DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

16. srpna 2021

5 (nejen) DIY tipů, když chcete mít zdravé zuby

Máme s klukama všichni stejnou zubařku a je skvělá. Už druhým rokem chodíme do malé ordinace v Braníku. V článku jsem vám připravila dva tipy na DIY ústní péči + další zkušenosti, jak se postarat o zuby, aby byly bez kazu – ať už jde o ty dětské, nebo dospělácké. 



Osobně nemám moc ráda například vyplachování kokosovým olejem, nebo třeba rady na čištění klacíkem. Vyzkoušela jsem i řadu přírodních past, z nichž ale některé mi vyloženě vadily. Například ty s přídavkem skořice, která by na povrch jakékoli části těla prostě patřit neměla – zbytečně dráždí a dásně po ní byly úplně podrážděné. V tomhle jsme prostě každý jiný, používám klasickou konvenční pastu v minimálním množství, protože mi nedráždí právě dásně. Ale naopak mi vyhovují domácí ústní vody. 

DIY ústní voda se šalvějí

Budete potřebovat:

  • 100 ml destilované vody,
  • 1 lžičku minerální soli,
  • hrstku šalvějové lístky ze zahrádky.
Jak na to? Ve vroucí vodě rozpusťte sůl a nechte v ní také louhovat šalvějové lístky, alespoň 2 hodiny, ale klidně přes noc, pak přeceďte. Používejte jako klasickou ústní vodu po čištění zubů. 

DIY mátová ústní voda


Na ústní vodu ale nepotřebujete ani pěstovat bylinky. Stačí například esenciální olej.

  • 100 ml destilované vody, 
  • 5 kapek mátového esenciálního oleje.
Do vody jen nakapejte esenciální olej, tak jednoduché to je. Dejte do uzavřené lahvičky a před použitím protřepejte. 

Tip: Ústní voda ale není všechno, nejdůležitější je mít zuby krásně vyčištěné. Poznáte to tak, že když po nich přejedete špičkou jazyka, jsou krásně hladké. Co pomůže?


Elektrický kartáček


V posledních třech letech jsme celá rodina přešli na elektrický kartáček. Děti už jsou větší a starší si ho přál od zoubkové víly. Mám pocit, že zuby jsou čistší o 100 % a hlavně u dětí je to znát. Stále se jim zuby snažím dočistit (je jim 8 a 9 let). I když se to může zdát divné, opravdu to funguje a naše zubařka nám to pokaždé připomíná. 

Postupně jsme si dokoupili kartáčky celá rodina, aby když některý z nás odjíždí, mohl mít svůj s sebou. Ale bohatě stačí mít jen jeden pro více lidí, čisticí násadku má každý svou. :)

Co pro děti? Co nám (podle mě) pomohlo, aby kluci byli bez kazu?
  • Dětem samozřejmě bude nejlépe vyhovovat dětský kartáček, ale když přijdou druhé zuby, můžete už postupně přecházet na ty dospělácké (např. Curaprox). 
  • Opravdu důsledně jsem čistila, když byli malí. Doteď se snažím dočistit a kontrolovat, jak zuby čistí. 
  • Docela dlouho byli bez sladkostí úplně. Později jsme polevili, ale stále se snažíme to mít pod kontrolou a vědět, kolik jakých sladkostí sní. 
  • Nikdy neměli sladké nápoje, maximálně voda, teď si mladší nosí do školy vodu se šťávou, ale pořád se snažíme, aby převažovala voda. Rozhodně bych prckům nedoporučila ani zbytečně ovocné džusíky - když, tak vypít ze sklenice, žádné brčkování a žužlání zubama. Colu zatím viděli z vrtulníku, ale přiznám se, že během prázdnin mívají různé sladké pití s bublinkama. 
  • Pestrá strava. Na to máme štěstí, že jí (téměř) všechno. 
  • Geny? Možná je to i tím. Ale my oba s Luciánem bez kazu nejsme. Já datuju všechny svoje kazy do 10 let, tedy přesně do doby, kdy zubaři doporučují ještě dočisťovat!



Mezizubní kartáčky a solo kartáčky

Opravdu moc důležitá část čištění zubů, aby byly zdravé a neobjevily se na nich mezizubní kazy - prostor mezi zuby vyčistíte nejen speciálními mezizubními kartáčky, ale i zubními nitěmi. Za sebe ještě musím vyzdvihnout solo kartáček. Ten totiž krásně dosáhne k zadním stoličkám a dočistí je také dohladka. Tím, že odstraníte všechny nečistoty, ochráníte svoje dásně. Je to začarovaný kruh – čisté zuby = čisté dásně = zdravé dásně = zuby na celý život.


Čistič na jazyk

Jazyk si čistím hodně dlouho. Většinou jsem to dělala klasickým kartáčkem, ale konečně jsem se dobrala ke speciální škrabce, která jedním tahem odstraní z jazyka bílý povlak. 

Vyčištěním jazyka se zbavíte velkého zdroje bakterií. 



Prevence 

Pamatuju na svoje školní léta a hromadné prohlídky. K zubákovi se nikomu nechtělo, bála jsem se už týden předem. Teď je na nás jít dětem příkladem, jsem ráda, že chodíme spolu a děti se rozhodně zubaře nebojí tak jako my. Je pravda, že jim dosud nic nedělali, ale pravidelné kontroly vnímám jako důležité. 

Jakého rodinného zubaře máte vy? Chodíte taky společně? 

1 komentář on "5 (nejen) DIY tipů, když chcete mít zdravé zuby"
  1. Díky za inspirativní článek :) Zkusím tu mátovou vodu a solo kartáček.
    Já ještě používám zubní sprchu. Občas.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *