DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

17. srpna 2015

Pruhované šperky z polymerové hmoty



I tenhle projekt jsem měla v hlavě docela dlouho, jen jsem čekala, až přijde vhodná chvíle. A ta přišla ve chvíli, kdy jsem se seznámila s Kamilkou Říhovou, která se živí výrobou šperků z Fima a Cernitu. Pod značkou Camelin tvoří hlavně figurativní šperky, ale dělá i věci zákazníkům na míru.

Večer před naší schůzkou jsem si načrtla pár návrhů. Miluju pruhy, léto v plném proudu.


Navíc jsem si nakoupila červený, modrý a bílý cernit. Ale pozor na odstíny, právě cernit často mění barvu po výpalu a to se nám také s bílou barvou stalo. Kamila mě hned na začátku upozornila, že používá jiný odstín, já ji neposlechla. Takže pokud budete vyrábět z cernitu něco bílého, volte odstín bílé opaque - je to jistota. :-)


Jako základ pro tvoření s polymerem berte strojek na nudle, skleněný váleček, skalpel, ostrou planžetu, smirkový papír (na mokré použití) a taky kousek rifloviny na leštění. Na podklad je ideální použít dlaždici. Vypalovat budete v troubě. Určitě se hodí pravítko, všelijaká vykrajovátka, děrovačky, hitem se staly i elektrikářské koncovky pro tvoření malých otvorů.

Na otírání rukou a pomůcek používejte třeba vlhčené dětské ubrousky. Čistota je důležitá, barvy by se vám mohly zašpinit.

Jestli si vyberete fimo nebo cernit, to záleží na vás. Kamilka se přiklání spíš k fimu, které se lépe zpracovává. Cernit je totiž často příliš vyschlý nebo naopak mokrý - to poznáte, že se hmota při vyvalování vlní na okrajích. Pomůže, když na vyválený plát přiložíte na pár minut kousek savého papíru.

Já sama jsem si myslela, že se obejdu bez strojku na nudle. Ne, neobejdu. Opravdu hodně usnadní práci a okamžitě vytvoří pravidelný a tenký plátek. :-) Stačí úplně obyčejný, často ho mívají v akci v Lidlu.

Pozorovat profesionála při práci je fakt pěkný, všechno jde jako po másle. Ani nevadilo, že v podkrovní pracovně bylo minimálně 40 stupňů, Kamilka si poradila se vším.

Nejprve projela bílou a pak modrou hmotu strojkem na nudle.


Potom bílou placku přilepila k modré a převálela skleněným válečkem. Použila ostrou planžetu a pravítko, aby vytvořila čtverec.


Ten zase překrojila, spojila, převálela a postup ještě opakovala. Vznikl takzvaný cane.



Plátky se přikládají k sobě, aby vznikla větší plocha. Opět je důležité je převálet. Z vzniklého základu vykrajujeme kolečka, trojúhelníky, tvary podle libosti. 




Na brož/přívěšek Kamilka vytvořila červená "zádíčka", která upravila pomocí hrubé houbičky. 


Hmota se vypaluje při teplotě uvedené na obalu, je důležité ji dodržet. Na vypálený výrobek můžete použít akrylové barvy, šperkové komponenty se přilepují dvousložkovým lepidlem. 

Byl pro vás návod srozumitelný? Pokud ne, ptejte se. 




4 komentáře on "Pruhované šperky z polymerové hmoty"
  1. Take uzasne...Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Chci začít s fimem, tudíž moc děkuju za jednoduchý a srozumitelný návod! :)

    http://gabux-creativity.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabčo, nemáš zač. Jsem zvědavá, co vytvoříš, tak dej vědět :-) Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *