DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

18. května 2020

Bolí, nebolí? Depilace cukrovou pastou

Týdenní #beautyrestart začínám zbavením nevzhledných chloupků. Nějaké ty různé pokusy s depilacemi mám za sebou, ale v loňském roce se mi poprvé dostala do rukou cukrová pasta. Byla jsem nejdřív v salonu, kde jsem načerpala zkušenosti, pak ji testovala doma a dokonce jsem ji i zkoušela vařit. Ale zůstala jsem u té kupované. Chcete se do depilace pustit také? Mrkněte na návod a a praktické tipy.




Co je vlastně cukrová pasta? Je to úžasná přírodní věc, díky které se oholíte komplet. Jen je potřeba mít na začátku trochu trpělivosti, najít si svůj styl a pak už to zvládnete za pár minut jako v salónu.

Jak na depilaci cukrovou pastou doma?

V první řadě budete potřebovat cukrovou pastu. Já teď používám značku Nadirah – je to slovenská značka, za níž stojí Alice Priečinská, která pastu sama vyvinula do dnešní podoby a používají ji nejen zákaznice, ale také kosmetičky v profesionálních salonech. Pokud pastu vyzkoušíte, neváhejte Alici napsat, ráda vám pomůže a poradí, je přece jen expertka.

Cukrová pasta je vyrobená ze tří základních surovin: z cukru, vody a kyseliny citronové. Neobsahuje žádné další složky, které by mohly zbytečně dráždit pokožku.

Chcete pastu získat? Zasoutěžte si o ni u mě na Instagramu

Co si pořídit?

Záleží na vás, jakou techniku zvolíte. Někomu bude stačit samotná pasta, někdo použije špachtle, někdo pásky (papírové či látkové). Já jsem vyzkoušela všechny a doporučuju vám to samé, protože jedině tak poznáte, co vám osobně vyhovuje. Mně například nejvíc vyhovují špachtle (nahrazuji je často příborovým nožem).

Pokožku před depilováním umyjte a odmastěte. Obzvlášť na intimní partie je to důležité, pokožka je tam velmi citlivá a náchylná k narušení. V salónu paní kosmetička použila také pudr, který může pomoci s přilnutím pasty k pokožce.

1. Jak na depilaci cukrovou pastou rukama?

Připravte si:
  • cukrovou pastu

Cukrovou pastu nechávám tak 15 – 60 sekund lehce nahřát v mikrovlnce (je to hodně závislé na výkonu mikrovlnky, směs by se vám pak měla hezky roztírat po pokožce, nemělo by to jít ztuha a tahat chloupky ještě před samotným trháním), poté naberu asi lžičku hmoty, v rukou z ní vytvořím kompaktní tvar a pak ji roztírám proti směru růstu na pokožku.

Jakmile ji rozetřu, pár sekund počkám, pak škubnu do směru růstu.

Pasta by se měla oddělit od pokožky a zároveň vytrhnout i chlouky. Trhejte ve směru růstu, ale snažte se jít jakoby rovnoběžně s pokožkou, ne kolmo, to by mohlo pokožku také narušit.

Pokud potřebujete názornější ukázku, mrkněte na video.

Osobně by mi technika rukou vyhovovala, ale mám nějak moc teplé ruce, nebo mi vlhnou a po chvíli se mi pasta na ně příliš lepí. V tomhle případě pak doporučuju vzít si gumové rukavice. Technika rukou je úplně nejméně bolestivá, protože v rukou máte větší cit než pokud použijete např. špachtli.

Můj tip: cukrová pasta samozřejmě musí lepit, ale držet si ideálně kompaktní tvar pohromadě, lepit se k sobě. Přilnout k pokožce, ale pak se od ní kompletně také oddělit.

2. Jak na depilaci cukrovou pastou špachtlí?

Připravte si:
  • cukrovou pastu
  • špachtli nebo třeba příborový nůž

Opět pastu rozehřívám, pak lehce špachtlí roztírám proti směru růstu chloupků na pokožku.


Jakmile mám rozetřeno na větší ploše, opět začínám strhávat ve směru růstu. Technika špachtlí je mi příjemná, je čistá, nic se nikde nelepí. Mám jednu špachtli na roztírání, jednu na strhávání.


3. Jak na depilaci cukrovou pastou za pomoci pásků?

Připravte si:
  • cukrovou pastu
  • papírové nebo látkové pásky o rozměru asi 5x20 cm
Tento druh mně osobně moc nevyhovuje, ale vyzkoušejte ho, třeba vám zrovna vyhovovat bude. Opět se cukrová pasta mírně rozehřeje, nanese v tenoučké vrstvičce na kůži proti směru růstu chloupků. Pak přiložte pásku, uhlaďte a rychle strhněte ve směru růstu. 


Jak vypadá pokožka po depilaci?
  • Je jen jemně podrážděná, doporučuji ošetřit nějakým šetrným gelem například s aloe vera nebo s heřmánkem. 
  • Opláchněte ji jen čistou, vlažnou vodou. Jemně osušte. 
  • Určite se jeden den vyvarujte slunění. 



Brazilská depilace

Depilace cukrovou pastou je skvělá pro ty, co nesnáší zarůstání chloupků a časté holení jim způsobuje alergické reakce. Depilace intimních míst je přece jen náročnější než depilace nohou, takže je dobré si tuto techniku nejdřív pořádně vyzkoušet, případně poprvé navštívit profesionální salón. Pokud to doma chcete zkusit, určitě se nejdřív podívejte na tenhle podrobný manuál.

Tipy proti bolesti

Je lepší mít chloupky tak akorát dlouhé, delší chloupky by mohly být důvodem větší bolesti. Navíc vám pasta nepřilne k pokožce, což je pro efektivní depilaci nutné, ale udrží se jen na porostu a pak nepůjde sundat dolů jinak, než vodou.
Některé ženy jsou citlivější například v průběhu menstruace. Opět je to individuální, ale je možné, že budete depilaci "víc prožívat" během svých dnů.

Moje zkušenosti s depilací (a jiným holením)

  • Pastu pečlivě uzavřete a skladujte v suchu. Nesmí se do ní dostat ani kapka vody, jinak ji znehodnotíte. 
  • Hladká pokožka vydrží asi 3 týdny, pak je třeba proces zopakovat. Ale postupně vám budou chloupky slábnout a bolest bude nepatrná. 
  • Chloupky díky směru, kterým trháte, nezarůstají. To mi vadí na jednorázovém holítku v podpaží a oblasti bikin. 
  • Pasta je rozhodně jiná než vosk, který jsem zkoušela kdysi dávno ještě na střední škole. Tenkrát to byla novinka, ještě nevychytaná, ale v případě prvních pokusů s cukrovou pastou vás omyly nebudou rozčilovat, protože pastu snadno spláchnete vodou – cukr se rozpustí. 


Pustíte se do depilace, nebo máte jinou vlastní metodu na odstraňování chloupků? Pokud ji chcete vyzkoušet, zapojte se do soutěže na Instagramu.
3 komentáře on "Bolí, nebolí? Depilace cukrovou pastou"
  1. Video vypada hooodne zajimave a jednoduse, neco mi ale rika, ze to bude chtit trochu cviku:-). Jinak super prirodni material na odstraneni chloupku. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, cvik je určitě potřeba :) A trpělivost také. Hezký den, Iva

      Vymazat
  2. O cukrové pastě už jsem si něco načetla a vypadá docela zajímavě. Sympatické je pro mě hlavně to, že je vyrobena z přírodních ingrediencí a dá se vyrobit i doma. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jste ji někdo doma zkoušel vyrobit a jak se to povedlo? V poslední době je mi ale sympatičtější epilace, nemáte někdo zkušenosti s tímto centrem, kde se provádí? Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *