DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

2. září 2016

Dovolená s dětmi - Jeseníky - tipy na výlety

Nejlepší dovolenou nemusíte strávit jenom někde na konci světa nebo u moře. Podle mě jde jenom o to, jak to máte nastavené, co si od ní představujete. Většinou chcete klid, nicmoc nedělat a poznávat - historii, chutě, umění, přírodu.



A přesně takové to může být v Jeseníkách. Už tři roky po sobě sem jezdíme
na takovou tu klasickou rekreaci od zaměstnavatele. Je to bezva, protože máte za super cenu plnou penzi, všechno vám připraví, uklidí, nic nemusíte dělat. Zvládli jsme to už když Kristimu byl rok, ale letos to byla maximální pohoda. Kluci si vyhrajou spolu a vyhledávají i společnost jiných dětí.

No, neberte to: je tu sauna, bazén, čičibar s úžasnými cenami, kde jsme s Luciánem dávali večerní drinky. Cesta tam sice není úplně nejkratší, protože za Hradcem končí dálnice.

První rok jsme tahali spoustu věcí, včetně skládací postýlky, matrace, mlík, kaší a kočár.

Vloni a předloni už byl náš seznam poněkud užší:
  • Chůvičky, abychom si večer mohli jít v klidu sednout a strávit taky nějaké chvíle spolu. Máme naprosto obyčejné, poděděné. Stačí bohatě, ale vím, že existují i aplikace na mobilní telefony, které svou funkci taky splní. Kdyžtak napište, jakou používáte. Pro případ, že bychom si ještě pořídili třetí...
  • Pár hraček a knížek klukům. To počítám jen pár autíček, jednoho plyšáka, omalovánky a knížku na jednoho. Jinak jim venku stačí kamínky. A ještě mě napadlo vzít pár hraček na písek - těch autíček, co vám doma vadí, nechcete je ale úplně vyhodit a nechat je tam na hraní pro všechny.
  • Plavky, balónky, kruhy na plavání do bazénu. Letos jsme zkusili i termální lázně v Losinách.
  • Dostatek bot, přece jen jsou to hory - mně možná stačí celé léto jenom sandále, ale klukům jsme brali pevné boty, přezůvky, holínky i nové žabky.  
  • Jejich oblíbené koloběžky, kola, balóny. To jsme zkrátka museli do kufru přihodit. 


Jeseníky vás nudit nebudou, za tři roky jsme nasyslili celkem dost, takže mám pár tipů, kam vyrazit a už teď vím, co všechno ještě máme před sebou, co jsme zkrátka ještě neviděli. Jeseníky jsou samozřejmě super i na zimní dovolenou, ale my tam byli jen na jaře a v létě. Prostě je tu hezky celoročně.

Staré město pod Sněžníkem

Je to náš výchozí bod. Jeho okolí je prošpikované bunkry z období války, v hornaté krajině na ně narazíte na každém kroku. Stavět se tahle opevnění začala v polovině třicátých let. Jednak se od vzniku Československa potřeboval vybudovat nějaký obranný systém, navíc také Francie budovala podél svých severních hranic opevnění. Pro kluky super, pro všechny rozhodně příjemný výlet po svých a s nízkým rozpočtem.

Kdo navíc válečnou tématiku fakt miluje, určitě navštíví i muzeum v Králíkách.



Velké Losiny

Ty mě samozřejmě lákají každoročně, nádherná výrobna ručního papíru je něco, co nemohu vynechat. Samozřejmě vám tady ukážou, jak se papír vyrábí. Pro úplně malé prcky ale může být prohlídka trochu nudná. Vynahradil nám to workshop, při kterém jsme si vyrobili vlastní papír.


Losiny ale nejsou jen papírna, jak by se mohlo zdát. Je tu třeba krásný velký park s dětským hřištěm a jezírkem, zámek Losiny i obrovský zámecký park. Jen dávejte pozor, kde parkujete. Celé centrum Losin je jedna velká zóna se zákazem stání, my na to málem doplatili. :)


A zajeli jsme i do místních termálů - tedy ve Velkých Losinách. Nejsou úplně nejlevnější, zato nově postavené. 1000 dáte za rodinný vstup 2+1 a 1250 za rodinu 2+2. Kluci se těšili na tobogány, ale byli tu jen dva. Jo a jedna věc, pokud sem půjdete jako my v 40°vedrech - voda je tu teplá, takže jsme se neměli kde zchladit. 

Bludov - Pradědovo muzeum

Na horách není vždycky nejkrásnější počasí, takže tohle je i taková skrýš pro ty deštivé dny. Pro mě byl tenhle celodenní výlet dost krutý, probírala jsem se z nočního popíjení džinu v čičibaru, bylo parno a já jsem stále hledala stín, kde bych se ukryla.

Takže jsem ani nefotila. Ale je to tu úžasně nové, čisťoučké, všechno voní dřevem.

Bludov je venkovní i vnitřní zábavní park pro děti. Je to celý dům plný různých aktivit, hraček, domečků a venkovní zahrada s prolejzačkami, houpačkami, bylinkami, kolečky, konvemi. Vstup opět není úplně nejlevnější, když máte více dětí a chcete tu strávit víc než 2 hodiny. Ale podle mě to stojí za to! Mrkněte: www.pradedovomuzeum.cz




Rapotín

Zdejší zoo/skanzen nám všichni doporučovali. Popravdě já vám ji nedoporučím. Zvířata tu žijí v dost stísněných podmínkách, opice se krčí v pseudodomcích. No, nelíbilo se mi to. Je to tam tak kuriózní, všechno sprsklé jakoby dohromady. Zoo - zahrada s nevkusnými (a taky asi šíleně drahými) sochami - muzeum veteránů (klukům se tu líbil tank, do kterého se dá vlézt) - hřiště pro děti se socialistickými prolejzačkami, zarostlé, jak z hororu. Ani nevím, jestli jsem tam něco fotila...

Lanovka Ramzová - Čerňava

Lanovkou jsme vyjeli až nahoru a dolů pak hezky pěšky. Pro děti velký zážitek, ještě lanovkou nejeli.




Paprsek

Na vrcholek Paprsku můžete vyjet autem, stejně tak ale i vyšlapat pěšky. My jsme si dali obojí: loni pěšky, pršelo. Letos jsme k chatě vyjeli autem a pak se prošli po hřebeni procházkou, abysme se na chvilku zastavili a postavili skřítkům domeček.

A jestli si chcete někoho vzít, třeba mít jen malou svatbičku, a hledáte místo, tak tady je malá kaplička postavená právě pro tyhle účely.




Vikýřovice - muzeum silnic

Klukům i nám se líbilo, navíc baby friendly muzeum, protože paní řekla, že si můžeme na věci sahat, děti v něm mohou jezdit na motorkách, co tu jsou k dispozici. Koupě omalovánek s motoristickou tématikou byla už jenom taková třešnička na konec. Nechybí tu různé aktivity a hry. Sestavit most nebo pamatujete poznávání značek, jak se rozsvítilo světýlko, když jste uhodli?



Máme v plánu příští rok

  • Dolní Moravu - možná, Luciánovi se ten útvar na vrcholu hory nelíbí a zatím se mu vyhýbá
  • Léčivé prameny - balneopark Vincenze Priessnitze s jezírky a vodotrysky k léčivému koupání
  • Vodní nádrž - naprostá rarita, jen jsou na to kluci ještě malí
  • Po stopách čarodějnic - středověké procesy jsou v kurzu a mají to tu hezky zpracované

Doporučíte výlet vy mně? Nebo jsem na něco zapomněla? Pište, čekám jako vždy na všechny milé komentáře ;) A pokud chcete vědět o mně něco víc, přidejte si mě na instagramu.

5 komentářů on "Dovolená s dětmi - Jeseníky - tipy na výlety"
  1. Super článek jsem z Olomouce, tak to mám do Jeseníků kousek a spoustu míst z tvého článku jsem ještě nenavštívila. Lákají mě ty termály v Losinách.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, termály jsou skvělý relax, rozhodně budou super po celý rok, protože voda je vážně krásně teplá. :) iva

      Vymazat
  2. pěkný článek o spoustě míst jsem ani nevěděl určitě se na některé místa vydám s manželkou a dcerou brázdíme okolí pradědu a Jeseníku vcelku pravidelně zde je pár mých typu na výlety

    http://blog.ijacek007.cz/tag/vylety

    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc. určitě mrknu a něco si vybereme. krásný den, iva

      Vymazat
  3. Krásná dovča :) Jeseníky se nám moc líbí, byli jsme tam bohužel jen krátce... Hodně vzpomínáme na Dlouhé stráně - moc zajímavá prohlídka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *