DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

16. září 2020

Netradiční oleje: Jak je využít k péči o tělo

Nejen arganový, mandlový nebo jojobový olej jsou na pleť a pokožku skvělé. Zkuste lokální, i když méně tradiční oleje a vytvořte si z nich péči o tělo.


Konopný olej

Olej ze semínek konopí zažívá v posledních letech boom. Vzniká dost značek vytvářejících konopnou kosmetiku. Konopí má na pokožku i pleť skvělé účinky, samotný olej je žlutozelené barvy a má jemnou oříškovou chuť.

Pro jakou pleť/pokožku je konopný olej vhodný? Podle všeho ho můžete vyzkoušet i na velmi citlivou, aknozní, nebo takovou, co má sklony k atopickému ekzému. Výborně se vstřebává, komedonita je téměř nulová a zajímat vás bude určitě po 30, neboť má prokázané účinky proti stárnutí. Co si z něj vytvořit? 

Jemný peeling

Zkuste jemný peeling buď z kávy, nebo sušených sedmikráskových květů nadrcených na jemný prášek. Ty nejprve nasbírejte, usušte a v ručním mlýnku z nich udělejte prach. 

Konečky prstů jemně vmasírujte do pleti na obličeji a odstraňte tak odumřelé buňky. Pokud máte čas, nechte i vstřebat do pleti, pokud ne, opláchěte vodou. 

Můj tip, jak konopný olej ještě využít: pár kapek vmasírujte každý den na oblast kolem očí. 


Ostropestřcový olej

Ostropestřec mariánský je bylinka, která má blahodárné účinky hlavně na ledviny, játra a žlučník. Prodává se jako sušená rostlina a připravuje se z ní čaj. 

Já jsem se ale zaměřila na vnější účinky na pokožku, pleť a hlavně vlasy. Ostropestřcový olej obsahuje látky, které umí urychlovat regeneraci buněk a umí je chránit před škodlivými látkami z vnějšího prostředí. Je skvělý na vlasy, výborně jim prospívá, proniká do pokožky a vlasových kořínků, které zpevňuje. Olej není komedogenní, tak se ho nemusíte bát ani v maskách nebo ho přidejte do pleťových vod. Co z něj vytvořit?

Ostropestřec mariánský. Autor: Lestat (Jan Mehlich) – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1795190

Regenerační olej na vlasovou pokožku

Už víte, že ráda používám ricinový olej. Jen ten má bohužel vlastnost, že je příliš hutný, proto jsem ho tentokrát zkusila namíchat právě z ostropestřcovým olejem. 

Oleje smíchejte se sušenými listy břízy. Tuto směs pak konečky prstů postupně vmasírujte do pokožky hlavy. Stačí opravdu malé množství, ale pokud budete chtít, připravte si směsi více. 

Další tipy:

  • Vyzkoušejte ostropestřcový olej na výrobu slaného stylingu k úpravě vlasů
  • Pár kapek oleje přidejte do pleťové masky z marockého jílu – můj recept najdete brzy na blogu. 


Kdo stojí za výrobou olejů?

Oba oleje vyrábí nová firma V Presu – Třebáňské oleje, která se snaží využít lokálních pěstitelů a za studena lisují makový, ostropestřcový, konopný olej a hořčicový olej. Nově také zařadili výrobu proteinů a mouky, čímž krásně využili zbytky při lisování olejů. Ty se hodí jak na pečení, tak i do různých ranních kaší a salátů. 

Přečtěte si příběh Ondřeje, který se rozhodl odejít z pražského shonu a s lisováním olejů začal doslova od píky. On se zaměřuje na výrobu a technologie, marketing má na starosti sestra Tereza. 


Používáte také nějaké netradiční oleje? Přidejte do komentáře jaké. 



Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *