DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

6. března 2016

Jak vyrobit barevný písek a jak si s ním hrát I

Jednou za měsíc pořádám v herničce Coolnička workshopy pro děti s maminkami. Jsou zaměřené na opravdu malé děti kolem dvou let, taky kvůli tomu, že tříleťáci a starší jsou ve školkách.








Tentokrát jsem si vymyslela téma barevný písek a rozhodla jsem se, že se podělím o zkušenosti s barvením písku i s tím, jaké aktivity jsem pro děti našla nebo vymyslela.

Co budete potřebovat na barvení?

- Písek pro činčily - je bílý a velmi jemný, stojí kolem 55 Kč/Kg.
- Barvy - použila jsem temperové, ale jdou použít i akrylové, potravinové a podobně, ceny v několika desítkách korun.
- Čajové sítko, nádoby, plech na pečení a možná i další kuchyňské náčiní.

Já jsem na workshop koupila 12 kilo písku a nebudu předstírat, že barvení takového množství nebylo náročné - dokonce jsem se v průběhu rozhodla, že obarvím jen 9 a zbytek nechám bílý jen na hraní a sypání.

Obarvěte písek 

Připravte si směs jedné tuby barvy a vody - já jsem použila kolem 10 ml tempery na 0,5 kg písku. Množství vody odhadněte - radši méně, aby vám písek pak neschnul týden.

Barvu důkladně promíchejte s pískem, ať je všude.



Usušte písek

Potom písek rozprostřete na pečicí plech a nechte ho v troubě při 160 °C, dokud neuschne. Tady bych chtěla říct, že je lepší písek nechat z lehce zvlhlé fáze doschnout na vzduchu, aby vám neztvrdl jako mně. Pak bylo peklo jej přesít, což je další fáze.

Přesejte písek

Na jemném sítku. Už jste si dali práci s barvením, takže určitě chcete, aby byl výsledný písek co nejjemnější - použijte čajové sítko. Dokonale suchý písek dejte do uzavřených nádobek. :-)

























Hrajte si 

Vymyslet aktivity pro dvouleté děti nebylo nejsnazší. Jste totiž hodně omezení tím, co zvládnou. Ani nevíte, co je bude bavit, protože je každé jiné. Ani Pinterest mi tentokrát moc nepomohl. Sice jsem věděla, že děti se v takovém množství budou rády hrabat, ale to bylo všechno.

Hrabání a malování na plochu

Každé dítě na workshopu mělo k dispozici minimálně kilogram písku, který nejdříve vyzkoušely rukama. Ideální je nižší nádoba, abyste měli plochu pro kreslení. Kreslete prstem, štětcem, dřívkem.

Hra s kornoutkem

- Vezměte si čtverec papíru a udělejte z něj kornoutek s menší dírkou. Nechte děti sypat různé obrazce na podložku nebo papír.

Sypání na lepivou plochu

- Pořiďte si oboustrannou lepicí pásku a stříhejte ji na čtverečky/trojúhelníky. Ty nalepte na čtvrtku tak, aby byla horní (druhá) lepicí vrstva stále zakrytá. Nechte děti odkrývat lepicí vrstvu a sypat na ni barevný písek. Děti si procvičí jemnou motoriku :-)




Ráno jsem byla na workshopu, některé děti se na písku vyloženě zasekly. Odpoledne to pokračovalo ještě doma. Malý si hrál jen se štětečkem a nádobou plnou písku.

Také jsem barvila potravinářskými barvami, příště napíšu zkušenosti a zhodnotím obě barvení. Plus přidám další dva tipy na aktivity. Tak příští týden. Zkusíte to taky? Napište mi do komentářů, budu ráda. A přidejte se k pravidelným čtenářům, ať vám nic neunikne.

1 komentář on "Jak vyrobit barevný písek a jak si s ním hrát I"

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *