DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

4. října 2018

TIP NA VÝLETY: OSTROV, BUKOVÁ HORA A LOVOŠ

Měla jsem pocit, že jsme toho o prázdninách moc nestihli. Ani se nám v tom vedru cestovat nechtělo. Ale přesto jsme objevili nebo se naopak vrátili na pár krásných míst tam u nás. Na severu. Všechno kousek z Prahy a vše stojí za to. Využijte následující víkend.



Ostrov

Malá osada obklopená skalami opravdu připomíná ostrov. Nedovoláte se sem, lišky tu dávají dobrou noc, přesto je to místo, kam se určitě zajeďte podívat. Na výlet nebo na pár dní...



Já jsem v Ostrově strávila několikery prázdniny, byla jsem s rodinou, se všemi kamarádkami, se školou, s tehdejšími partnery. Přespávali jsme v penzionu, pod stanem, v chatce i pod širákem. 

Je jedno, v kterou roční dobu do Ostrova přijedete, protože je to tam krásný VŽDYCKY. Skály vás uchvátí - jak v kombinaci s letní bujnou zelení, tak i na podzim, nebo v zimě pokryté bílým sněhem. Dodnes si pamatuju, když jsme si večer ustlali na skalách nad Ostrovem a lehce omámení pozorovali západ slunce naproti. Je to 18 let zpátky. Nebo když jsme tu v pronajaté chatě prožily zimní dámskou jízdu a v noci bylo slyšet, jak někdo chodí kolem chaty a chce nás vyděsit. Což se stalo. 

Ostrov dnes...

Za ty roky se to tu změnilo, pořád tu není signál, obchod, pořád sem nejezdí autobusy, ale je tu o něco víc možností, kde jíst a spát.



Kde se ubytovat

My jsme byli v kempu Pod Císařem a měli jsme půjčený stan MSR Elixir 2. Jaké jsme z něj měli pocity?

  • je super, rychle postavený, intuitivně vám to dojde i bez návodu ;)
  • pro dva ideální i na nějaký náročnější pobyt (je to stabilní stan, který poskytne sucho i ve větším dešti - zkrátka jsme se na něj mohlo spolehnout),
  • váží přes 2 kila a snadno se vejde do batohu nebo ke krosně na záda,
  • materiál, švy - všechno je pevné, aby vydrželo ve větru, dešti
  • můžete s ním vyrazit od jara do podzimu

Mně se líbí nejvíc, že je z kvalitních a odolných materiálů - měl by tedy vydržet dlouhá léta.

Přemýšlím už takhle nad každou věcí, co kupuju, protože jedině tak se dá žít udržitelně. U věcí, které využíváme pravidelně, to ani jinak nejde. Musí být kvalitní, musí být napořád. Stan byl pro dvě osoby, kdybychom jeli celá rodina, musíme mít větší. (Byli jsme loni, článek mám rozepsaný...)

V kempu bylo stanů docela dost, ani jsem to nečekala, mají tu také chatky a několik apartmánů. Nečekejte luxus, je to prostě kemp. Jezdí sem hodně lezci a rodinky. Večer si můžete posedět jak u ohně, tak i vevnitř v restauraci. Vaří dobře. Domácí a lokální suroviny. :)

Druhou možností je hotel Ostrov, kde je gastronomie o pár příček lepší, pravděpodobně najdete recenzi u Lukáše Hejlíka. Uchvátila mě sušená šunka od pana Chovanečka (do Litoměřic jsem si pro ni pak zajela), ale i jiné drobné pochoutky, skvělé víno, vlastní pivo... Je to tu na úrovni, jezdí sem ale i normální lidi (nejen snobáčci), spoustu nevěrných párečků, u kterých je vám jasný, že se sem přijeli uklidit.





Výlety po okolí Ostrova

Jeden den jsme zvládli Herkulovy sloupy na německém území. Trasu jsme si vybrali o něco delší, nakonec jsme málem cíl vynechali, protože navigace k nim nebyla moc dobře značená. Bylo odpoledne, neměli jsme moc času a potřebovali jsme se vrátit za světla (rozuměj Lucián jsme hlad - takový, že jsem si ani cestou zpátky netrhala maliny).




Jinak spolu během cest vycházíme. Máme sice často opačný názor, zda zůstat/jít. Doleva/doprava. Ale většinou to nehrotíme. :)) Jednou vyhrává ten, kdo má chytřejší a logičtější argumenty, podruhý zas ten, kdo je sportovec a má víc natrénováno.


Druhý den nás čekal Děčínský sněžník. Opravdu krásná cesta, dá se i na kole. Všeobecně tras pro kola je tu spousta a vyberete si jak rovinky, tak i náročnější.

Možná taky objevíte nějaký otisk tvora, který tu kdysi dávno v moři žil.





Západ slunce na Bukové hoře

Z Konojed jsme vyrazili sami s klukama večer na vyhlídku u Bukové hory. Je to celkem dominantní/zapamatovatelný vrchol, díky vysílači, co na hoře stojí. Vždycky jsem jen jela kolem, nikdy jsem nahoře nebyla.

Kluci měli konečně možnost vyzkoušet skutečný dalekohled. Ne nějakou hračku. Půjčila jsem si speciální turistický od našeho klienta, který prodává dalekohledy fomei. Opět je to jedna z věcí, která je dražší, ale je to věc, která vám nezestárne, nezničí se, využije se kdykoli. Radši vynechám nákup 20 plastových hraček a pořídím věc, která je funkční.



Tip od specialisty: při výběru doporučuje nepřehánět s přiblížením, protože byste viděli jen roztřesený obraz, navíc hodně zúžený. Ideální je mezi 7x a 10x. Jsem si jistá, že jsem ho mnohým z vás nabízela k zapůjčení a moje nabídka stále trvá. :)

Vyhlídka je asi 5 minut chůze za vysílačem.

Ušli jsme dohromady asi 4 kilometry, pokoukali se. Byl to moc příjemný večer.



A Mariánek ještě doma začal psát seznam, kam vyrazit příště. Prý Růžovka.



Východ slunce na Lovoši

Měla jsem to v plánu letos a povedlo se. Vyjít na nějaký kopec a užít si východ slunce s výhledem na České středohoří. Sraz s Gábi jsme si daly už v 5 ráno, zaparkovaly jsme pod kopcem. Byla překvapivě tma a kopec to byl chvílemi docela prudký. V lese jsme chvílemi odhadovaly, že jdeme po turistické stezce. Do ticha se občas ozvalo nějaké zapraskání, ale nikde nikdo. Byly jsme samy celou dobu.

PROČ? (samy dvě? ve tmě?) - to byla reakce mojí mamky. Těch důvodů je samozřejmě spousta:

  • vstát brzy ráno aspoň jednou za rok,
  • prodloužit si den,
  • zpříjemnit si den,
  • poznat něco novýho...

Mohla bych pokračovat. A chci si to zopakovat. Porta Bohemica... Přidáte se někdo? Brzy ráno zase.

Litoměřice 

Moje rodné město, abyste věděli. Ale první roky života jsem strávila na vsi, školku a školu jsem si užívala v Ústí.

Párkrát jsem v Litoměřicích samozřejmě byla. Hlavně na vernisážích, výstavách, ale i vinobraní.

Tentorkát jsme výletili v rámci koupání (koupalište stojí za to - krásné prostředí na ostrově obklopeném Labem, čisté bazény, pro děti tobogány, krásná knihovnička) a vyzvednutí tatínka na vlaku z Prahy.

Prošli jsme si historické centrum. Zašli nakoupit šunku k panu Chovanečkovi, na kafe do proslulé Kávy s párou. Nevynechte :) Dětem dejte do ruky dvacku, ať si tu pustí vláček.








Úštěk 

I tohle místo má něco do sebe. Historické náměstí s typickým kostelem určitě znáte z Kolji a mnoha dalších filmů a reklam.


  • V Úštěku vyrazte na procházku a prohlédněte si tzv. Ptačí domy.
  • Projděte se kolem jezera Chmelař.
  • Prohlédněte si muzeum čertů.
  • Zajeďte na Helfenburg.
  • Na borůvky.
  • Na pivo do místní pivotéky. 
Je toho spousta, co se dá poznávat. Přitom to máme často u nosu. Já třeba můžu říct, že moji rodiče- ač ústečtí - s námi byli na hradě Střekov až v (naší) dospělosti. Přiznejte se, jestli vám podobný "kostlivec" neleží ve skříni. Aneb: navštívili jste všechny památky, přírodní krásy ve svém okolí?










10 komentářů on "TIP NA VÝLETY: OSTROV, BUKOVÁ HORA A LOVOŠ"
  1. Na Lovoši i v Úštěku jsem byla, jsou to pěkná místa. Obecně má člověk spoustu příležitostí na výletění, když jede z Prahy rychlíkem do Děčína. A to já jezdím skoro každý týden, i když ne vždy vystoupím a jdu na nějaký kopec nebo jiné toulky. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, děkuju :) Cesta Praha Děčín je podle mě taky skvělá. A určitě bych se vždycky zaměřila na to, co má člověk jak se říká "u nosu". Krásný den, Iva

      Vymazat
  2. Tak tohle by mě bavilo! Miluju přírodu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ivo, krásný článek. Sever miluji, rádi jezdíme do Liberce, takže cestou zajedeme na výlet určitě i na jeden z tvých tipů. Moc se mi líbí Ostrov, ty skály, ten výhled, paráda :) Jinak krásné fotky, hlavně ti to sluší na té skále u západu slunce, ta se ti opravdu povedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lindo, děkuju. Liberec je taky krásný kout, to je pravda :) No, já se umím vyfotit nejlíp :))))

      Vymazat
  4. Úštěk, Děčínský Sněžník i skály v okolí Ostrova znám - všude tam je krásně. A Bukovou horu, Lovoš a Litoměřice beru jako tip :-), za který díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, přesně tak. :) Kam jezdíte ráda vy? Krásný den, Iva

      Vymazat
  5. Pocházím z Ústí nad Labem, takže vše znám, jen jsem na Bukové hoře nikdy nebyla. Jinak moc krásně napsané. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to na tom nejste tak špatně :) V 36 letech poprvé a Bukovku máme pár kilometrů... :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *