Karanténa mě už popravdě moc nebaví, nálada doma kolísá, tak jsem se rozhodla připravit svému muži piknik. Jen pro nás dva.
Oba máme rádi dobré jídlo a pití, takže jsem se vybavila a pořídila různé chuťovky, dobré víno a všechno hezky nazdobila, aby to chutnalo i lahodilo oku. Vše jsem navíc chtěla naskládat do jediného koše, takže jsem potřebovala jídla udělat správné množství.
Na španělské víno jsme si vzali broušené skleničky, dvě sklenky vždycky unesete. Předem jsem ho dala vychladit do lednice, aby mělo na pikniku ideální teplotu. Měli jsme bílé víno odrůdy Godello, výborně nám sedlo květinovo-ovocné aroma i vyvážená chuť. Pilo se nám moc hezky a proložili jsme ho jídlem.
Nakládané olivy
Mám je moc ráda i jen tak, tyhle byly navíc krásně velké a plněné pálivými jalapeňos. Budete na ně potřebovat:
Bagetky s trhaným kuřecím masem a česnekovým pestem
- pečené kuřecí maso
- pesto z medvědího česneku
- kysaná smetana
Pesto smíchejte s kysanou smetanou v poměru asi 1:2. Namažte na bagetku, přidejte trhané kuřecí maso (nám zbyly stehýnka od oběda) a přiklopte vrchním dílem bagety.
Bagetky s řepovou pomazánkou a kozím sýrem
- 1 uvařená řepa
- 1 lžíce majonézy
- drcený fenykl
- kozí sýr
- rukola
Řepu nastrouhejte (zbavte se přebytečné šťávy), pak osolte, ochuťte fenyklem a rozmíchejte s majonézou. Namažte na rozkrojenou bagetkou, přidejte kousky sýra, rukolu a přiklopte.
Bagetky s kuřecím a cibulkou
- 2 kuřecí řízky
- 2 cibule
- sůl a pepř na ochucení
- olej na osmažení
Opečte kuřecí maso s kapkou oleje na rozpálené pánvi hezky dozlatova z obou stran. Pak maso nechte uležet vedle a do pánve dejte zezlátnout na plátky pokrájenou cibulku. Tou pak "namažte" spodní část bagetky, přidejte podélně překrojené maso a přiklopte vrškem bagety.
Jamon s hruškami a rukolou
- kvalitní španělskou šunku
- hrušky a rukola
Hrušky nakrájejte na tenčí špalíčky, obalte v lístku rukoly, plátku šunky a propíchněte párátkem.
Tvrdý kozí sýr s hruškami
Kozí sýr a hrušky jen nakrájejte na úhledné kostičky a promíchejte do skleničky. Můžete je také střídavě napíchat na párátka, bude to pak hygieničtější.
Dip s medvědím česnekem a koprem
- pesto z mědvědího česneku
- kysaná smetana
- kopr
Do 100 g kysané smetany dejte 2 lžíce pesta a vrchovatou lžíci nasekaného kopru. Podávejte s mrkví, okurkou, řapíkatým celerem a podobně.
Čočkový hummus
Skvělá varianta na cízrnový hummus, protože se obejde bez namáčení a dlouhého vaření.
- hrnek červené čočky
- 2 lžíce tahini pasty
- olivový olej
- stroužek česneku
- sůl, římský kmín
- koriandr na ozdobení
Čočku uvařte doměkka a poté nechte ve vodě vychladit. Poté podle potřeby vodu nechte/vylijte, do směsi přidejte tahini, olej, česnek, sůl, koření a pořádně promixujte dohladka. Ozdobte koriandrem. Podávejte se zeleninou, nebo s pita chlebem.
Jahody s karamelem
Je libo nějaký dezert? Připravte si domácí tekutý karamel, do kterého můžete namáčet jahody, nebo jiné ovoce.
- 200 g cukru
- 200 ml smetany
Rozpusťte cukr ve vyšším rendlíku, jakmile se rozpustí a začne hnědnout, přilijte horkou smetanu. Důkladně smíchejte, aby vznikla kompaktní směs.
Na piknik dejte do malé zavařeninové skleničky.
Co ještě s sebou, aneb tipy na perfektní piknik:
Oba máme rádi dobré jídlo a pití, takže jsem se vybavila a pořídila různé chuťovky, dobré víno a všechno hezky nazdobila, aby to chutnalo i lahodilo oku. Vše jsem navíc chtěla naskládat do jediného koše, takže jsem potřebovala jídla udělat správné množství.
Na španělské víno jsme si vzali broušené skleničky, dvě sklenky vždycky unesete. Předem jsem ho dala vychladit do lednice, aby mělo na pikniku ideální teplotu. Měli jsme bílé víno odrůdy Godello, výborně nám sedlo květinovo-ovocné aroma i vyvážená chuť. Pilo se nám moc hezky a proložili jsme ho jídlem.
Nakládané olivy
Mám je moc ráda i jen tak, tyhle byly navíc krásně velké a plněné pálivými jalapeňos. Budete na ně potřebovat:
- zelené nebo černé olivy
- olivový olej
- tymián
- stroužek česneku
Olej smíchejte s nastrouhaným česnekem a snítky tymiánu, přelijte jím olivy a nechte takto ve sklenici uležet aspoň pár hodin.
Další varianta: k olivám neváhejte přidat na kostičky nakrájený balkánský sýr.
Můj tip: neváhejte si koupit i větší balení, pokud máte olivy rádi. Naložené v oleji vám v lednici vydrží.
Bagetky s trhaným kuřecím masem a česnekovým pestem
- pečené kuřecí maso
- pesto z medvědího česneku
- kysaná smetana
Pesto smíchejte s kysanou smetanou v poměru asi 1:2. Namažte na bagetku, přidejte trhané kuřecí maso (nám zbyly stehýnka od oběda) a přiklopte vrchním dílem bagety.
Bagetky s řepovou pomazánkou a kozím sýrem
- 1 uvařená řepa
- 1 lžíce majonézy
- drcený fenykl
- kozí sýr
- rukola
Řepu nastrouhejte (zbavte se přebytečné šťávy), pak osolte, ochuťte fenyklem a rozmíchejte s majonézou. Namažte na rozkrojenou bagetkou, přidejte kousky sýra, rukolu a přiklopte.
Bagetky s kuřecím a cibulkou
- 2 kuřecí řízky
- 2 cibule
- sůl a pepř na ochucení
- olej na osmažení
Opečte kuřecí maso s kapkou oleje na rozpálené pánvi hezky dozlatova z obou stran. Pak maso nechte uležet vedle a do pánve dejte zezlátnout na plátky pokrájenou cibulku. Tou pak "namažte" spodní část bagetky, přidejte podélně překrojené maso a přiklopte vrškem bagety.
Jamon s hruškami a rukolou
- kvalitní španělskou šunku
- hrušky a rukola
Hrušky nakrájejte na tenčí špalíčky, obalte v lístku rukoly, plátku šunky a propíchněte párátkem.
Tvrdý kozí sýr s hruškami
Kozí sýr a hrušky jen nakrájejte na úhledné kostičky a promíchejte do skleničky. Můžete je také střídavě napíchat na párátka, bude to pak hygieničtější.
Dip s medvědím česnekem a koprem
- pesto z mědvědího česneku
- kysaná smetana
- kopr
Do 100 g kysané smetany dejte 2 lžíce pesta a vrchovatou lžíci nasekaného kopru. Podávejte s mrkví, okurkou, řapíkatým celerem a podobně.
Čočkový hummus
Skvělá varianta na cízrnový hummus, protože se obejde bez namáčení a dlouhého vaření.
- hrnek červené čočky
- 2 lžíce tahini pasty
- olivový olej
- stroužek česneku
- sůl, římský kmín
- koriandr na ozdobení
Čočku uvařte doměkka a poté nechte ve vodě vychladit. Poté podle potřeby vodu nechte/vylijte, do směsi přidejte tahini, olej, česnek, sůl, koření a pořádně promixujte dohladka. Ozdobte koriandrem. Podávejte se zeleninou, nebo s pita chlebem.
Jahody s karamelem
Je libo nějaký dezert? Připravte si domácí tekutý karamel, do kterého můžete namáčet jahody, nebo jiné ovoce.
- 200 g cukru
- 200 ml smetany
Rozpusťte cukr ve vyšším rendlíku, jakmile se rozpustí a začne hnědnout, přilijte horkou smetanu. Důkladně smíchejte, aby vznikla kompaktní směs.
Na piknik dejte do malé zavařeninové skleničky.
Co ještě s sebou, aneb tipy na perfektní piknik:
- Nemám moc ráda plast, takže jsme si vzali normální skleničky. Existují ale i cestovní nerezové.
- Určitě nezapomeňte na otvírák na víno, asi byste si poradili bez něj, ale zbytečně byste se špuntem mohli zápasit. Případně je tu možnost koupit víno se šroubovacím uzávěrem, nebo skleněným špuntem.
- Utěrku a ubrousky si do košíku taky přidejte, nejlépe pratelné a ne jednorázové.
- Párátka se hodí na napichování malých jednohubek.
- Piknikovou deku, a taky teplejší šálu, kdybyste se zdrželi.
- Většinu potravin jsem balila do zavařeninových skleniček, aby vypadaly hezky na fotkách, ale uplatníte i plastové nádoby.
- Vzala jsem malé porcelánové talířky, dřevěné tácky – většinu mám z blešáků za pár korun, takže nevadí, když se rozbijí. Poslouží i plastové talířky, které jsou omyvatelné a hodí se na opakované používání.
- V létě si dejte den předem zamrazit vodu v plastové lahvi nebo džusy v tetrapaku, druhý den pak budou chladit ostatní potraviny a vše vydrží celé odpoledne/večer hezky chladné.
- Na piknik jsme šli s velkým košem, krásné piknikové koše koupíte třeba v obchodě Na svačinu.
- Super zdravou alternativu pro milovníky sladkého najdete na blogu Verči.
Za víno a delikatesy na přípravu pikniku děkuji e-shopu edelikatesy.cz. Zaměřují se na španělská vína a lahůdky, pro které máme slabost. Osobně u nich nakoupíte na Praze 2.
Co si na piknik rádi připravujete vy?
Be First to Post Comment !
Okomentovat
Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.