DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

11. srpna 2017

Recept na oblíbené bún bò Nam Bộ

Do jídla se umím zbláznit stejně jako do muže. Jakmile ho ochutnáte, chcete ho pořád. A to v případě jídla Bún bò Nam Bộ platí stoprocentně. Aspoň u mě.



Budou to tak dva roky zpátky, co jsem ho ochutnala a je to skutečný orchestr chutí, extáze, naprostá bomba. Jen se to musí umět, nebo spíš tam dát ty správné ingredience, protože jinak to fungovat nebude.




Na vietnamské jídlo si nejdřív zajděte někam do vietnamské restaurace. Já jsem jich prošla několik a pokaždé chutnalo maličko odlišně, stejně tak někde bylo lepší, někde horší. Myslím, že teprve potom, co si uděláte obrázek, jak to má vypadat a identifikujete všechny ty bylinky a chutě, dokážete něco podobného připravit nebo se tomu aspoň přiblížit.

Já jsem zkoušela recept z www.vietfoodfriends.cz - ti ho mají propracovaný a hezky krok za krokem popsané, co, jak a hlavně kdy udělat. Stejně jsem měla problémy něco hned napoprvé vychytat a mám pár poznámek, které by se mohly hodit.

Recept, aneb co všechno si připravte na bun bo nam bo - vařila jsem pro 2:

Maso:

  • 300 g hovězího masa - doporučuje se kýta, ale já kupuji třeba falešnou svíčkovou, zkuste vybírat spíš maso z mladších zvířat a ideální je, když bude uzrálé
  • citronovou trávu - v našem vietnamském obchodě na francouzské ulici mi paní ale řekla, že ji nedává
  • 2 stroužků česneku
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • olej na zakápnutí
  • sůl a pepř
Zelenina, bylinky
  • ledový salát, mrkev, mungo klíčky, okurka
  • zelená a fialová perilla, koriandr
Posypání
  • sušená cibule
  • nesolené, nepražené a neloupané arašídy
Na zálivku:
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce rybí omáčka
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa
  • čili paprička
Příloha 

  • 400 g nudlí bún
  • 1,5 litru vody
  • sůl, ocet

1. Jako první věc, co dělám, je, že si nakrájím (já maso nakrájím jako na řízky a potom krájím tenké dlouhé nudle) a naložím maso. Do směsi přidám asi 2 rozemleté stroužky česneku, citronovou trávu, 2 lžíce rybí omáčky, sůl a pepř, zakápněte olejem. A nechám maso klidně 3 dny zabalené ve folii (nebo pokud máte vakuovací přístroj), aby se proleželo a bylo po úpravě měkké. Myslím, že Vietnamci to tak musí taky dělat, nebo ho jinak upravují, aby rychle změklo, jinak si to neumím vysvětlit a pochybuju, že kupují uzrálé kusy. Přitom ho mají tak měkké.
2. Opražím arašídy - v troubě nebo na pánvi. Jakmile chytnou hezkou barvu, nechám je trochu zchladit, oloupu a lehce nadrtím. Tuhle práci můžete udělat i předem, je to docela piplačka. 
3. Ještě větší piplačka je krájení zeleniny: salát na drobné kostičky, mrkev na dlouhé nudličky, to samé okurka. 
4. Připravte si omáčku/zálivku. V kastrůlku si odměřte jednotlivé suroviny, lehce ohřejte, promíchejte a jakmile se rozpustí cukr, je hotovo. Klidně si udělejte podle sebe, ať je omáčka sladší/kyselejší. Ale hlavně musí být její chuť dost výrazná, aby ochutila celé jídlo.  
5. Nudle vařím podle návodu od paní z obchodu. Do vařicí vody s trochou octa a soli vložím nudle - opravdu jen na chviličku, ty tenké jsou hned hotové. Zcedím a aby se neslepily propláchnu studenou vodou. 
6. Opražím maso na pánvi, půl minuty - jak je zatažené, hned ho sundavám. 
7. Servíruji. Na dno misky vložte ledový salát, pak následují nudle, pak zelenina, maso, bylinky, arašídy, cibulka - a všechno se ve finále zalije omáčkou. 

A jaké jsou varianty bez masa? Třeba tofu, nebo zkuste asijské černé houby pokrájené na nudličky, ty chutnají famózně. 

Dobrou chuť :)




2 komentáře on "Recept na oblíbené bún bò Nam Bộ "
  1. Těmi hůlkami jsi mi úplně připomněla nedávný zážitek z Olomouce.. zašli jsme si tam narychlo do čínské restaurace, že si dáme něco teplého k jídlu. Posadili jsme se, už jsme měli objednáno, a pak jsme se rozhlídli a zjistili, že jsou všude kolem nás Asiati a všichni jedí hůlkami. Báli jsme se, aby nám taky nepřinesli nějaké místo vidličky a nože... naštěstí přinesli správný příbor... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, to je jen o zvyku :D Ale věřím, že by to asi byl šok, kdyby je fakt přinesli. Krásný den, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *