DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

17. října 2015

Úlovky z bleších trhů na Kolbence

Miluju veteš, jsem sběratel výtvarných potřeb a všeho, co by se na tvoření v budoucnu mohlo hodit. A taky ráda chodím na blešáky. Vyrazila jsem na ty pražské náplavce, ale nebylo moc z čeho vybírat. Navíc když jsem za sebou poněkolikáté uslyšela slovo "vintage" a "cool", rozhodla jsem se odjet na bleší trhy na Kolbence.

Je to na nich trošku drsnější, po schodech v metru s vámi pojedou podivíni (slušně řečeno) a hned na začátku tržnice se musíte prokousat stánky s prošlým jídlem, levným nářadím, drogerií, oblečením a podobně. Zažila jsem toho na nich hodně, před lety jsem tu také prodávala.

Na Kolbence seženete prakticky cokoli - nádobí, šperky, obrazy, starožitnosti, lustry, nábytek, elektroniku. Viděla jsem šicí stroje, sochy, veteš z popelnic a galanterii. Zaujaly mě vinylové desky a knihy. Jsem si jistá, že si tu můžete koupit i manželku.



Pravidelně se tu zastavuju u stánku s korálky. Pán má prodejnu někde na severu u Jablonce. Určitě doporučuju všem, co vyrábí šperky. Dnes jsem si tu koupila art-deco brož a ručně vyrobené vinuté korálky - těch měl plnou krabici na výběr. Minule jsem si odnesla stříbrné náušnice a řetízek s velkým červeným kamínkem.




Jinak je mou oblastí spíš ta zadní část, kde jsou prodejci všeho možného - někdo prodává jen ty cennější věci a je si toho vědom, jinde narazíte třeba na cibulák a pán mluví o tom, že je to krásně malované. Za 30 korun jsem je tam nemohla nechat - jen jsem je doma vyfotila nevyčištěné.


Ale dneska jsem si přišla pro bílý porcelán, na který budu malovat fixami na porcelán. Odnesla jsem si dva hrnečky s podšálkem.


Mou velkou zálibou je však sklo. Už mám doma několik sad originálních skleniček na víno pořízených do stovky. Ke svojí sbírce váz dneska přibyla další - kdybyste náhodou někdo věděl, odkud je a kdo je autorem, budu ráda, když mě poučíte. Mimoto jsem ještě neodolala několika skleničkám.


Ještě se musím zmínit o vánočních ozdobách - těch pravých, skleněných. Kupuju si každý rok pár kousků. 


Bleší trhy na Kolbence najdete přímo u výstupu z metra Kolbenova. Fungují každou sobotu a neděli od rána tak od 7 do dvou hodin. Čím dřív přijdete, tím líp nakoupíte.

A co vy? Taky máte zkušenosti z bleších trhů? Co jste si tam ulovili? 
4 komentáře on "Úlovky z bleších trhů na Kolbence"
  1. No konečně, díky za tip! Já pořád něco takového hledám, a ejhle, mám to koro za rohem, děkuju! :D Hned příští víkend tam jedu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ad-Libri. Dej vědět, co jsi pořídila. :-) Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Jednou jsme ze zlonínské burzy nesli na zádech ruční dřevěnou pračku. Tedy já ne, ale manžel. Myslím, že nám jí pán nechal za dvě stovky. Pořád tvrdil, že končí s veteší a že všechno přivezl, aby to vyprodal. Ta burza se koná každoročně první sobotu v únoru. Do Zlonína se dá dojet vlakem snad z Libně, směr Neratovice. Vlastně je to zastávka před nimi. Primárně to měla být auto-moto burza, ale jezdí tam už starožitníci a takoví ti lidé, kteří něco našli na půdě. Rozloží si to na lůce a prodávajů :.) Staré formičky odtud také mám, konývky, klíče.... Mám to stejné jako ty Ivo. Sbírám a shromažďuji věci, které budou dál prakticky sloužit, ať už v jakékoliv podobě.
    Děkuji za Kolbenku. Také o ní vím, ale nevěděla jsem, kde přesně je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lind, já se tam vždycky chystám třeba 4 víkendy po sobě. Je totiž nejlepší tam jet ráno. A vždycky jsem tam sehnala, co jsem chtěla - třeba skleněné stínidlo na lustr, hrneček s kačenkou, co jsem měla v dětství a začala jsem se po něm shánět... Cibulákové kořenky nakonec potěšily mou mamku, která ho sbírá, jsou to myslím Loučky. Iva :-)

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *