DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

15. června 2020

Máme dva školáky: 20+ tipů pro dětský pokoj

Už předloni jsme poslali do školy prvního školáka, v loňském roce druhého. S tím, jak kluci rostou, se mění i požadavky na jejich pokojík. Dřív ho měli spíš jen na spaní a většinu času si stejně hráli u nás v obýváku. Teď ho postupně měníme, aby vyhovoval jejich potřebám.




I proto jsem připravila článek s tipy, co se nám osvědčilo, co naopak ne. Co ještě sháníme a doplníme? Ráda bych vše dotáhla ještě letos během léta, kdy budou pryč a rozhlížím se po inspiraci. Také se příspěvkem účastním soutěže o nábytek a vybavení na Heureka.cz.

Každopádně na článek naváže několik DIY návodů a proměn, které ukážou konkrétní tipy.

Jak pokoj v současnosti vypadá a co bych chtěla změnit:

  • V pokoji máme jen pár kousků nábytku – postel, psací stůl, dvě komody, úložný box a několik polic. 
  • Pro praktičtější úklid bych chtěla nahradit jednu komodu vysokou skříní, kam by se zároveň vešly všechny boxy s autíčky a stevebnicemi. 
  • Vše je v dřevěném odstínu, nebo bílé, výraznější barvy budou slušet spíš doplňkům a koberci. Kristiánek miluje žlutou, Mariánek zelenou.
  • Sháníme nástěnku, nebo nějaký prostor na připomínky.
  • Přidáme koberec, možná spíš koberce. 

Prostor na přípravu do školy

Tomu jsme se věnovali před dvěma lety a pořídili jednoduchý stolek, který má možnost zvýšit desku, což je praktické, že bude s dětmi růst. Máme malý pokojík a počítáme, že budou mít kluci časem dva vedle sebe. Nakoupili jsme vše při jednom, dala jsem možnost klukům, aby si sami vybrali.

Co se týká židle, prozatím jsme u obyčejné. Na židli sedí maximálně několik minut na domácí úkol, někdy si u stolu kreslí, ale stále ještě víc využívají stůl v kuchyni. Až nastane ta pravá chvíle, určitě investujeme do židle, která je víc přizpůsobená pro delší sezení.

Velký tužkovník od Utukutu, aby byly pastelky pohromadě. 

Postel pro dva kluky

Malý pokoj znamenal jediné řešení – palandu. Podědili jsme ji a kupovali pouze matrace. Základ je ideální dřevěný, stabilní.

Každému jsme k tomu přidali také vlastní lampičku, díky které si večer mohou ještě pohrát a číst před spaním.

Tip: lampičku jsme umístili doprostřed, ale teď bych se možná přikláněla ji přidělat tak, aby svítila z jedné strany a ne přímo nad hlavou. 




Knížky a obrázky

Na knihy máme police, snažím se kluky nepřehltit a na policích mít jen knihy, které zrovna čtou a zajímají se o ně. Chodíme pravidelně do knihovny. Nepotřebujeme vlastnit mnoho knih, když si je můžeme půjčit. Přesto je bytelná police, co unese pár kilogramů důležitá.

Líbí se mi, když jsou knížky umístěné hravě, ale už ne infantilně a všechny dopředu, jak to bývá v "monte" pokojících. Zaujalo mě pár obrázků na Pinterestu, dobře hodnotím i poličky/otevřené skříňky umístěné nízko nad zemí, protože naši školáci zatím měří pouze 130 cm.

Tip: čeká nás úprava stávajících polic, které několik let ležely na půdě. Někdy stačí vzít barvu a polici oživit. 

Zdroj: Pinterest
Čtecí koutek

Z obou jsou už pomalu čtenáři, ale umí si zalézt do koutku i s křížovkou nebo tabletem. K tomu poslouží třeba křeslo nebo polštářky. Náš čtecí koutek tvoří velký sedací pytel. Není problém ho přemístit do obýváku, kam se na něm složí všichni tři (i s tátou).

Náš sedací vak vybíral Lucián u Sakypaky, je černý a veliký, má klasický tvar obdélníku. Mně se líbí nadýchané matrace, které šikovná švadlenka spíchne doma z nějaké kvalitní látky. V tomhle případě dostal sedací vak přednost, Lucián dostal hlavní slovo – hlavně proto, že ho využívají prakticky denně.

Zdroj: Pinterest

Nástěnky a tabule


Stále se rozhoduji mezi tabulovou barvou a klasickou korkovou/magnetickou nástěnkou. Líbí se mi možnost mít tabuli vytvarovanou, nebo třeba přes celou stěnu.

Zdroj: Pinterest

Úložné prostory

Co ano a ne? Máme malý a atypický byt, kde není moc prostor pro klasický nábytek. Nechali jsme si vyrobit pár skříní na míru v horní části bytu, ale cílem je nehromadit a to samé bych chtěla udržet i u kluků.

Komody jsou praktické na oblečení, kluci si z šuplíků snadno vytáhnou oblečení a zase ho vrátí zpět. Máme dvě z bazaru, pořizovala jsem je asi před 15 lety a stále nám slouží. Jediné, co je potřeba, občas utáhnout u nábytku šrouby a ošetřit dřevo, aby byl stále stabilní a vydržel. A možná by jim také slušela barva.

Kde sehnat dřevěnou komodu:

  • Doporučuju mrknout do bazaru, pokud vám nevadí starší. Často se tam objeví i neobvyklé a retro kousky. 
  • Další možností je vyhledat komodu od stovek výrobců, zároveň máte možnost vyfiltrovat velikost, barvu i cenu. 
  • V Ikee také mají pár hezkých kousků, co nezevšední.

Úložný box/šuplík/krabice – ne, ne a ne. Je to jeden velký nepořádek, i když jsem se snažila tam vše dávat v krabicích a naskládat hezky na sebe, vždycky to po několika týdnech skončilo stejně. Jednou za čas tuhle tajemnou truhlu vyprázdníme, ale po pár týdnech se opět záhadně zaplní a zabordelí.

Velká úložná krabice je možná super pro miminka, ale starší děti si v ní pořádek neudělají. 
Úzká skříň – naopak jedna úzká a vysoká skříň s mnoha policemi, vnitřními šuplíky a vysouvatelnými koši bude super. Částečně na sezónní oblečení a spodní část pro kluky na všechno jejich lego a auta.

Tip kam s míči: Kluci jsou oba sportovci a vlastní už pěknou řádku míčů. Skvěle se hodí sítě. A na tyhle pomůcky existuje chlapská Ikea – Decathlon



Koberce

Po tom, co máme vlněný z Maroka, už se mi nechce kupovat něco umělého. Má to ale všechno svoje pro a proti, cena hraje také roli, zároveň se v dětském pokoji může stát nějaká nehoda – zatoulaná modelína, propašovaná čokoláda, ovoce, které by mohly na dražším koberci zanechat fleky.

Stále váhám, jestli něco jednobarevného, žlutého a umělého, nebo spíš tkaný běhoun. Jeden koberec bude na hrací plochu, další zahřeje nohy u psacího stolu. Když budete vyhledávat v dětských, čekejte záplavu strakatých a umělých kousků, kde budete hodně dlouho přebírat. Doporučuju mít co nejkonkrétnější představu a vyfiltrovat si koberec podle barvy, velikosti, ceny, materiálu, ať neztrácíte čas.

Ikea, Mall, nebo Breno? Světlý, tmavý? Strakatý, či jednobarevný? 

Další tipy najdete na mojí nástěnce Pokoj pro školáka na Pinterestu. Máte nějakou vlastní inspiraci na dětské pokoje? Napište mi do komentáře.
Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *