DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

1. dubna 2022

Pozvánka do divadla: Amerikánka jako pohled zpátky do 80tek

Amerikánka je pohled do těch nejkrutějších 80tek – když si představíte, že jste dítě, které jeho rodiče odkopli do děcáku. Uniformy, poslušnost, osamění, ale i nutnost strpět šikanu... každodenní prožitky Emy Černé, hlavní postavy inscenace v divadle Jatka78.


Hlavní hrdinku Emu Černou režisér Viktor Tauš kdysi potkal a ta se mu se svým životním příběhem svěřila. Z jejich rozhovorů sepsala Evita Naušová divadelní hru Amerikánka. 

Dvě herečky, jedna postava?

Samotné představení pak provází pouze dvě herečky, které jsou chvílemi schizofrenní Emou, chvílemi jen hlasy ostatních lidí, s nimiž se na svojí cestě Ema setkala. Sama jsem dítě raných 80tek a jen při představě modrých trenek na tělocvik mi běhá husí kůže po těle odporem. Ale nemohu to ani srovnat s tím, jak se malá holka musela cítit – opuštěná – v instituci jako byl dětský domov, pod dozorem vychovatelek namísto něžné náruče rodičů.

Během představení na jeviště přichází hudební doprovod Petr Ostrouchov – se sladkými tóny amerických písniček, které evokují touhu po svobodě. 
Tu atmosféru plnou beznaděje a strpění dané situace jen, aby člověk přežil, se autorovi opravdu podařilo zachytit a obě herečky ji skvěle předávají divákům. Pro mě to byl hodně intenzivní zážitek a i když jsem zachytila pár vtipných momentů na "odlehčení" situace, vnímala jsem hlavně tu depresivní linku.


Amerikánka je o vnitřní síle a odhodlání člověka – i když je ještě dítě

Ema měla své světlo na konci tunelu – byla jím vidina, že navštíví svého otce v Americe až jí bude 18. Její touha byla opravdu silná, díky tomu ustála všechny postupné útrapy – v děcáku, u pěstounů i později v pasťáku.

Jestli se ale Ema do Ameriky později dostala, se z hry nedozvíme. Končí sice cinkáním klíčů, oslavou svobody a začátku plnění snů, ale osobně si myslím, že 90tky přinesly něco jiného.

Viděli jste představení, nebo se na něj chystáte?

Další tipy a zdroje:


Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *