DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

30. ledna 2017

11 přírodních tipů a DIY návodů - co můžete udělat pro zdraví, krásu a pohodu v zimě :)

Dneska ještě něco o kráse a přírodních produktech, pozítří už najedeme na kreslení a malování v 30denní výzvě.

Přírodní kosmetika, oleje, esenciální oleje, bylinky mě baví stále víc. Mám tu pro vás 11 (na mně osobně) vyzkoušených tipů - nejen na zimu samozřejmě - které mi fungují. Část je určená péči o tělo, část imunitě.



Na tělo i duši <3


Růžové vody


jsem za poslední půlrok vyzkoušela asi 4 (od značky Dulcia, Florihana, od Judity z krámku Kosmetikahrou, i jsem vzala na milost jednu z DMka). Růžová voda je pro mě taková domácí wellness péče. Každý den si najdu chvilku a užívám si to všemi smysly - očichávání se stalo mojí drogou. Večer většinou používám směs růžové vody, šípkového a ricinového oleje (přesný recept najdete tady), ráno čistou vodu.

Každá z růžových vod má maličko jinou vůni, radši si k ní předem někde přivoňte. Ne každému totiž musí sedět. Moje poslední je právě tenhle hydrolát z růže damašské značky Florihana z Aroma ateliéru Kateřiny Kloudové. Má nádhernou jemnou přírodní vůni, je bio, bez konzervantů.

Ještě o Aroma ateliéru na blogu hodně uslyšíte, protože díky Kateřině a jejímu kurzu vím zase něco víc z toho nádherného voňavého světa esenciálních olejů.



Pleťový olej


je moje následná péče o obličej. Vytvořila jsem si základ z jojobového oleje. Do něj přimíchávám například šípkový olej (jen desetinu, protože barví) a vonné esence.

Pro mamku jsem k Vánocům přidala vůni bergamotu a pomeranče. A tolik mě tahle kombinace učarovala, že jsem ji použila i na koupelovou sůl. Na 50 ml oleje asi 3 a 3 kapky esenciálního oleje. Oba mám z Aroma ateliéru a jsem s nimi opravdu spokojená. Cítím v nich skutečnou (reálnou) vůni i péči, kterou Florihana věnuje výběru svých produktů. Na esenciálních olejích skutečně nešetřete a najděte si kvalitní značku, která svoje produkty vyrábí tím nejšetrnějším způsobem z nejčistších surovin.

Ještě vám příště prozradím jednu vlastní vůni. Měla jsem možnost si ji sama poskládat právě na zmíněném workshopu.

Poznámka pro všechny, co chtějí recept zkusti: bergamotový éterický olej je fototoxický při překročení bezpečné doporučené koncentrace, a pokožka by neměla být vystavována slunci či soláriu 12-18 hodin po použití oleje.




Ricinová kúra na vlasy


nehty, řasy, obočí... Funguje perfektně na poškozené, oslabené vlasy, na vlasovou pokožku i jejich vypadávání. Já ricinový olej lehce naředím s jojobovým - asi půl na půl. Samotný je takový vazký, hutný. Stačí pár kapek od každého na jednu kúru. Pak vmasíruju do pokožky hlavy a jemně rozetřu i do délek, nechám vstřebat. Po několika hodinách si umyju vlasy.

Nejsem ten typ, co se tu chce fotit a asi by si zrovna tahle "recenze" nějaký obrázek zasloužila... Mám teď nejzdravější vlasy od těhotenství, to bez debat. A oproti loňsku mnohem hustší.



Koupelová sůl 


pro super náladu. Pamatujete si, jak jsme si od moře přivezli mořskou sůl, kterou jsme si sami vytvořili odpařením vody? Tak před Vánoci jsem ji konečně použila na DIY dárky. Jak tedy vyrobit sůl do koupele?

Namíchejte si vlastní sůl do koupele do skleničky a dejte do vany, potvrzeno, že funguje :) Na deprese, únavu, přepracování... zkrátka pozvedne a zlepší náladu na celou zimu.

  • 150 g himalájská sůl nebo mořská sůl
  • 2 kapky esenciálního oleje pomeranč
  • 2 kapky esenciálního oleje bergamot
  • sušená pomerančová kůra

Kateřina Kloudová, aromaterapeutka, z naší e-mailové komunikace: "Koupelová sůl musela vonět nádherně, éterický olej bergamot je vynikající na deprese,  je to můj olej první volby při stresu a přepracování, nejlepší olej pro workoholiky."



Měsíčkový macerát


jsem vyráběla už v létě. Mrkněte tady na návod. Osobně už bych teď volila rozhodně macerovat sušené květy, protože ten čerstvý rád plesniví. Olej s měsíčkem používám na mazání kluků po koupání, na jakákoli vysušená a podrážděná místa.


Na zlepšení imunity <3


Čaj Kombe s ženšenem 


se stal během zimy mým každodenním společníkem. Určitě ho doporučuju všem, síla ženšenu není jen pro povzbuzení imunity, ale pomůže vám třeba i s únavou, vyčerpáním, zlepší vám paměť. Zlepšuje i stavy kocoviny (vyzkoušeno) a zpomaluje stárnutí (nutně potřebuju;). Mrkněte na stránky prodejce.

Moje loňská bilance nemocí: prosinec dvoje antibiotika za sebou (Vánoce i Silvestr nemocná bez chuti do života), pak jsem ještě ve 40°proležela konec 30denní výzvy (jsem zvědavá na letošek..)

Letošní: nic, když nepočítám lehké bolení v krku a rýmu



Smoothie s hruškou a zázvorem 


má dokonalou chuť. Připravte si kromě mixéru:


  • 1 hruška
  • 1 limetku
  • 1/2 ananasu
  • 10 g zázvoru

Pořádně promixujte a doplňte vodou do požadované konzistence. Pozor na zázvor, denní dávka by měla být kolem 5 gramů. Malým dětem bych ho nedávala vůbec.

Šípek


je můj oblíbený, to určitě víte. Na podzim do vázy, věnců i jako závěs. Ale babička mi ho tentokrát trochu nasušila, takže i čaj z šípku je přes zimu výborný. Vzpomeňte si na to příští rok, případně si kupte v lékárně.


Vitamin C


je potřeba doplňovat. Někdy ho ani ve stravě není dostatek, zvlášť během náročných dní. Kupuju ho jedině v DM ve 100 g balení, čistou kyselinu askorbovou. Stojí kolem 50 Kč. Dávat peníze za předražené tabletky, ve kterých je vitaminu třeba jen 100 mg se mi nechce.

Vitamin si sypu ráno do čisté vody. Maličká odměrka je v krabičce přidaná, jinak na špičku nože :)

Borůvky


Znáte tu pohádku o veverce, co si dělala zásoby na zimu? Jedna z věcí, na kterou v létě nezapomínám poslední čtyři roky, je sbírání borůvek. Pokaždé se k nám přidá celá rodina, takže za jeden den máme odtrháno. Letos musím poděkovat babičce a dědovi, byli s námi dvakrát, takže máme v mrazáku borůvek ještě pár litrů. Hodí se do jogurtů, koktejlů, na pečení a třeba i na zmrzlinu. Jestli si jí dopřáváte i zimě, tak doporučuju - recept stejný jako na jahodovou tady. :)



Vonná inhalační tyčinka,


kterou jsem si vyrobila taky na workshopu u Kateřiny Kloudové patří k věcem, co ráda nosím v kapse a kdykoli k ní můžu přičichnout. Opět můžete zvolit libovolnou kombinaci vůní - nejen podle toho, která je vám příjemná, ale taky třeba podle toho, jaké účinky jednotlivé esenciální oleje mají. Doporučuji protivirovou ravintsaru, já jsem si nakombinovala rozmarýn a levanduli.

Budete potřebovat:


Máte taky svoje tipy a rady? Co vám nejlíp funguje?

4 komentáře on "11 přírodních tipů a DIY návodů - co můžete udělat pro zdraví, krásu a pohodu v zimě :)"
  1. Super článek! Díky za něj. Na céčko v DM určitě zajdu a jdu prozkoumávat všechny ty oleje. Ricinový jsem si právě koupila (právě na vlasy) a moc jsem nevěděla, co s ním, tak dík za tip :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelý článok, Ivi :) Ricínový olej tiež používam na vlasy a pleťové oleje sú na dennom poriadku.

    www.flungoutofspace.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *