DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

22. září 2016

3x jednoduše tisk na textil

Na konci léta jsem experimentovala s tiskem na textil. Vyrobila jsem díky tomu pár polštářků. Látku bych možná chtěla použít i na počalounění starého prvorepublikového křesla a židlí, které mám rozpracované k rekonstrukci.

DIY návody - tisk na textil za pomoci holicí pěny

Předbíhám, to je jasný... Myslím, že budu ráda, když do konce roku stihnu ta křesla...

Použila jsem tři různé techniky, dvě z nich můžete směle použít i s dětmi. Myslím, že je to bude bavit. Jenom se dost ušpiní.


Tisk na textil různé DIY techniky - z kovových poklopů, z vodní hladiny, návod na blogu

Tisk z vodní hladiny

Tohle je úžasná technika, jen ne pro děti. Já jsem se k ní dostala už kdysi při studiu. Používali jsme velkou nádobu (čím větší vodní plocha, tím větší papír/formát můžete barvit) s vodou a na ni kapali olejová mořidla, úplně obyčejná na dřevo. Ale efekt byl super. Nádherně mramorovaný.

Já jsem pro svoje barvení použila tiskařskou barvu, kterou jsem ředila terpentýnem - tak akorát, aby byla lehce tekutá. Na zahradu jsem vytáhla velkou vanu, nalila jsem do ní trochu vody a na tu kapala směs barvy a oleje. Suchou látku pak stačí položit na hladinu a obraz, který se právě na hladině nachází se obtiskne na látku.


Vím, jsou to první pokusy... ale tahle technika mě natolik fascinuje, že jsem si vyhledala speciální tureckou metodu EBRU - ta využívá na vodu zahušťovadlo a vy pak používáte i normální (tedy vodou rozpustné barvy). Určitě do toho půjdu, jen mě zatím nenapadá, v čem by se tak dalo tisknout, vana je omezená velikostí a přece jenom by se mi líbilo zkusit něco většího - možná dětský nafukovací bazén. Už mám objednané zahušťovadlo na vodu, takže mě čekají další pokusy.

Tisk na textil - z vodní hladiny



Tiskneme s dětmi

S holící pěnou od tatínka - možná tuhle techniku znáte. Na větší plochu - třeba na rovný stůl zakrytý igelitem - naneste tenkou vrstvu pěny, pěkně ji rozetřete dohladka. Pak si připravte barvu na textil, lehce ji nařeďte - nesmí být tuhá, musí jít roztírat. Tu pak kapete na vrstvu pěny. Jednotlivé kapky můžete rozpíjet, roztírat, míchat - jak je libo. Pak stačí opět přitisknout látku. Po chvilce látku stáhněte a těrkou nebo třeba dlouhým pravítkem setřete přebývající pěnu - objeví se obrazec, který jste "namalovali" na pěnu.



Urban/street tisk

Tohle je inspirace z FB přípsěvku z Brooklynu, kde tisknou z kanálů a pod. Poslední 2 měsíce tak pořád koukám na ulici na zem a sleduju různé poklopy, jak vypadají, jaké mají obrazce. Moc se mi líbí různé kostky a kosočtverce, ale zatím jsem dost ostýchavá takhle na veřejnosti, takže jsem nepohrdla poklopem na žumpu u babičky. Za což jsem si samozřejmě vysloužila "obdiv" celé rodiny, tak nějak nevím, jestli to bývalo nebylo lepší tisknout v anonymní Praze...

Každopádně jsem měla váleček, tiskařské barvy. Podle mě půjde použít i barvy na textil - takové, co mají hustší texturu.

A klasicky naválíte barvu, obtisknete. Pro tmavší efekt je potřeba přitlačit - třeba čistým válečkem.


Tisk na textil z kovových poklopů na ulici


Zkusíte něco taky? Jestli vás zajímá tisk na textil, mrkněte na všechny návody na tohle téma.
14 komentářů on "3x jednoduše tisk na textil"
  1. Ty poklopy jsou hodně dobrý a vlastně všechno. Nejradš bych měla ložní prádlo, ale to bych musela tak na hladinu rybníka a to nevím, co by na to řekly ryby :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, ryby asi nic moc, spíš by vadilo, že si to neudrží tvar - musela byste to ohraničit rámem, aby plovoucí kapky neodplavaly. No, ale určitě se něco většího dá vymyslet :) Krásné dny, iva

      Vymazat
  2. Ivo, vypadá to báječně! Zkoušela jste tisk prát? Ráda bych se přiučila nové techniky, to mě tůze zajímá. Nechystáte nějaký workshop? ;.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lind, no na tisk jsou tu jiní, třeba vy:) Moc se těším, až si konečně udělám čas na váš workshop, stále sleduju termíny... Tisk prát půjde - hlavně opatrně na 40°, ale bude to postupně blednout si myslím - hlavně ta černá, možná by byla lepší tmavě modrá/modročerná/černovínová. iva

      Vymazat
    2. Mňo, asi nejlépe vyzkůšat. Ale opravdu bych raděj pod dohledem. Tak což kdybychom si daly takové "vzájemné školení" :.) ?

      Vymazat
  3. Ty jsi děsně šikovná. Ja bych si troufla jen na tu pěnu a poklop. Te "chemie" se vždy tak nějak bojím😊

    OdpovědětVymazat
  4. Ivuš, to víko je paráda a to namáčení mi připomnělo mramorovací techniku. Máš to krásný, všechno. Tohle já bych musela dělat, když jsou děti z domu.To by byla jinak zkáza. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ivi, ta poslední technika mě úplně nadchla .... hned zítra jdu omrknout kanály ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, to je super, díky moc :) Hledej, je jich spoustu, já se na to teď zaměřuju. Iva

      Vymazat
  6. Super napad. Vypada to moc hezky B-) Martina

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *