DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

22. května 2020

Domácí pedikúra v 5 krocích

Přiznám se vám bez mučení, na mani a pedikúře jsem byla jen jednou. Nesnáším už od malička, když mi někdo stříhá nehty a dotýká se mých nohou/rukou jinak než hlazením. Když jsem pak viděla všechny ty brousky a kleště, co si na mě brali, rozhodla jsem se, že už nikdy více.



Je mi hodně nepříjemné například broušení nehtů od někoho jiného, navíc úplně nesnáším různé odkrývání/stříhání nehtové kůžičky přímo u lůžka.

Myslím, že mám docela hezké ruce i nohy, navíc mám štěstí, protože mi nedělá problém právě nevzhledná kůžička, nehty mám podlouhlé, takže je nepotřebuju prodlužovat, stačí jim krátký přesah a vypadají dobře. Přesto je potřeba se rukám i nohám alespoň jednou týdně věnovat, abych mohla směle nosit sandálky celé léto.



Jak na to?

Připravila jsem pro vás naprosto jednoduchý návod, který vám zabere tak 30 – 60 minut týdně, stačí se ho držet.

Budete potřebovat:

  • nádobu s teplou vodou
  • koupelovou sůl, případně si udělejte vlastní (návod níž)
  • škrabku/kámen na broušení nohou
  • pilník na nehty (radši kovový než skleněný)
  • nůžky na nehty
  • krém na nohy, který rádi používáte – skvělý je Skin Food od Weledy, ale pokud máte opravdu ztvrdlé nohy, výborně účinkuje 5% salicylová mast z lékárny
  • odlakovač, pokud máte na nehtech lak

A teď těch 5 jednoduchých kroků, některé z nich už potom zvládnete například pro udržovací fázi po sprše.

1. Připravte si nehty 

Jako první sáhněte po odlakovači, odlakujte nehty, pak po nůžkách, kterými je zastřihnete. Nakonec používám pilník - na obroušení ostrých nehtů a také na kůžičku kolem nich. Nekteré nehty – u mě je to malíčkový, mi rád zarůstá kůžičkou, tak ji hezky obrousím, aby byl nehet opět hladký.

2. Udělejte si lázeň

Do menšího umyvadla dejte teplou vodu, do ní pak sůl, případně pár kapek esenciálního oleje. Pokud chcete něco speciálního přidejte do vody toto:

  • 2 lžíce epsomské soli
  • 5 kapek oblíbeného esenciálního oleje (mně vyhovuje například vůně borovice, citronu)
  • 1 lžíce oblíbeného oleje

Nechte nohy v lázni odpočívat, vy si zatím prohlídněte časopis, nebo přečtěte pár stránek knížky. Je to uvolňující rituál, vyhraďte si na něj aspoň čtvrt hodinky.

3. Obruste hrubou pokožku

Teď přichází na řadu bruska. Mně moc nevyhovují kameny, jsou sice přírodní, ale připadá mi, že se pak nedají dobře omýt. Mám obyčejnou brusku koupenou z drogerie, tu po použití snadno opláchnu a je to hygienické. Obrušujte opatrně jen mrtvou pokožku.

4. Hydratujte a promažte

Do nohou si vmasírujte krém určený na nohy. Mně vyhovuje bambucké máslo, případně Skin Food od Weledy – je určený pro suchou a hrubou pokožku, ale sáhnu i po lékárenské salicylové masti. Ta vám pomůže s opravdu hrubou a praskající kůží. Nechte pak nohy ještě odpočívat, ať se vám krém hezky vsákne.



5. Nehty nalakujte

Tuhle fázi si nechávám většinou až na druhý den, nehty jsou po aplikaci krému mastné a je potřeba buď počkat, nebo je odmastit. Lakováním se budu podrobně zabývat v dalším článku.

Nevím, jak u vás, ale klíčem k úspěchu je také dostatečná výživa a hydratace pokožky zevnitř. Nedostatečný pitný režim se u mě vždycky podepisuje právě na vyschlých nohou nejvíc.

A co je nejlepší? Vyrazit aspoň na dva týdny k moři, chodit bosí po oblázcích a koupat se. To pak jsou nohy jako od miminka. 

Jaký trik na hezké nohy používáte vy?

Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *