DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

4. ledna 2017

Tipy na akce a workshopy v lednu nejen v Praze

Leden je pro mě každoročně měsícem, kdy jsme všichni nastartovaní něco změnit, vylepšit, žít naplno a ten další rok si zkrátka vychutnat do poslední kapky.



Je to čas krásnění, hubnutí, učení a výzev. Můj výběr akcí na leden je proto lehce inspirovaný právě přechodem z jednoho roku na nový. :) Možná si některou z nich poznamenáte do plánovacího kalendáře - stále si ho můžete stáhnout pro svou rodinu.


Přijďte s dětmi učit se anglicky do "playgroup"

Z téhle záležitosti mám ohromnou radost, protože jsem se od září snažila najít nějaké prostory a taky vhodného lektora na hrací skupinu s angličtinou.

Na myšlenku playgroup mě přivedla Andrejka Hynes, jejímž velkým zájmem angličtina je. Má manžela angličana, takže její děti vyrůstají v bilingvní rodině. Během rodičovské si rozjela internetový obchod s anglickými knížkami a skvěle se v nich vyzná. Jsou to samé nádherné knížky plné obrázků, děti je zbožňují. Mrkněte se k ní a něco si kupte, ona vám ráda poradí.

Vím, že je téma angličtiny u takhle malých dětí častým rozbrojem mezi starší a mladší generací, někdy ji mohou brát jako zbytečnost nebo dokonce "zatěžování" dětských hlaviček. Není to tak, naopak se myšlení víc rozvíjí. Článek na téma angličtiny chystám na konec ledna, to už taky bude naše playgroup po prvotním rozjezdu, takže čekejte report včetně toho, jak na to i od zkušenější Andrejky :)

Ale já vás do playgroup chci hlavně pozvat. Nakonec jsem totiž narazila na Pavlu, která se stará o centrum Klubíčko a dokonce našla i rodilou mluvčí Rachel, takže se máme na co těšit. Program každého setkání bude spíše volný, hravý. S dětmi si zazpíváme a taky něco vytvoříme, tématicky třeba k ročnímu období. Nic násilného, zrkátka hraní :) Jen je třeba mít na zřeteli to, že maminky v tu dobu komunikují pouze anglicky, aby se vytvořilo to správné prostředí. Jelikož jsem nesehnala žádnou bilingvní rodinu, budeme mít mezi sebou rodilou Rachel.

Playgroup bude od příští středy 11. ledna každý týden na Praze 2 v Římské ulici v rodinném centru Klubíčko. Moc se těším :) Přijdete? Zbývá pár posledních míst. Jo a cena je taková, aby si to mohl dovolit každý - 60 Kč. Tak rychle napište.


Bazárky

Je čas na čistku skříní a provětrání šatníků. Ale my místo toho v lednu ještě víc naplňujeme naše byty ve výprodejích.

Místo toho radši naplňte svoje skříně už použitými (nebo nevyužitými) věcmi na výměnných bazarech a zbavte se svých nepotřebných svršků. Já jsem našla dva, ale samozřejmě budu ráda, když napíšete tip na ten, co je u vás. Možná ho i sami pořádáte.

Třeba ve vile Floře 26. ledna od 18 hodin. Mrkněte sem.



Kurzy na Naucmese

V lednu 2016 jsem byla u Michelle Losekoot na umění slov, letos bych zašla na tvůrčí psaní nebo sociální sítě. Michelle umí vyprávět příběhy, loni jsem se například naučila, jak popsat rozdíl mezi červeným a bílým vínem, aniž bych použila barevné přívlastky. Když si na kurz vzpomenut, vybavím si několik momentů a postřehů, které mě natolik zaujaly, že si je pamatuju doteď a to jsem si ani nepsala poznámky.

Naučmese je taková moje srdcová záležitost. Každý z jejich kurzů má svoje kouzlo. Možná je nevedou lektoři s několika vš tituly, ale lidi, který baví to, co dělají. Jejich nadšení z nich srší a já si vždycky kromě nových znalostí odnesu taky dobrou náladu. Jděte tam :) Literární festival naučmese bylo to místo, kde jsem se seznámila s Luckou Václavkovou a ta mi pomohla navést tam, kde jsem teď. A taky jsem tam vyhrála poukázku na knihy z Martinusu.

Noc v galerii

Kdo by nechtěl strávit noc v galerii, zvlášť když program bude o umění a bude se hledat světlo. No, my dospělí si můžeme nechat zajít chuť. Akce je totiž určená dětem. Takže jestli takové umělce máte doma, zajeďte s nimi 14. ledna do Kutné hory. Vy si krásně strávíte volný večer, třeba v penzionu nebo jsem koukala, že na Airbnb jsou kouzelný nabídky. Když kliknete sem, tak navíc od Airbnb dostanete 600 kredit.

Více o akci Sleduj Zdeňka/noc v galerii tady.



Snídaně v Babyoffice

Třeba s Veronikou Hurdovou. Určitě ji znáte, je to žena, která píše blog Krkavčí matka. Možná dokonce vlastníte některou z jejích knih. Já se přiznám, že ne. Na její blog jsem narazila už před dvěma lety a líbí se mi její přístup k životu.

Takže jestli máte chuť načerpat trochu její energie, inspirovat se nebo si zkrátka přijít popovídat nejen s ní, ale taky s dalšími ženami, tuhle akci si nenechte ujít.

Ptáte se, proč vás zvu na akci teď, když bude až v březnu? Zájem je veliký, v březnu bude pozdě, svoje místo si zajistěte už teď. :)


HAPTICKÁ VÝSTAVA A TÝDEN HAPTICKÝCH EDUKAČNÍCH AKTIVIT

Opět mi v mailu přistála báječná pozvánka z Galerie hlavního města Prahy, tentokrát se jedná o taktilní vnímání umění věnované závěrečné fázi výstavy Jaroslava Horejce.  Výstava pobíhá od 9. 1. 2017 do 29. 1. 2017

Haptická výstava se koná v unikátním prostoru gotické kaple ze 14. století v Domě U Kamenného zvonu. Na haptické výstavě v gotické kapli budou zastoupeny Horejcovy bronzové plastiky a reliéf, k hmatovému poznávání budou také nabídnuty repliky dekorů vybraných děl autora a vzorky sochařských materiálů – úlomky soch ze souboru veřejné plastiky GHMP.

Workshop je 13. ledna od 15 do 18 hodin a je potřeba si zarezervovat místo předem... :) Na výběr jsou i další termíny v příštím týdnu, takže mrkněte na stránky galerie.

Liberecká galerie

Minulý měsíc tu byl dotaz na liberecké akce - v Oblastní galerii Liberec myslí i na rodiny s dětmi a workshopy jsou tak dvakrát do měsíce. Bohužel na webu galerie jsou informace nepřehledné, na Facebooku jsem taky nic nenašla, ale můžete si stránky dát do sledování.

Přesto jedna dílna bude a to jsem se dozvěděla telefonicky - 14. ledna od 10 do 13 hodin. Tak vyražte strávit hezký dopoledne ve společnosti umění.



Pomozte mi i vy

Budu moc ráda, když napíšete tip na svou akci. Moc mi tím pomůžete. Jestli víte o něčem zajímavém ve svém okolí - může a nemusí to souviset s výtvarkou, napište :) Podělit o nějakou vlastní akci se můžete taky po přidání do FB skupiny zaměřené na akce, workshopy a aktivity s dětmi. Díky.


Krásné dny, Iva



Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *