DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

20. ledna 2018

25 tipů pro blogery

Ahoj, s novým rokem tu mám opět článek, který je zaměřený hlavně na blogery. Tentokrát jsem sepsala tipy, o nichž si myslím, že budou letos hodně důležité - nejen pro mě. Loňský článek si můžete přečíst tady - dopsala jsem k němu pár aktualizovaných poznámek.



1. Pište pravidelně

Velmi, velmi, velmi důležité. I já bych se tohohle pravidla měla a chtěla letos víc držet, ale neumím to (pojďte se vzájemně povzbudit). Jakmile už nějaký článek napíšu, nevydržím to a musím ho publikovat hned. Ale budu se snažit. Moc inspirativní rozhovor, kde právě tuhle věc celkem podrobně rozebírá úspěšná foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová, která píše Kuchařku pro dceru, najdete na Mladém podnikateli. Poslechněte si ho ještě dneska. (Třeba ty, Báro) A zkuste si vzít příklad třeba z Míšiných pravidelných pátečních tipů

2. Choďte na off-line workshopy

Moc jich není, špatně se hledají, ale existují. Nemám teď na mysli jenom workshopy o blogování, ale také o focení, natáčení videí, psaní, sociálních sítích. Zkuste si na pár za rok zajít. Hodně toho najdete na naucmese - stačí dát do vyhledávacího okénka, co potřebujete (blog, copy, foto, úpravy fotek) - na naučmese se dají sehnat kurzy i za pár korun, osobně doporučuju. Workshopy pořádají taky holky z Cup od Style (byla jsem osobně taky). O blogu/copywritingu vám ale řekne skvěle i třeba Michelle Losekoot, nebo Lucie van Koten - obě najdete taky na Naucmese

3. Pořádejte vlastní offline akce

Nebuďte v kontaktu s ostatními jen on-line. Off-line akce jsou super příležitostí pro seznámení, pro poznání nových věcí, jako podklad pro články. Je jedno, jestli vaše cesta povede na nějaký hrad, do galerie, nebo jen na piknik do parku. Pozvěte na ni lidi z Facebooku/Instagramu, svoje fanoušky nebo jiné blogery. Instagram navíc #instameet opravdu podporuje, zkuste to. :)

V prosinci jsem měla linorytovou dílnu a chystám se rozhodně na další workshopy. Prosincový byl na úžasném místě v Domě u Kamenného zvonu, odkud byl přímo skvostný výhled na vánoční Staroměstské. Další workshop chystám už na konec ledna ve Vnitroblocku. V březnu chystám mramorování a výrobu věnců na duben. A mám vytipovaných pár skvělých míst, kam blogerky pozvu. 

4. Mějte na sebe kontakt

Nevím, jesti fandíte, nebo nefandíte spolupracem, ale napište na blog kontakt na sebe - jestli jste to ještě neudělali a ideálně k němu připište, proč by vám lidi měli psát.

Například:
Chcete mi napsat, povzbudit mě, zeptat se na něco? Nebo máte návrh na spolupráci? Pište na: ivabaltaretu@gmail.com

Čím víc vážně to s blogováním a psaním myslíte (třeba se jím chcete živit, nebo chcete dostat díky němu pracovní příežitost), tím spíš byste měli mít i "lepší" mail. Ideálně na gmailu, nebo v podobě svojí stránky. Nic složitého, dětinského jako minimaxismoulinka217@xxx.cz. Věřte mi - ona už se takhle ta starší generace markeťáků dívá na blogery dost nedůvěřivě a vnímá je spíš jako blogísky, tak jim dejte najevo, že jste "dospělí". Tyhle předsudky jsou vážně reálné, taky občas pociťujete, že když v okolí řeknete píšu blog, zařadí vás do nějaké škatulky a vůbec si neuvědomí, že je to jen vaše jedna část a v reálu máte třeba vystudovanou chemii nebo právnickou fakultu?

A ještě ta zmínka o spolupráci - je důležitá. Od května totiž bude platit GDPR - ještě se v něm moc neorientuju, ale nikdo by vás už nikdy neměl otravovat nechtěnými maily. Když tedy napíšete, že tenhle mail je pro účel spolupráce, firmy vás budou moci snadněji kontaktovat. 

5. Sbírejte maily

Já to nedělám - zatím, ale je to ideální věc pro ty z vás, co píšou pravidelně. Vytvořit si databázi kontaktů, kterým budete psát upozornění, že právě vyšel nový článek na blogu. Vím, že e-mailing používá třeba Marcela z blogu Nordic Passion a podle mě jí hezky funguje. 

6. Soutěžte

Zapojte se do blogerských soutěží. Ano, u nás je hlavně Blogerka roku, ale taky Mamablogerka roku, nebo Lohas blogger. I když se nebudete snažit získat titul, je to minimálně možnost, jak dostat na nějakou stránku odkaz na svůj blog a opět šance, že najdete nové čtenáře. Víte o nějaké další soutěži? Napište a podělte se do komentářů. :)

7. Sledujte blogy přes Bloglovin

Bloglovin možná znáte, najdete na něm hlavně zahraniční inspiraci. Mně slouží bloglovin jako takový přehled sledovaných blogů, nainstovala jsem si aplikaci na telefon a díky tomu mám ve feedu všechny blogy a taky přehled o nových článcích, na které tak mohu zareagovat. Sledujte mě nebo můj blog přes bloglovin, budu vás sledovat taky. 

8. Hledejte témata

Kde nacházet témata pro nové články? Mám tu pět možností, ale v zásadě je jich nekonečno:
- v článcích/zprávách na aktuální témata (opět hodně záleží na zaměření vašeho blogu)
- na Pinterestu
- na zahraničních blozích, které se zaměřují na podobné věci jako vy
- v kultuře - kino, knihy, galerie
- netradiční místa na cestování - třeba po ČR

Já osobně mám ráda procházky jen tak po městě, kolikrát mě zaujme procházející člověk, nebo třeba drobnost ve výloze, malý detail na kovovém zdobení. Chodím často i na různé blešáky a bazary, kde je podnětů opravdu dost.



9. Napište si publikační plán už teď

Na začátku roku si udělejte přehled a držte se ho. Nevím, jaká budete mít témata vy, protože máte trochu jinak zaměřený blog, ale u mě je to zhruba následovné:

leden - sumarizace, diy výzva, tipy pro blogery, články na téma mramorování, tisk z hladiny
únor - Stockholm, DIY jarní věnce, valentýn, jaro, kopřivy, medvědí česnek
březen - velikonoce, velikonoce s dětmi, sázení kytek/zeleniny, květináče, keramika
atd. 

10. Buďte aktivní na fórech

Zapojujte se do diskuzí na fórech, kde se pohybuje vaše "cílová skupina". Pro mě to jsou různé tvořivé skupiny, pro mámy, pro ženský apod. Ale jsem semtam aktivní i na blogerských skupinách a pamatuju si, kdo tam je aktivnější taky. Tihle blogeři se mi pak víc dostávají do podvědomí a získávám k nim vazbu - pak už stačí jenom aby přeskočila jiskra, když zjistím, že máme něco společného a hned k nim mám blíž a sleduju je pravidelně. 

11. Facebook nebo Instagram?

Nevím, jak vám, ale Facebook se mi v posledních měsících vůbec nedaří aktivovat. Musela bych na něm být každý den a něco publikovat, což ovšem nejde. Jsem víc na Instagramu. Ale řeknu vám pravdu: ani tady mě to nebaví, přijde mi to šíleně strojené, člověk tu musí být hodně aktivní, aby ho někdo sledoval. A ty trendy! Když vidím před Vánoci 100 stejných postů, teď jsou zas všichni na horách, nějak mě přestává bavit něco sdílet, protože vlastně dělám to samé. 

12. Založte si svou Facebookovou skupinu

Dosah Facebooku v 2018 je 0. Co s tím? Nechci platit za propagaci, ale Facebook úplně opustit nehodlám. Možností může být vlastní facebooková skupina. Já jsem si založila skupinu Žiju v Praze, kde se snažím sdílet různé akce, workshopy, výstavy a podobně.

Mám tady jeden tip: název skupiny si nedávejte podle názvu svého blogu, ale podle slova, se kterým se lidé ztotožní. 

13. Spolupracujte s jinými blogery

Můžete se s jiným blogerem dohodnout, že si jednou měsíčně vzájemně nasdílíte něco na Facebooku nebo na Instagramu. Hodně oblíbené je to v Instastories. Zkuste :)

Ale možností spolupráce s blogery je spousta. 

14. Dávejte obsah, který jinde není

Nebo ho zpracujte jinak. Lépe. U mě patří ke stálicím výtvarné návody - třeba návod na sítotisk nebo na linoryt se rychle vyšvihl na přední příčky ve vyhledávačích. Tahle témata ještě před několika lety nebyla vůbec zpracovaná, dnes už je článků mnohem víc. Ale uživatel pravděpodobně hledá podrobný návod, polopatický. Chce se dozvědět, co na linoryt/sítotisk bude potřebovat, kde to pravděpodobně sežene. Plus osobní tipy taky nesmí chybět.

Určitě existuje i ve vašich sférách téma, které není tolik popsané. Vzpomínám si, jak jsem na těhotenském testu našla dvě čárky a okamžitě jsem naběhla na internet, abych každý týden sledovala vývoj mimina v břiše. Tenkrát před sedmi lety byly pouze dvě stránky, které tohle jenom uboze popisovaly. Dnes je jich habaděj, hlavně kvůli různým seo/pr článkům, ale většinou ten obsah není kvalitní. Zkuste si vybrat téma a najít  na něj články, podívat se, jak jsou zpracované. Sama bych radila (a funguje mi) toto:

- v článku myslete i na čtenáře, který přijde právě z vyhledávačů a vás ještě nezná
- článek rozčleňte do odstavců, sem tam ztučněte, citujte, proložte obrázky
- odkazujte na zdroje (je to signál pro čtenáře i google, že je článek kvalitní)
- dávejte hutné informace, zapomeňte na "vatu"

15. Sdílejte

Svoje tipy, zkušenosti, cesty, knihy, nápady, návody. Nesnáším syslení pro sebe. V dnešním světě už pro něj ani není důvod a fakt sorry, ale jediný, co chápu, že si někdo nechá pro sebe, je třeba vynález nový zbraně.

Nemám ráda vytahování, nebo jakékoli projevy nadřazenosti. Pokud takoví nejste, máte u mě dveře otevřené a se vším ráda pomohu a podělím se. Podělte se taky, pomozte druhým, vyplatí se vám to. 

16. Cestujte

Teď nemyslím cestovat jen kvůli tématům na blog nebo Instagram, myslím tím cestovat, abyste získali inspiraci, rozšířili si obzory, poznali něco nového, překročili svoji komfortní zónu. A třeba můžete cestovat s jinými blogery.

17. Potkávejte se s dalšími blogery

Buď právě na cestách, nebo je pozvěte na kafe, do galerie, na focení. Já zvu často do Doxu - minulý týden s Lolou na výstavě Luboše Plného. Stačí mi napsat.


18. Zkontrolujte responzivitu

Jak funguje váš blog na mobilu? Když pozoruju statistiky, kolik lidí se přihlašuje na weby z mobilu oproti minulým rokům, číslo se stále zvyšuje. Mrkněte proto na svůj blog z telefonu a zkontrolujte, jak vypadá. Ještě lepší bude, když se zeptáte někoho známého, aby si přečetl třeba váš článek a zhodnotil, jestli je písmo dost velké a podobně.
Tip: Na mobilu špatně vypadá třeba zarovnání textu do bloku, často se vyskytuje font nepodporující češtinu, další chybou jsou velké fotky. 

19. Nebojte se odkazovat

Jak už jsem psala výš, odkazujte na zdroje nebo další zajímavé tipy, které by čtenáři mohli ocenit. Zmiňte článek jiného blogera, napište o svém oblíbeném blogu...

20. Aktualizujte starší články

Máte na svém blogu článek, ke kterému máte něco nového, nějakou zajímavost nebo třeba i úpravu? Přidejte to k němu.

21. Provažte navzájem svoje články

Čas od času se vraťte ke starším článkům a doplňte do nich odkaz na nějaký novější, který s tím souvisí. Typicky například do článku z Berlína přidám větu: zajímalo by vás jiné evropské město? Mrkněte třeba na tipy do Stockholmu nebo Amsterdamu.

22. Foťte se

Tohle je spíš rada pro mě. Všimli jste si, že blogerky, které často publikují selfies, mají mnohem větší interakci s fanoušky? Je to tak. Čtenář se mnohem lépe naváže na blogera, který sdílí i svůj obličej. Mně a pravděpodobně i mnohým z vás se to nemusí líbit, ale je to celkem logické!

23. Točte videa

Vidím to kolem sebe dnes a denně. Po videích je velká sháňka a sama se na to chystám. Už půl roku mi v šuplíku leží nápad na jeden projekt, ale stále se vymlouvám na špatnou techniku, nedostatek času... vy se na to nevymlouvejte. Jestli jenom trochu uvažujete, že byste něco takového chtěli začít, udělejte to hned.

24. Učte a prodávejte (se)

Už loni jsem měla workshopy na téma blogování - jak začít. A protože mě tohle téma hodně baví, chci v tom letos pokračovat a oslovit začátečníky nebo ty, co o blogu uvažují. Protože tenhle článek zdaleka neobsáhl všechno, co bych chtěla sdělit, ale už je příliš dlouhý. Jestli si chcete nějaký vlastní workshop uspořádat, zkuste právě platformu naucmese. Spousta čtenářů si ráda koupí třeba vámi navrhnutý diář, kalendář nebo nějaký doplněk. Zkuste prodávat - jakmile máte dost fanoušků, je to rozhodně velká šance.

25. Motivujte

Dávejte ve svých článcích dobrý příklad. Neveďte ostatní, aby žili nešetrně. Míň nákupů kosmetiky, oblečení, plastů... na to bychom měli myslet všichni.

Máte k článku cokoli k doplnění? Napište do komentáře, budu moc ráda. :)
29 komentářů on "25 tipů pro blogery"
  1. Pěkně sepsané, jejda, spoustu věcí nedělám,... asi budu muset jít do sebe :-). hezký zbytek víkendu, u nás bílý. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, to já taky nedělám úplně vše. Ale stačí si vybrat jednu/dvě věci a těch se držet. Jen tak pro inspiraci. Krásné dny, Iva :)

      Vymazat
  2. Tak poslední bod jsi ty sama splnila na jedničku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, doufám. Nerada bych kázala a sama pak dělala opak. :)

      Vymazat
  3. Super Ivo, taky sbírám maily a posílám "newslettery" Je to skvělý nástroj, který doporučuju i dalším blogerkám. Jinak si mě inspirovala k založení skupiny pro Liberec :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zkus. :) Skoro nic za to člověk nedá a nedávno jsem zjistila, že můžu příspěvky dokonce plánovat, což mi hodně usnadnilo práci a já tak dávám přípěvek do skupiny několikrát týdně:)

      Vymazat
  4. Skvěle sepsáno, uložím si jako motivaci ke zlepšování. Ač nemám se svým blogem žádné velké ambice, baví mě to a beru to jako investici do sebe, až na podzim opustím rodičovskou dovolenou a budu hledat novou práci. Ale třeba FB jsem zavrhla úplně, sama na něm trávím už minimum času, tu samou tendenci pozoruji i u mé sociální bubliny. Takže se snažím využívat instagram.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, přesně tak. Nechci ze svého blogu udělat prostředníka pro různé firmy, ale rozhodně jsem pro tvorbu obsahu na jejich stránkách. Blog je taková moje vizitka nápadů a toho, co jsem schopná dělat/pořádat/vytvořit. :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  5. Ivo, díky za článek. Hodně zmíněnými směry se tenhle rok chci dát, tak uvidíme, co z toho nakonec vyjde. Ale tohle je takovej dobrej to-do list :)
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, jsem zvědavá :) Budu sledovat. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  6. Super tipy, Ivi. Je skvělé, že rozjíždíš ty workshopy. Fandím !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, díky moc. Workshopy jsou pro mě vždycky jako takový motor/povzbuzení, už jsem o nich uvažovala dlouho :) Doufám, že se potkáme na některém. Iva

      Vymazat
  7. Pěkně sepsáno. Asi mě nenapadá nic dalšího k doplnění.
    Já osobně mám problém s tou pravidelností. Mám období kdy zvládnu udělat článek skoro každý den a pak to nejde a nejde a musím čekat na lepší naladění mé osoby. �� A ty fotky..mám blog o tvoření s dětmi a svoje děti nefotim. Nechci je zveřejňovat na webu, dokud nebudou mít dost rozumu, aby mi to dovolily. Ale na cizí se ráda podívám ��
    Přeji hodně sily do dalších příspěvků. Mě u vás baví vyrábění a cestování ��

    OdpovědětVymazat
  8. Ivo, to je parádní článek! Schovám si ho do pátečních tipů :-). Některé věci dělám, některé bych měla, do některých se mi nechce, ale je fajn to takhle vidět všechno pohromadě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky moc. Já vím, že ty jsi pravidelná, tak jsem tě doplnila do článku jako příklad :) iva

      Vymazat
  9. Tento článek mi v hlavě evokuje slova honba za sledovaností za každou cenu nebo něco podobného. No, s tou pravidelností souhlasím a možná i s pár dalšími drobnostmi, ale jinak lituju toho, že jsem tenhle článek vůbec otevřela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julie, asi se nezavděčím každému. Omlouvám se i za ten čas, co jsi strávila tímhle komentářem. Podle mě jsi článek buď nečetla nebo jsi ho nepochopila. Mnoho z těch rad je o tom, jak jednoduše vylepšit blog/články, další jsou o sdílení, o spolupráci s dalšími blogery, o cestách s nimi, o společných workshopech -
      nevím, že by mi to přímo zvedalo návštěvnost blogu. Spoustu z těch 25 věcí ani nedělám, ale vím, že to jinýcm funguje, tak se o to podělím - a ráda. Blogování mě baví, baví mě zkoumat celý tenhle fenomén, tak je docela logický, že o tom i píšu články. Měj se krásně, iva

      Vymazat
  10. Teeda,tleskam. Zajímavé body, mimochodem děkuji za zmínku!!!
    Nemám vůbec žádný koncept, řekla bych. Co přijde, o tom píšu. Obdivuji všechny, kdo to mají jinak. Zajímavé téma mi přijde vykat/tykat? Sama často nevim.
    S těma fotkama sebe sama mám stejný problém, i když vím, že to určitě funguje.
    No hezky sepsané, inspirativní. Zdravím. M.

    OdpovědětVymazat
  11. Ivčo, článek je úplně bezva! :) Spoustu tipů dělám, ale nad jinými jsem ani nepřemýšlela nebo mě nenapadly, takže Ti moc děkuji za tipy! :)
    Co se toho facebooku týče, u mě jsem poslední dobou zaznamenala to samé, nemám vůbec žádnou zpětnou vazbu a příspěvky nikdo snad už ani nevidí... Od začátku roku se trochu potýkám s tím, že mám malou motivaci se blogu a všem soviálním sítím věnovat, protože mně přijde, že a't se snažím, jak chci, stále to nemá velký tížený výsledek... :(
    Moc doufám, že se brzy zase někdy uvidíme, workshop linorytu byl podle mě perfektní nápad! :)

    LifestyleBirdie

    OdpovědětVymazat
  12. Mám jednu zkušenost, kterou bych nikomu nepřála.
    Chtěla jsem mít jedno úložiště fotek ( na Rajčeti - http://www.rajce.idnes.cz/) a odsud fotky zobrazovat do Výletů a procházek. Zpočátku - bohužel dost dlouho - to vypadalo jako dobrý nápad.
    Ale pak se ukázalo, že Rajče občas cesty k obrázkům mění - prostě linky nejsou trvalé.
    Na Rajčeti to mají ošetřené, ale v blogu jsem pak viděla jen ty ikony zborcených obrázků...
    No, moje blbost, musela jsem toho spoustu předělat...Obrázky teď ukládám do blogu, jen zmenšuji velikost.

    Příklad, jak rajče mění cesty k obrázkům....

    Původní link:
    http://img99.rajce.idnes.cz/d9902/9/9122/9122013_8a0e71b883114c27232bcbd1bccadd2c/images/DSCN3756.jpg?ver=0

    Nový link:
    http://img14.rajce.idnes.cz/d1402/9/9122/9122013_8a0e71b883114c27232bcbd1bccadd2c/images/DSCN3757.jpg?ver=0


    OdpovědětVymazat
  13. To je úžasný článek! Moc ti za něj děkuji, v roce 2018 chci svůj blog posunout trochu výš a tohle jsou skvělé tipy! Myslím, že to ocení hodně lidí ♥
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, s blogovanim len zacinam. Na Tvoj som sa dostala skrz to, ze som na FB skupine hladala dalsie blogy o DIY tematike. Dakujem Ti za skvely clanok, hned som vyskusala blogovin - vobec som doteraz o nom nevedela. Urcite sa mam este co ucit, co sa blogovania tyka.

    OdpovědětVymazat
  15. Musím se přiznat, že mi dělá trochu problém psát pravidelně. Nevím, čím to je, ale nějak mi to nejde. Tak se snad polepším, protože témat mám víc než dost! :)
    Na offline akce se chystám už rok. No vidím to tak, že v roce 2018 se mi konečně podaří i na nějakou dorazit!
    Sbírání emailu je trend a chápu ho. Ale zatím se na to necítím. A ty různé soutěže zase nejsou nic pro mě. Sama je nesleduji, takže pro mě asi nemá ani moc smysl se účastnit. Jde to prostě nějak kolem mě :)
    Jinak Facebook nám to teď krásně stěžuje a pěkně mi tím pije krev. A Instagram není o moc lepší. Mění algoritmy a nejraději bych je za to někde utopila.
    Syslení není dobré ani v reálném životě a pro virtuální to platí asi ještě víc. Syslením ještě nikdy nikdo nic nezískal.
    Díky za skvělý článek. Vždycky si něco z takových článků odnesu a tentokrát jsem si toho odnesla snad víc než dokážu vstřebat. Díky :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za super inspirativní článek :-) Uvažovala jsem, že bych pro svůj blog založila Facebook, ale jak tak koukám, asi jsem přišla trochu pozdě...

    OdpovědětVymazat
  17. Moc dobré tipy, děkuji Ivčo. A teď se toho vážně držet no :D Třeba s tou 22 mám také celkem problém. Zjistila jsem, že kdybych fotila sebe a svoje dítě, tak by mi asi sledovanost dosti narostla, ale necítím se v tom dobře a není to nic, co bych chtěla vážně dělat...

    OdpovědětVymazat
  18. Hodně, hodně dobrý článek. Pro mě dost inspirativní a tak "akorát načas" :) Děkuji, krásné jaro!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *