DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

21. března 2021

Do dětského pokojíku: vybírám krepové povlečení

Taky máte rádi, když se zachumláte do čerstvě povlečené deky? Když jsme byli malí, spali jsme jen v krepovém povlečení a moc dobře si pamatuju pocit, když nám mamka postel čistě povlékla. Jaké jsou výhody krepového povlečení?



O krepovém povlečení jsem uvažovala už delší dobu, ale většinou jsem v nabídkách našla povlečení, které se klukům do pokoje nehodilo, případně nebylo čistě bavlněné. Co se týká barev, jsem v oblasti spánku spíš pro klidnější barvy a tóny. Proto jsem zvolila tohle s šedobílým motivem. Česká značka Zdeněk Staněk nabízí bavlněné krepové povlečení také v různých rozměrech, což je skvělé, pokud máte atypický rozměr polštáře nebo přikrývky. Navíc si můžete vybrat zapínání – knoflíčky, nebo zip. 

Mně osobně více sedí zapínání na knoflíčky, které jsou decentní. 


Na co se zaměřit: Krep nemusí nutně znamenat, že kupujete 100% bavlnu. Vždy si ještě radši zkontrolujte popisek a etiketu. Umělá příměs v krepu může snížit nejen jeho životnost, ale také vám nemusí být příjemné v něm spát. 


Kvalitní látka je hustě tkaná, na internetu se můžete zorientovat podle gramáže. 

Krepové povlečení vám ušetří práci


Ano, krepové povlečení má speciální pomačkanou úpravu a proto ho už nežehlíte. Mám doma hlavně bavlněné povlaky a vyžehlit naše 4 povlečení mi většinou zabere několik desítek minut a stejně mi to připadá pomačkané. Dobře vám vyžehlí velké kousky jako prostěradla a povlaky jen mandl, ale ten už doma asi také nemáte. 


Jak o něj pečovat: První vyprání srazí látku o pár centimetrů, poté už stačí nechat uschnout a povléknout na peřinu a polštář. Nikdy krep nežehlete. 




Prostěradla


Nejsem úplně nejpořádnější tvor, ale nesnáším zvrásněné prostěradlo na posteli. Vždycky se snažím vybrat takové, aby přesně sedlo na danou matraci a bylo pořádně napnuté. Opět se zaměřuji na složení, tedy 100% bavlněná prostěradla.

U prostěradel ze 100% bavlny je důležité si uvědomit, že může být prostěradlo:

  • Plátěné, tedy s pevnou vazbou, které se nenatahuje = není elastické, vždy žehlím.
  • Jersey, které je napínací a také je ze 100% bavlny. Nemusí se žehlit.
Je potřeba si uvědomi, které vyhovuje vám a které vám je příjemné. 

Prostěradlo musí hezky sedět na matraci, vybírejte i podle výšky matrace. 

Kvalitní české povlečení


Jak poznat, že jde o povlečení, které bylo vyrobené v České republice? Jedině tak, že koupíte přímo na e-shopu, nebo v kamenné prodejně, kde máte jistotu, co vám prodávají. Značka Staněk je pro mě zárukou kvality, znám ji už od dětství – Zdeněk Staněk je česká rodinná firma zabývající se výrobou ložního prádla od roku 1993.


Dejte si pozor: Osobně jsem se asi před 10 lety setkala s tím, že v různých pokoutných obchodech/trzích prodávali povlečení, kde byla vložená etiketa značky, ale jednalo se samozřejmě jen o papírovou etiketu na obalu, kterou si může natisknout kdokoli. :(

Článek vznikl ve spolupráci se značkou Zdeněk Staněk



Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *