DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

12. dubna 2020

5x tip na výlet v severních Čechách

Jsem tu doma stejně jako v Praze. Narodila jsem se v Litoměřicích, ale vyrůstala jsem v Ústí a víkendy trávila u babičky v Konojedech. Mám pro vás pár tipů z našich oblíbených míst, které nejsou okupované hromadou turistů.



Sedlo

Druhý nejvyšší vrchol Českého středohoří vypadá jako sedlo ze všech stran. Lidé pod ním sídlili už od pravěku, pravděpodobně na horu i často vycházeli a v jejím okolí jsou neolitická naleziště. Cesta nahoru je náročnější, ale až v posledních metrech, je dobré mít kvalitní boty. Sestup pak doporučuju na jižní stranu, ta severní je náročná a prudká, takže kolena budou trpět.


Nahoře je krásná vyhlídka na všechny strany, pravděpodobně uvidíte Ještěd a možná i Prahu na druhé straně. Koncem 17. století zde na sv. Jana nocoval Bohuslav Balbín, ve svých spisech vzpomínku popsal jako mimořádnou podívanou, protože bylo zvykem rozdělávat ohně, které z vrcholu vypadaly jako hvězdy. Opili tenkrát sebe i dva liběšické psy, co je na horu doprovázeli.


  • Jak se sem dostanete: Naše výchozí místo pro výšlap bylo ze Srdova, kde jsme nechali auto, ale určitě můžete vyrazit i z liběšického vlakového nádraží. Šli jsme ze Srdova po červené, pak po zelené a tou jsme pokračovali i na sestup směr sever. Červená stezka je součástí Zlaté stezky zemí hradů, která vede od Budyně až do Úštěku. 
  • Možnosti jídla a občerstvení: Na hoře, ani cestou si nic nekoupíte, svačinu vezměte s sebou. Pokud budete chtít někde poobědvat, pak nejspíš Racek v Úštěku. 
  • Zajímavosti: Vrchol sedla má téměř kilometr dlouhý hřeben, po kterém jsou rozeseté kamenné útvary jako skalní město. 
  • Další informace a zdroje: stránky Českého Středohoří



Holanské rybníky

Jednoduchá trasa bez velkého převýšení vede kolem holanských rybníků. Je tu spousta cestiček, neváhejte tedy odbočit z hlavní trasy, určitě nezabloudíte. Navíc tam najdete hezké místo na svačinu o samotě.


Trasu můžete jet i na kole, jako jsme to udělali my. Tedy kluci jeli a my šli pěšky. Hezky po rovince, lesní cestou, chvíli podél rybníků a polí.

  • Jak se sem dostanete: My jsme začali přímo na kraji Holan, ale auto můžete nechat i kdekoli jinde. Od vlakové stanice Zahrádky
  • Možnosti jídla a občerstvení: Během sezóny bude pár občerstvení podél rybníků, my jsme ale nikde nic otevřeného nenašli. 
  • Zajímavosti: podél cest najdete několik zřícenin, starobylých kamenných mostů, a vykoupat se můžete pod Dolanskými vodopády. 
  • Zdroje: Wikipedia nebo stránky libereckého kraje




Okolí Máchova jezera

Celoroční místo pro krásnou procházku je Mácháč. Výchozí bod může být jak ze Starých Splavů, tak i z Doks. Opět je tu hodně zákoutí, kde budete mít soukromí a můžete tu strávit celý den.



Úštěk a jezero Chmelař

Romantiku užijete kolem opuštěného jezera, které je vlastně taky rybníkem. Doporučuju projížďku na kole, běh, procházku, piknik na písečné pláži nebo uprostřed rákosí. Okruh je tak na hodinu, cesta není náročná a zvládnete ji s nejmenšími dětmi.


Cestou budete mít výhled  na Úštěk i horu Sedlo. Jak je rybník krásný takhle brzy na jaře, v létě se mu spíš vyhněte. Je špinavý, smradlavý a koupat se v něm moc nedoporučuju.



Konojedské bochníky

A co u nás? Už jsem vás sem zvala několikrát. Na zámek, kostel, Konojedské bochníky, nebo třeba každoroční úrodu medvědího česneku.

  • Jak se sem dostanete: Od Úštěku je to asi 5 kilometrů, auto zaparkujete na návsi, pokud pojedete vlakem, tak vystupte až v Dubičné, což je asi půl hodiny pěšky. 
  • Možnosti jídla a občerstvení: Nic. Není tu ani hospoda, ani obchod, nejbližší hospodu a potraviny najdete v Kravařích. 
  • Zajímavosti: V místním zrekonstruovaném kostele se konají nepravidelné koncerty, bývá otevřený o víkendech během letní sezóny. Určitě využijte možnosti se zajít podívat dovnitř. 
Jaké místo máte rádi vy?








Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *