DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

31. prosince 2020

Silvestrovské pohoštění: nejlepší krevety a nejjednodušší jednohubky

 Letos asi budeme všichni doma nebo na chatě, což neznamená, že si ten večer nemůžeme zpříjemnit alespoň skvělým jídlem. Mám pro vás pár tipů na ultrajednoduché, ale výborné chuťovky. 




Nejlepší krevety


Tenhle recept jsem kdysi někde našla a od té doby už ani jiný nedělám. Je fakt skvělý a stačí na něj mražené krevety, ideálně celé, neloupané, s hlavou, protože ty mají o mnoho lepší chuť. A nevařené - tedy šedé :) Nemusí být ani nijak velké, měli jsme 30/40 na kg, ale vystačíme si i s menšími. Jen pak víc hlídejte gril a sundejte je dřív.  

Připravte si marinádu na 300 g krevet:

  • 50 gramů másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • jedna chilli paprička
  • půl šťávy z limetky 
  • špetka kůry z limetky
  • lžička strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • dvě lžičky medu/hnědého cukru
  • sůl
Tyhle ingredience dejte do rendlíku na mírný oheň, aby se krásně spojily. Vlahou marinádou hezky obalte krevety a dejte je na pekáček/plech. Já si na ně dělám z alobalu hnízdečko, aby v něm zůstala i ta šťáva, pochutnáte si na ní s kouskem bagety. 

Dejte do trouby pod gril asi na 5 - 7 minut (podle velikosti krevet). Hlídejte :) 



Chilli-lime kešu


Moje oblíbená kombinace pálivého a kyselého dodá skvělou chuť vašim oříškům. Můžete samozřejmě nahradit mandlemi a podobně. 

Potřebujete:

  • 2 hrsti kešu (ale skvělé budou i mandle)
  • lžička cukru
  • sůl
  • limetková šťáva
Kešu oříšky opražte na pánvi, aby mírně zhnědly. Přidejte sůl, cukr a limetky, lehce zkaramelizujte. 



Zdravá řepová pomazánka


Je dietní, je zdravá, je skvělá. Já řepu miluju. Pokud máte vařenou, stačí ji nastrouhat a k asi 400 gramům přidat:

  • citronovou šťávu
  • 3 lžíce kysané smetany
  • anýz nebo fenykl k řepě neodmyslitelně patří
  • sůl, pepř na dochucení
Mažte na malé bagetky, trojúhelníky z toustů, nebo jiné pečivo. Zdobte feta sýrem, pomerančem, ořechy, koriandrem



A co silvestrovské drinky?


Užijte si prosecco s čerstvým nebo mraženým ovocem. Já jsem doma našla domácí černý rybíz. 

Nádherný dřevěný servírovací tác je z Bonami. Vždycky se snažím využít na servírování malé mističky a ty pak nandám na větší tác, abychom pohodlně zobali z gauče, koberce, postele... Ale děláme to jen výjimečně a nikdy před dětmi :))




Další tipy na chuťovky a oslavy z foodblogů:





Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *