DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

17. září 2018

Akce, workshopy a kurzy nejen v Praze: kam v září a říjnu

Opět jsem si připravila řádku tipů, kam vyrazit nejen v Praze. Zaměřila jsem se na tvůrčí workshopy i kurzy, na zajímavé akce, na možnosti, kde se inspirovat - ženská témata.





Tvůrčí workshopy a kurzy

Už dlouho si sním o jednom semestru ve Scholastice - v nabídce toho mají celkem hodně, navíc můžete jejich prostor využívat k tvorbě i mimo svoje lekce. Mrkněte na jejich stránky, třeba mě ještě předběhnete. Láká mě třeba grafická tvorba, ale i produktový design.

Kresba, malba, ale i jiné techniky: za Babylonii a jejich kurzy ručím. Pečlivě vybírají lektory, jsou vstřícní, záleží jim, abyste si užili a zároveň se i dost naučili. Pokud chcete vylepšit techniku, připravit se na přijímačky, určitě se mrkněte, jaké kurzy letos vypsali.

Právě otevřeli nový ateliér na Benecku. Pokud to máte blízko tam, stačí se zapsat.

Mně osobně se líbí kurzy:
  • kaligrafie - krásně psát chce teď umět každý, ale tenhle kurz je zaměřený na japonskou kaligrafickou malbu. V Japonsku je to skutečné umění a určitě se ho nenaučíte během jednoho workshopu. Ale můžete nahlédnout pod pokličku, nasát japonskou kulturu, skvělou atmosféru. Workshop je vhodný jak pro pokročilé, tak i pro úplné začátečníky. 
  • hyperrealistické malby - vím, že někdo tuhle techniku úplně neuznává a i já jsem si k ní docela dlouho hledala cestu. Už jsem vám o tom i jednou psala, fascinují mě obří plátna, kde je vidět opravdu každý chloupek na těle, každý pór. Je pro mě fakt zážitek jít na takovou výstavu. Asi nejvíc za poslední roky mě oslovil Gottfried Helnwein, jeho témata se mnou hodně rezonují. Je aktuální a je "megaloman". Jeho poslední instalace byla ve Vídni a skončila tenhle víkend. 


Marki - TaMarki - možná měl někdo z vás štěstí si vytvořit květináč z recyklovaného papíru na workshopu na Blogerfestu. Pokud jste ale propásli, nebo vás prostě tahle událost nezaujala, určitě neváhejte a přihlaste se k ní na workshop, který má na konci září v ateliéru u holek z Došito. Je čtyřhodinový, v ceně je materiál, skvělá lektorka, občerstvení. :) Myslím, že hravě zvládnete nějaký batoh a k tomu ještě krásný květináč. Pospěšte si, protože míst bude málo.

A když už jsme u Došito. Mají krásný kurz šití košilových šatů - ve stejný víkend, jako je kurz s TaMarki. Tak si můžete udělat workshopový víkend a vybavit se.



Zaujalo mě taky:

  • Workshopy, co dělá Muzeum hlavního města Prahy, loni jsem byla na koláži, které se účastnil také Luboš Plný. Nyní mají vypsanou například tvorbu mramorového papíru nebo kachlí. Mrkněte sem
  • Workshopy a aktivity Artparku - každou neděli odpoledne. Dílny pro děti a vy zatím stihnete výstavu Petra Písaříka. 
  • Kurzy vaření a dílny pro prcky - v rámci skvělé akce v Národním zemědělském muzeu - Biojarmark
  • Na víkend mezi Kelty vás dostane akce v Národním muzeu. Opět workshopy a tvorba z přírodních materiálů. 
  • Keramika za rozumnou cenu - na Praze 4 v Modré škole u Tekly. Dva dny v týdnu jsou tu vyhrazené dospělým. 


Inspirace pro ženy

Zaujaly mě dvě akce a na jednu z nich se rozhodně vypravím. Asi ani ne tolik kvůli samotným přednáškám/přednášejícím, ale spíš abych se zase dostala do jiného prostředí mimo svou sociální bublinu, poznala nový lidi a získala třeba i nové kontakty.

Měním totiž svoje působení. Přemýšlela jsem o tom celé léto a rozhodla se odejít z agentury GetFound. Opravdu nevím, kam, ani co přesně bych chtěla. Jen cítím, že se potřebuju posunout dál. Po třech letech. A nasávat nové informace, inspiraci, to teď budu potřebovat.


  • První je Umění být ženou - přiznám se, že samotný název mě úplně nezaujal. Je to slovenský koncept, za nímž stojí skvělá a mně velmi sympatická Adéla Banášová. Na akci vystoupí třeba Margit Slimáková. 
  • Druhá je v listopadu v Sasazu - Dream big. Ačkoli cílí na skupinu žen kolem 20, snad se tam nebudu vyjímat jako exot. 

Jídlo a pití

Víno na Žižkově - akce Alkohol.cz ve vnitrobloku u jejich nové prodejny na Seifertově ulici. Bude plná českého vína, menších i větších dobrot k vínu. Představí se například vinařství Vican, Spielberg, Kraus a mnoho dalších. Přijde a promluví známý český sommeliér, zahraje k poslechu DJ. S kým se potkám?

Týden chobotnic mají v Bruxxu - byli jsme tam s mužem na večeři a co vám budu povídat. Dali jsme si mušle. K nim doporučuju ovocný Hoegarden a zajíst jejich Creme Brulé (lepší jsem nejedla) - má pistáciový krém, karamelovou krustu a kokosovou laskonku na vrchu s kopečkem domácí zmrzliny.

Nová vzorkovna Creme de la Creme - netajím se láskou k téhle zmrzlinárně a rozhodně si stojím za tím, že mají zmrzlinu nejlepší v Praze. Jestli jste ještě neměli možnost ochutnat a bydlíte někde kousek od Strašnic, zajeďte k nim do nové pobočky na Průběžnou.
První týden v září tam měli dokonce zrmzlinu za 3 Kč - což jsem neabsolvovala, ale informace se tím dostala i do redakce Lidovek, kde o obří frontě psali celý článek. Kterou zmrzlinu doporučuju? Veganskou - slaný arašíd - má dokonalou konzistenci. Pak si k tomu občas dávám i pistácii nebo mango :)

Výstavy a design


  • Na Kupku zajděte do Národní galerie.
  • Já se chystám do Veletržáku na Katarinu Grosse - vím, že je to přesně moje krevní skupina.
  • Pokud milujete sklo, do 24. si pospěšte na tři ikony českého sklářství - CHIHULY – LIBENSKÝ – BRYCHTOVÁ.
  • Určitě taky nevynechte Petra Písaříka v Rudolfinu, opět velkolepá výstava. (Což je u Rudolfina standard.)
  • Design blok bude letos až koncem října, opět se nevynechám. 

Víte o nějaké akci, která bude stát za to? Nebo jste někde byli? Napište :)

PS: Do galerií mám permanentky, určitě se vyplatí, pokud navštítíte galerii aspoň 3x do roka. Do Doxu mohu vzít někoho s sebou, tak se ozvěte a můžete se přidat. Už jsem takhle byla s několika z vás :)

PPS: Úvodní fotka je z Bratislavské národní galerie... jeďte se tam podívat na výlet.










4 komentáře on "Akce, workshopy a kurzy nejen v Praze: kam v září a říjnu"
  1. Ivo, to jsou mi ale novinky. Přeju hodně štěstí. A hlavně doufám, že ti vydrží ta energie a entuziasmus ohledně pořádání různých akcí, workshopů a vůbec blogování. Je to skvělý! Doufám, že se nějak brzo potkáme. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, potřebuju změnu. V poslední době čím dál víc. :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  2. Já v Praze byla v září dvakrát, ale jen na hlavním nádraží, když jsem jela do Německa a pak se odtamtud vracela. A v říjnu popravdě taky nevím, jestli se tam dostanu. Nicméně některé ty akce zní zajímavě. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasto, Praha i akce tu určitě stojí za to. Jen kdyby jich nebylo tolik :) Krásné dny, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *