DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

29. prosince 2018

GRAN CANARIA: tip, kde se na podzim a v zimě ohřát

Letos v září jsem sehnala letenky na Gran Canarii (loni jsme si v prosinci vyrazili na Fuerteventuru). Na týden. Chtěli jsme se trochu prohřát, pobýt spolu. Hlavně nám s Luciánem to vždycky prospěje - míň starostí, míň třecích ploch, víc se sblížíme a naladíme na stejnou vlnu. Aspoň na chvíli. A víte, jak to je s manželstvím - na vztahu se pracovat musí...

Gran Canaria s dětmi – Puerto Mogán a uličky s bílými domy a květinami


Jak sbalit do příručáku celou rodinu?

Někam, kde prší jen pár dní v roce a teploty se pohybují nad 20, je to celkem snadné. Měli jsme jen malé batohy/kabelku a k tomu jeden kufr. Ten vyplnily hlavně osušky, plážová deka a nějaké boty, jinak jsme byli celkem skromní. Hlavně jsme z loňska měli zkušenost, že se v apartmánech dá vyprat. Mně stačily 3 trika a 1 šaty. Kosmetiku vozíme v malých lahvičkách, krémy na opalování kupujeme na místě. Mojí kabelku pak vyplnily sešity, skicáky, foťáky, nabíječky. Kluci měli malý batůžek s knížkou a dvěma hrami.

Opalovací krémy doporučuju vozit po zkušenostech v menších 100 ml baleních, také jsme si konečně dovyladili lékárničku.

Zařízené jsme neměli nic, ale...

Možnosti ubytování, ceny a místa jsem projetá na netu měla. Věděla jsem, kam pojedeme, kde přibližně přespíme, půjčíme auto, zaparkujeme na letišti v Berlíně a kolik to bude stát.

Cesta byla divoká

Protože jsme vyráželi v 23 hodin z Prahy a v 6 ráno byl odlet z Berlína Tegel. Přiznám se, že to nebyla žádná slast nespat, loni jsme si dopřáli noc v penzionu kousek od letiště. Naštěstí jsem prospala celou cestu v letadle, kluci byli hodní. Každý jsme měli jednoho vedle sebe. Chvíli si kreslili, připravila jsem jim nějaké dokreslovačky, osmisměrky, pak hráli hry na telefonu a spali.

Kam na Gran Canarii?

Sledovala jsem poslední měsíc počasí a vytipovala si oblasti, kde nejvíc svítilo slunce. Nejlepší oblasti pro nasávání slunce a válení u oceánu jsou podle mě Maspalomas, Puerto Rico, Taurito a Mogán - jižní/jihozápadní cíp ostrova. Jihovýchodní pobřeží je spíš na vodní sporty. O severu jsem vůbec neuvažovala.

Maspalomas – dovolená na podzim Gran Canaria, Kanárské ostrovy

Puerto Rico

Je oblast s příkrými svahy a terasovitými hotely s perfektními výhledy. My jsme si tu vybrali docela pěkný hotel s all inclusive a užili si pár dní bez starostí o jídlo/vaření. Čistý konzum. Animátoři, roztleskávači zábavy, vyvalený pupky a nonstop opilí hosté. Shodli jsme se, že na pár dní fajn, ale celou dobu by to bylo na jedno brdo a asi bychom se nehnuli z místa.

Mají tu krásnou pláž. Playa de Amadores. Fakt pěkná, malá, v sezóně asi bude přeplněná. Moc jsme ocenili, že je uzavřená, s jemným pískem, dokonale čistá a byla tu spousta restaurací/barů s jídlem a pitím za rozumný ceny (pizza 10E, pivo 2E). Uzavřený kousek oceánu měl výhodu, že byl bezpečnější a také teplejší. Dalo se tu koupat.

Kluci byli šťastní, navíc tu hledali záhadného tvora, který do vody vypustil tmavou tekutinu. Jen jsme hádali, jestli to byla chobotnice nebo nějaká sépie.

Gran Canaria – nejkrásnější pláž na ostrově v Puerto Rico

Gran Canaria – noční život s dětmi v hotelové herně

Mogán

Malé městečko přirovnávané k italským Benátkám. Což opravdu nečekejte. Ale je to tu malebné, uličky zdobí popínavé rostliny s barevnými květy. A pláž taky není k zahození. Jen počítejte, že je tu o maličko dráž.

Puerto Mogán a průzračně čistý přístav s rybami
Puerto Mogán

Puerto Mogán – bílé domy v centru porostlé rozkvetlými popínavými rostlinami
Puerto Mogán – kanárské Benátky

V Puerto Mogán na výletě s dětmi
Puerto Mogán

Puerto Mogán – domy v centru
Puerto Mogán – domy v centru

Puerto Mogán – pláž

Puerto Mogán – domy porostlé rozkvetlými rostlinami
Puerto Mogán – domy porostlé rozkvetlými rostlinami

Maspalomas

Slavné letovisko s dlouhými plážemi a přírodní rezervací. Zdejší duny prý nejsou nafoukané ze Sahary, ale písek v nich je naplavená drť korýšů z oceánu. Ať je to jak chce, určitě stojí za podívání.

I když mně se to tam lehce eklovalo. Na každém rohu naháč (typicky muž stojící na vrcholu duny, rozhlížející se do dáli, většinou v čepici, triku a s batohem na zádech, ale bez trenek - proč to ti chlapi dělají?:), případně skupinka naháčů (sedících v kroužku, objímajících se od rána do večera). Radši jsem moc nepřemýšlela, co tam celý den dělají, kam chodí na záchod. Tedy nad tím jsem přemýšlela hodně a bosý nohy se mi na tom jemném (určitě milionkrát podělaném) písku odporem kroutily.

Maspalomas mě úplně neuchvátilo. Jezdili jsme na pláž Amadores do Puerto Rica. Radši.

Spodní fotka je naše ubytování – to se mi naopak líbilo moc. Byl to rodinný komplex s menšími apartmány kolem bazénu. Jednoduše zařízené, ale večer jsme si poseděli na terase. V klidu, bez davů lidí jako u hotelu předtím.






Výhledy v horách

Jsme si užili na jeden den. Vyrazili jsme ráno z města Aguimes, kde jsme na noc přespali. Dojeli k nejvyššímu vrcholku Pico de Las Nieves - skoro až na něj autem.



Odtamtud nás to zlákalo k Roque Nublo. (viz fotka nad textem - dominantní skála napravo od středu)

Připravte se na velká stoupání a klikaté silnice, které nemusí dětem zrovna dělat dobře. Tyhle chvíle si pokaždý říkám, že musím konečně koupit a vozit ještě i ten Kinedryl. A to nás čekal ještě sjezd dolů, kdy jsem visela na googlemapách a odpočítávala klukům, kolik ještě zbývá zatáček.







Teror

Leží na severu Gran Canarie, malé kouzelné městečko plné nízkých bílých domů s dřevěnými okny a dveřmi. Na oběd zajděte do restaurace El Encuentro de Teror, kam jsme přišli v celkem nervním rozpoložení - znáte to, když chlapi mají hlad, navíc jsou tři a každý má jiné chutě. Malí kluci nakonec naštěstí dostali něco ve stylu řízek hranolky ( i když menu spíš odpovídalo tradiční kuchyni s lehce experimentálním nádechem - což miluju, ale 5leté děti rozhodně ne) a my jsme si pochutnali na dokonalých rybích kuličkách (jedny světlé a jedny tmavé – nevím, z čeho byly), zeleninových hranolkách, rybě i na skvělé polévce.




Tipy navíc:
  • U letiště Tegel je možnost zaparkovat asi 10 minut chůze zdarma, nakonec jsme se rozhodli pro tuhle variantu a v případě, že by tenhle risk nevyšel, holt bychom zaparkovali asi za 130 E přímo na letišti.
  • Půjčení auta - opět doporučuju stejné společnosti jako v případě Fuerteventury. Žádné zálohy, zdržování, sedačky pro děti zdarma, perfektní a rychlá záležitost. Opět jsme vyřizovali přímo na letišti a během 5 minut odcházeli s klíčkem přímo k autu.

Suma sumárum, aneb kolik to vyšlo:

  • cesta na letiště a zpět (asi 700 km) autem, parkování u Tegelu tentokrát za 0 Kč na veřejném parkovišti,
  • ubytování v Puerto Rico s all inclusive 120 E na noc pro 4, ale byla to spíš výjimka a náhoda, jinak jsou ceny tak dvojnásobné,
  • ubytování v Maspalomas 60E na noc apartmán pro 4,
  • půjčení auta 140 E - opět s Autoreisen (dávejte si pozor, jakou půjčovnu vyberete - doporučuju ještě také Cicar nebo PlusCar),
  • letenky pro 4 asi 8 tisíc.






4 komentáře on "GRAN CANARIA: tip, kde se na podzim a v zimě ohřát"
  1. Krásné fotky, krásné tipy, musel to být nezapomenutelný zážitek! ♥ Úplně mě to sluníčko a teplo a palmy a moře zahřály, díky! :) A přeji hezký vstup do nového roku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy jsem tam nebyla, ale po přečtení článku asi chci:D. Vypadá to tam docela zajímavě. Nejvíc se mi líbila ta ulička s těma květinama. To vypadalo strašně krásně.
    Určitě bych chtěla i na ty hory, mám to ráda od dětství, ale vůbec na ně nelezu:D. Přítele to totiž moc nebaví a já ho nechci nutit.
    Jinak super fotky a máš krásnou rodinu:)!
    Sluníčko bych si teď dala moc ráda. Jsem sluníčkový typ a česká zima mi nevyhovuje - pořád tma:(.
    Jdu si Gran Canarii vyhledat a zjistit ještě víc:).
    Děkuju za článek a krásný zbytek roku:)!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za užitečné rady a krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na kanáry a Tenerife bych chtěla strašně moc. Je skvělý že cestujete i takhle s dětma. Podle fotek to vypadá, že jste si to opravdu užili :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *