Doma teď máme sezónu vlašských ořechů, jsou všude a já jsem přemýšlela, co s nimi udělat. Tak vám možná navodím trochu i vánoční atmosféru. :-)
Minulý týden jsem vyráběla arašídové máslo - spíš arašídovou nugetu. Mám ji (měla jsem) ráda už od dětství, jen mi přijde, že obsahuje spoustu cukru, míň a míň arašídů a spoustu zbytečných škodlivých látek.
Takže je tu arašídové máslo jen ze dvou (se špetkou soli ze tří) ingrediencí a bez dalšího zbytečného bordelu. Sladkost si navolíte podle sebe. K čerstvě upraženým a umletým arašídům (200 gramů) jsem přidala 40 gramů čokolády, špetku soli. Použila jsem čerstvé neloupané arašídy - kupuji v Sapě nebo v Malešicích na tržnici. 500 gramů vyjde na 40 Kč.
Máslo z vlašských ořechů
Stejným způsobem jsem připravila i máslo z vlašských ořechů, je třeba ho dokonale umlít/usekat na jemnou kaši. Použila jsem ponorný mixér se sekacím nástavcem a nádobou na ořechy. Hmota se mletím ohřála. Když jsem do ní nasypala čokoládu, rychle se rozpustila.
Máslo z vlašských ořechů se dá namazat na banán, toasty, sušenky. Výborně doplní i jablka.
Minulý týden jsem vyráběla arašídové máslo - spíš arašídovou nugetu. Mám ji (měla jsem) ráda už od dětství, jen mi přijde, že obsahuje spoustu cukru, míň a míň arašídů a spoustu zbytečných škodlivých látek.
Takže je tu arašídové máslo jen ze dvou (se špetkou soli ze tří) ingrediencí a bez dalšího zbytečného bordelu. Sladkost si navolíte podle sebe. K čerstvě upraženým a umletým arašídům (200 gramů) jsem přidala 40 gramů čokolády, špetku soli. Použila jsem čerstvé neloupané arašídy - kupuji v Sapě nebo v Malešicích na tržnici. 500 gramů vyjde na 40 Kč.
Máslo z vlašských ořechů
Stejným způsobem jsem připravila i máslo z vlašských ořechů, je třeba ho dokonale umlít/usekat na jemnou kaši. Použila jsem ponorný mixér se sekacím nástavcem a nádobou na ořechy. Hmota se mletím ohřála. Když jsem do ní nasypala čokoládu, rychle se rozpustila.
Máslo z vlašských ořechů se dá namazat na banán, toasty, sušenky. Výborně doplní i jablka.
Zní to dobře.. :) Jak je to cca časově náročné?
OdpovědětVymazatZní to dobře.. :) Jak je to cca časově náročné?
OdpovědětVymazatJani, pokud mas oloupane orechy, je to na par minut.i :-)
VymazatTo je super recepty, určitě je oba zkusím. Úplně mi nechutná to kupované arašídové máslo, tak tohle domáci určitě bude. :)
OdpovědětVymazatwww.fakynn.blog.cz
Milá Verčo, určitě Ti bude chutnat. :-) Dej vědět - třeba ho něčím vylepšíš :-) iva
Vymazat