Na vietnamské jídlo si nejdřív zajděte někam do vietnamské restaurace. Já jsem jich prošla několik a pokaždé chutnalo maličko odlišně, stejně tak někde bylo lepší, někde horší. Myslím, že teprve potom, co si uděláte obrázek, jak to má vypadat a identifikujete všechny ty bylinky a chutě, dokážete něco podobného připravit nebo se tomu aspoň přiblížit.
Já jsem zkoušela recept z www.vietfoodfriends.cz - ti ho mají propracovaný a hezky krok za krokem popsané, co, jak a hlavně kdy udělat. Stejně jsem měla problémy něco hned napoprvé vychytat a mám pár poznámek, které by se mohly hodit.
Recept, aneb co všechno si připravte na bun bo nam bo - vařila jsem pro 2:
Maso:
- 300 g hovězího masa - doporučuje se kýta, ale já kupuji třeba falešnou svíčkovou, zkuste vybírat spíš maso z mladších zvířat a ideální je, když bude uzrálé
- citronovou trávu - v našem vietnamském obchodě na francouzské ulici mi paní ale řekla, že ji nedává
- 2 stroužků česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- olej na zakápnutí
- sůl a pepř
Zelenina, bylinky
- ledový salát, mrkev, mungo klíčky, okurka
- zelená a fialová perilla, koriandr
Posypání
- sušená cibule
- nesolené, nepražené a neloupané arašídy
Na zálivku:
- 250 ml vody
- 2 lžíce rybí omáčka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce octa
- čili paprička
Příloha
- 400 g nudlí bún
- 1,5 litru vody
- sůl, ocet
1. Jako první věc, co dělám, je, že si nakrájím (já maso nakrájím jako na řízky a potom krájím tenké dlouhé nudle) a naložím maso. Do směsi přidám asi 2 rozemleté stroužky česneku, citronovou trávu, 2 lžíce rybí omáčky, sůl a pepř, zakápněte olejem. A nechám maso klidně 3 dny zabalené ve folii (nebo pokud máte vakuovací přístroj), aby se proleželo a bylo po úpravě měkké. Myslím, že Vietnamci to tak musí taky dělat, nebo ho jinak upravují, aby rychle změklo, jinak si to neumím vysvětlit a pochybuju, že kupují uzrálé kusy. Přitom ho mají tak měkké.
2. Opražím arašídy - v troubě nebo na pánvi. Jakmile chytnou hezkou barvu, nechám je trochu zchladit, oloupu a lehce nadrtím. Tuhle práci můžete udělat i předem, je to docela piplačka.
3. Ještě větší piplačka je krájení zeleniny: salát na drobné kostičky, mrkev na dlouhé nudličky, to samé okurka.
4. Připravte si omáčku/zálivku. V kastrůlku si odměřte jednotlivé suroviny, lehce ohřejte, promíchejte a jakmile se rozpustí cukr, je hotovo. Klidně si udělejte podle sebe, ať je omáčka sladší/kyselejší. Ale hlavně musí být její chuť dost výrazná, aby ochutila celé jídlo.
5. Nudle vařím podle návodu od paní z obchodu. Do vařicí vody s trochou octa a soli vložím nudle - opravdu jen na chviličku, ty tenké jsou hned hotové. Zcedím a aby se neslepily propláchnu studenou vodou.
6. Opražím maso na pánvi, půl minuty - jak je zatažené, hned ho sundavám.
7. Servíruji. Na dno misky vložte ledový salát, pak následují nudle, pak zelenina, maso, bylinky, arašídy, cibulka - a všechno se ve finále zalije omáčkou.
A jaké jsou varianty bez masa? Třeba tofu, nebo zkuste asijské černé houby pokrájené na nudličky, ty chutnají famózně.
Dobrou chuť :)
Těmi hůlkami jsi mi úplně připomněla nedávný zážitek z Olomouce.. zašli jsme si tam narychlo do čínské restaurace, že si dáme něco teplého k jídlu. Posadili jsme se, už jsme měli objednáno, a pak jsme se rozhlídli a zjistili, že jsou všude kolem nás Asiati a všichni jedí hůlkami. Báli jsme se, aby nám taky nepřinesli nějaké místo vidličky a nože... naštěstí přinesli správný příbor... :D
OdpovědětVymazatVlasti, to je jen o zvyku :D Ale věřím, že by to asi byl šok, kdyby je fakt přinesli. Krásný den, Iva
Vymazat