DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

29. května 2017

Maďarsko s dětmi - teplo, lázně a nádherná příroda

Jet do Maďarska jsme se rozhodli docela náhodou, díky Luciánovým běžeckým aktivitám jsme se předminulou sobotu ocitli v Nitře, tak jsme chtěli téhle vzdálenosti od domova využít na nějaké cestovatelské objevování.



Z pátku na sobotu jsme přespali v Bratislavě a stihli jsme si maličko projít centrum. Na Danielino (bratislavská blogerka, určitě k ní mrkněte) doporučení jsme se skvěle najedli v restauraci Fach přímo v centru (tedy my dva s Luciánem, kluci jsou v chutích ještě docela omezení). Víc jsme toho nestihli, hned druhý den směr Nitra a po poledni odjezd do Maďarska.





Cestování s dětmi na více místech vs zůstat jen na jednom

Pomalu se přesouvat z místa na místo už jsme si vyzkoušeli loni v Chorvatsku, kdy jsme na každém místě strávili 3 - 5 nocí a náramně nám to vyhovovalo. Tentokrát jsme měli jen týden:

- jednu noc v Bratislavě, kde jsme se ubytovali v hodně jednoduchém hotelu kousek od centra,
- 3 noci v Hevízu jsme strávili v apartmánu hezké vilky s bazénem,
- 3 noci u Balatonu, přičemž ubytování jsme museli hodně probírat – možná vám pomůže hodnocení a výber hotelů na Invii, abysme nakonec zůstali u rodiny veganů,
- jednu noc v Gyoru v apartmánu se snídaní,
- jednu na návštěvě u blogerky TaMarki.

Za sebe i Luciána můžu říct, že varianta více nocí na jednom místě je lepší, takhle jsme se přesouvali docela často a tolik nám to nevyhovovalo.



Plán byl tentokrát jen přibližný, ubytování jsme si pokaždé rezervovali jen několik hodin předem většinou přes booking. Podle mých zkušeností je nejlepší vybírat ubytování s hodnocením nad 8, hodnocení 7 bych zvažovala u "lepších" států, ale do 6 bych asi nešla.

Ceny jsme měli od 1000 do 1500 na noc, některé ubytování bylo se snídaní, všechny jsme měli zvlášť místnost pro sebe a pro děti, vlastní koupelnu, kuchyň, terasu.  Ceny se budou lišit podle sezóny - a je zvláštní, že když jsem si chtěla pokoj bookovat přímo na stránkách, spočítali nám to vždycky na víc, než co měli napsané na bookingu. Kdybyste chtěli konkrétní doporučení, napište.



Co s sebou, aneb cestovní formality

Brali jsme si jen občanské průkazy, pasy dětí. Pojištění máme celoroční. Část peněz jsme vyměnili za Forinty. V penzionech nebrali karty, platili jsme hotově.

Vždycky se snažím naučit se alespoň pár věcí jako je dobrý den, děkuji, nashledanou v daném jazyce. Maďarština je opravdu oříšek, protože patří do úplně jiné jazykové rodiny. Z jejich jazyka nerozluštíte vůbec nic. Ale nám tu fungovala angličtina, němčina asi o trochu víc a někteří zvládali slovenštinu.



Hevíz

Je nádherné lázeňské město s velkým parkem a známým přírodním jezerem. Voda v něm je dokonale čistá, protože se během 1 - 2 dnů kompletně vymění. Ale tohle jezero má ještě jednu, mnohem zajímavější vlastnost - je v něm totiž teplá voda, během roku se její teplota pohybuje od 26 do 35 °C. Voda má samozřejmě blahodárné účinky na naše tělo, malé děti by se v ní však neměly koupat déle než 30 minut v kuse. Lidé si sem jezdí léčit třeba klouby, revma nebo pohybový aparát. A jednou z kontraindikací je třeba těhotenství, tak pozor :)


Do Hevízu bych doporučila jet na jaře nebo na podzim, kdy tu bude akorát teplo a ohřejete se ve vodě, léto v jezeře nebude zrovna osvěžující. Vemte kola nebo koloběžky. Případně využijte skvělé maďarské turistické trasy, které se vyrovnají těm českým. V penzionu u bazénu došlo i na jahody.



A kde jinde se budete koupat v teplé vodě mezi lekníny.



Balaton

Další jezero, Balaton nebo taky Blatenské jezero je obrovské. Kdysi dávno sem mířily davy turistů z Česka - a já byla ve svých 3 letech jednou z nich. Tenkrát jsem jela k Balatonu se svou babičkou a dědou. Ačkoli mi bylo tak málo, vzpomínky na Balaton se mi vryly do paměti. Třeba jak mi babička háčkovala oblečení na panenku, jak jsem vyklouzla z kruhu a pěkně si lokla, jak jsem se jim večer (za tmy) schovala a z povzdálí jsem sledovala, jak mě vyděšeně hledají, nebo jak mě štípla včela do nohy a děda mě pak celý zbytek dovolené musel nosit.


Byla jsem hrozně zvědavá, jaký ten Balaton bude. Je totiž skutečně velký - na délku asi 80 kilometrů, na šířku kolem 10. My jsme byli v jeho severozápadní části a udělali jsme dobře, je totiž mimořádně krásná. Možná i díky národnímu parku, který jezero v téhle části obklopuje. Opravdu je tu nádherné prostředí, bez velkých zásahů kvůli cestovnímu ruchu.



Nevím, jestli to moje nadšení bylo způsobené tím, jak tu byla příroda o maličký krůček napřed a všechno se zelenalo. Bylo tu znatelně tepleji.



A když zabloudíte po cestičkách, ocitnete se v pralese.





Tipy na výlety

Bůvolí farma v Kapolnapuzsta - nic moc jsem od toho nečekala, ale vyklubal se z toho úžasný výlet, rezervace byla skvěle upravená, vstup byl celkem nízký a rozhodně stál za to. Celý okruh vedl kolem několika bůvolích stád. Bůvoli tu mají velkorysý prostor, mají dost stínu i vodních ploch. Zvířata můžete pozorovat i z laviček a rozhleden. Na pastvinách žijí tisíce syslů.

A na stromech tu rostou chuchvalce jmelí.








Kis-Balaton: krásný název, nemyslíte? V překladu znamená Malý Balaton a je to přírodní rezervace, ideální pro procházky, focení i malování. Jsou zde dětská hřiště a rozhledny na pozorování.





Buddhistická stupa

Největší ve střední Evropě, stojí na vyvýšeném kopečku. Jestli máte k buddhismu trochu blízko, nevynechte. Je tu klid, myslím ten skutečný klid. Asi 30 kilometrů od Balatonu, vesnice Zalaszántó.




Co ještě nevynechat

Zmrzlinu kousek od pláže v Gyenesdiás, je to skvost pro všechny, co rádi objevují nové kombinace chutí. My jsme tuhle zmrzlinárnu navštívili dvakrát a nechali jsme tam majlant. Obvykle si v cukrárnách dáváme po jedné porci, tentokrát jsme si porce ztrojnásobili. Kristiánek historicky poprvé vůbec zmrzlinu dojedl.

Příchuť After Eight, kombinace čokolády a granátového jablka nebo třeba hrozny, ořechy a lesní ovoce dohromady.



Győr
Město kousek od hranic se Slovenskem jsem už navštívila v minulosti. Pokaždé v zimě/na podzim. Győr má starobylé centrum, protéká jím řeka Rába a taky tu jsou termální lázně. Do termálů jsme kupovali celodenní vstupné pro rodinu za 8900 HUF. Jsou tu lehátka pro odpočinek, několik bazénů s teplou vodou, skluzavky, umělá řeka, vířivky... báječný relax.





No, byla to radost. Už plánujeme Slovinsko/Rakousko začátkem července a tenhle týden do Amsterdamu. Kam vyrážíte během léta vy? Uvítám i tipy, které nejsou úplně profláklé. :)

6 komentářů on "Maďarsko s dětmi - teplo, lázně a nádherná příroda "
  1. Skvělý! Díky moc za článek. Vypadá to úplně parádně, takže přidávám na seznam a třeba se příští rok zadaří. My vyrážíme v srpnu do Rakouska do Wachau a už se těším. To Slovinsko mě taky moc láká (jako snad všechno), tak se zase těším na report :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu. Rady na Rakousko bych uvítala, určitě mrknu :) No, taky bych to vzala všechno jedním vrzem... ale pak by se člověk neměl na co těšit, plánovat a to k tomu patří taky. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  2. Ivi, koukám, že jste si to krásně užili! V Hevízu v lázních byla babička a z jezera byla nadšená. Sama z Maďarska znám jenom Budapešť a lázně v Bükfürdő, kde jsme byli na víkend. A na to Vaše Slovinsko se těším! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuju. No zatím jsme se tak daleko jako Ty nedostali :) Krásné léto, Iva

      Vymazat
  3. Nádhera Ivčo, tak to budeme mít další nápad na prázdniny. Lucka

    OdpovědětVymazat
  4. Tedy to jsou nadherna mista. U Balatonu ja nikdy nebyla, jak to vidim, hned bych jela:-). M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *