DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

24. dubna 2016

Jak vyrobit nejen betonové květináče a soutěž o knížku pro tvořivé

Beton jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, vlastně mě na tenhle nápad přivedla hlavně kniha Láskominy, která je plná různých DIY nápadů, mezi nimi byl i tip na betonové tvoření. A vy si o tuhle knížku můžete zahrát!

DIY betonové květináče, jak vyrobit betonový květináč

Co si pořídit k betonování?


Na Pinterestu jsem si střádala různé tipy na betonové výrobky, nakonec jsem si koupila pytel betonu a ten doma nějakou dobu ležel.

Nechala jsem si ho domů přivézt, takže jsem nijak neovlivnila jeho výrobce/značku. Ale i to má nejspíš vliv na výsledky - 25kilový balík byl od výrobce z Borovan. Když jsem ho rozbalila, byly v něm i trošku větší kousky hmoty (písku, kamínků?), možná si nechte poradit ve stavebninách, třeba seženete lepší. Nebo mi pod příspěvek napište, s jakým betonem máte dobré zkušenosti vy...:-)

Připravte si formy na beton

Nějakou dobu mi trvalo i samotné sbírání různých forem. Nejlepší jsou plastové, můžete si vyrobit i vlastní papírovou formu, nedoporučuju tvrdé materiály, které nechcete rozbíjet. Ideální jsou plastové květináče, tácky a kelímky od potravin, nebo třeba hranatou krabičku od vatových tyčinek. Hledejte a shromažďujte, uvidíte, kolik toho nakonec najdete.

Samozřejmě jsem zkusila i formu, která byla ze skla - vázu - na betonovou vázu. A pak jsem ji musela rozbíjet, což byla celkem škoda, i když už byla naprasklá - pokud chcete vázu, mrkněte na novější článek o dvou vázách.

Jak rozmíchat beton? 

Postupujte podle návodu, jeho hustota by měla být tak akorát hustý. Ačkoli jsem testovala na pět pokusů, nedokážu přesně určit, jestli byla jeho konzistence lepší hustší nebo řidší. Ale rozhodně nepodceňujte míchání, musí to být pořádně, dokonale rozpuštěné ve vodě. Takže si na pomoc vezměte ruční mixér. Tip z blogu tamarki - nádobu se směsí obalte igelitovým pytlíkem, udělejte jen dírky na metly - nebude to stříkat.

Jak postupovat?

Plastové formy jsem vždy lehce naolejovala, jak jsem našla v návodu. Nedokážu ale určit, jestli to pomohlo při vyndavání po uschnutí - nešlo moc dobře. Vždy jsem měla 2 kelímky, jeden větší, jeden asi o 2 - 3 cm menší průměr. Ta menší nádoba mi po nasypávání betonu vylítávala ven - zatížila jsem ji kamínky a vodou. 

Beton schne tak 3 - 4 dny, záleží na teplotě v místnosti. Ale i potom je dobré nechat nádoby ještě ležet, podle údajů na různých odborných webech o betonu je schnutí záležitostí i několika měsíců - ale tam jde i o velmi silné materiály, takže myslím, že pár týdnů bude na dokonalé vytvrdnutí dostatečné.

Co všechno jsem vyrobila/zkazila?


- jednu vázu - forma skleněná váza
- dva podtácky - forma krabičky od sýrů
- jednu podložku na hrnec - forma krabička od bylinek
- jednu podložku na mýdlo - forma z krabičky od vatových tyčinek
- 4 betonové květináče o průměru 12 cm - formy květináče z plastu
- jeden betonový květináč o průměru 28 cm - forma kýbl od barvy
- 2 nádoby na tužky - forma velký kelímek od jogurtu

Zkažené - podtácek v porcelánové formě - sice jsem ho byla schopná vyklepnout, ale neměl pěkný tvar, květináč, na který jsem použila porcelánový květináč. :-( Musela jsem si zkusit, že to fakt nejde ven.

Betonový květináč je naprosto univerzální - hodí se nejen na sukulenty, ale i na mnohem větší rostliny, stačí jen použít větší nádoby. Zkoušejte, experimentujte, beton není drahý a určitě to nezkazíte. :)

Co doma zvládnete?


Krom betonových květináčů, váz, svícnů nebo podtácků možná dokážete vytvořit i nějaké stínidlo nebo rovnou lampu. Ale - beton má svoje limity a nejsem si jistá, jestli třeba takovou lampu jako je na spodním obrázku nebudete muset vyztužit. Jestli tedy bude z hlediska vašeho věnovaného času celá práce efektivní. Tyhle věci mě docela zaujaly v e-shopech, do stínidla se možná pustím. Jen budu muset vymyslet a vyrobit formu.

Stínidlo z betonu - cena 2400 je docela vysoká, na druhou stranu je dokonale hladké a bez chyb.

betonové světlo, betonový kryt na světlo - e-shop

A tahle lampička je třeba celkem levná za 1390 Kč. Moc se mi líbí a takhle dokonalou bych ji nezvládla.


Tak co? Jdete do toho taky nebo si radši něco někde koupíte? Mrkněte na výrobu kokedamy, protože na ni žádný květináč potřebovat nebudete, kytka roste bez něj. A taky na novější článek s betonovými vázami.

Jak se zapojit do soutěže?


Napište mi, co byste z betonu vyrobili vy - do neděle. Nejzajímavější příspěvek vyhodnotím 1. května a nakladatelství Smartpress vám pošle povedenou knížku Láskominy od Denisy Bartošové. Díky moc, že ji věnovalo do soutěže. Měla jsem ji v ruce už několikrát, je plná nádherných fotek a tipů na doma vyrobené dárky, určitě udělá radost vám nebo ji někomu věnujete. Je celá vymazlená a svázaná modrou mašličkou na straně.



Tak se zapojte, je to takový dárek k prvním narozeninám blogu.

Ale zpět k tématu betonu...


Mějte se krásně, tvořte a klidně mi i něco pošlete :) Krásný den, Iva 



DIY betonové nádoby, květináče

DIY betonové doplňky

DIY betonová nádoba na tužky, váza


38 komentářů on "Jak vyrobit nejen betonové květináče a soutěž o knížku pro tvořivé"
  1. Odpovědi
    1. Lucko, děkuju moc. Vyzkoušejte - třeba květináče na zahradu. :-) iva

      Vymazat
  2. Jako první mi napadla mísa na ovoce...
    Hned v zápětí na to svícny...pítko pro ptáky na zahradu, zarážku na knížky do knihovny. Možná by šel i nějáký šperk (minimálně drobný přívěšek na krk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danfiko, díky za nápady. :-) Šperky mě taky zaujaly, jen zatím úplně nevím, co si k materiálu (betonu) mohu dovolit. krásný den, iva

      Vymazat
  3. Mě jako lnihomola hned napadly zarazky do knihovny na knihy nebo dekorativní písmena do pokoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bezego, díky za komentář, zarážky na knížky by byly super. A písmena určitě půjdou - z papírové formy. Krásný den, iva

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Milá Niki, asi taky udělám srdíčka pro svoje lásky. :-) Díky za tip. Iva

      Vymazat
  5. Odlila bych sochu prezidenta a poslala ji do Číny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, asi by je bylo potřeba odlít na víc míst, spíš aby lidi prozřeli :-) Ačkoli mám stejný názor, tak si myslím, že je zbytečné to rozdmýchávat. Má to na tu druhou stranu opačný efekt, přijde mi to jen vyhrocenější a vulgárnější. Krásnou noc, iva

      Vymazat
  6. Odlila bych sochu prezidenta a poslala ji do Číny.

    OdpovědětVymazat
  7. Z betonu bych vyrobila například svícen na menší čajové svíčky, podložku na svíčku. Napadá mě taky soška, fantazii se meze nekladou :) A povedené by mohly být také dekorace do zahrady. S pozdravem, Olga Navrátilová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Olgo, zahradní věci bych také brala:-) Zvlášť v nějaké starobylé zahradě. Se souškou nevím - jaká by na to měla být forma, co myslíte? Krásnou noc, iva

      Vymazat
  8. Já vidím spoustu věcí,které by mi z betonu. kolem chaloupky dělaly okrasu.Jenom těch obrubníčků k bylinkovému záhonu,květinovému.No využila bych snad všude,kde se dá.Jedna velká výhoda je .že když je špatné počasí,betonové věci zůstávají na místě,neulétnou.K ohništi betonová sedátka a na ně jen položit polštáře,není to paráda??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, vyzkoušejte to :-) Ta sedátka by se hodila - a šly by odlít jen z nějakých větších nádob. Krásnou noc, iva

      Vymazat
  9. Z betonu bych udělala určitě pítka pro ptáčky na zahradu.Není nad to je u ranní kàvy pozorovat,jak ve vodě řádí.

    OdpovědětVymazat
  10. z betonu mám krásné adventní svícny (na čajovou svíčku) - dělala mi je moje milá tvořivá kolegyně z kelímků na kafe. Slouží mi výborně již několik let

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, děkuju za příspěvek. :-) A rozhodně úžasný tip. Zajímalo by mě, jak ten věnec vypadal. :-) Iva

      Vymazat
  11. Mě by se z betonu líbily menší koule- jen tak jako dekorace terasy. Nebo polokoule - ty bych použila jako těžítka na stůl při grilování.
    eviti@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky za nápad. koule by vážně mohly vypadat suprově. možná by šly vyrobit z nafukovacích balonů - nebo tě napadá lepší možnost? krásný veče, iva

      Vymazat
  12. Vyrobila bych si hezké letní sezení s grilíkem ... A bazén na letní koupačky :) A pak samozřejmě ty užasné květináče na bylinky :) Iva.Burdova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, bazén by se určitě hodil :-) Zvlášť když nás prý čeká šílené vedro. Budu ráda, když se inspiruješ - třeba by to šlo i s dětmi ve škole. Měj se krásně, Iva

      Vymazat
  13. Zkoušela jsem s úspěchem betonový adventní věnec a adventní vánoční ozdoby vločku a anděla taky celkem úspěšně. Neúspěchem bylo vyrobení misky - zkusím znovu:)))) Používám fofr beton a prokládám drátky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Míšo, jak takový věnec vypadá? :-) Nemáte fotku? Také jsem viděla pár mís, ale zatím nemám vhodné nádoby. Krásný večer, Iva :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Dobrý den, Ivo, on je to spíš adventní betonový čtverec :)
      fotka zde, nedaří se mi ji nahrát jinak, tak jsem ji odtajnila na webu všem
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206827149615365&set=pb.1174969442.-2207520000.1461878464.&type=3&theater (uznávám má to všechny začátečnické nedostatky)

      Vymazat
    4. Míšo, já jsem se zkoušela dívat, ale fotka nefunguje :-) Krásný den, Iva

      Vymazat
  14. Já bych prosila jedno betonové zdraví pro manžela do nemocnice, kde je za poslední 4 roky díky rakovině asi tak po osmé. Ale to kdyby šlo uhňácat z pytlíku betonu, tak vlastně neváhám už dávno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jano, betonové zdraví by určitě bylo super vytvořit. Rozhodně zkusím a vy vyhráváte knížku. Napište mi na můj mail ivabaltaretu@gmail.com svou adresu. :-) Mějte se krásně, Iva

      Vymazat
  15. já bych hned vyrobila korýtko na vodu pro naše 2 pejsky, protože máme jednoho psího ďáblíka, který rád se vším bojuje a vodu ze všeho vyleje, tak jsem už dávno přemýšlela nad velkou betonovou misku, kterou nepřevrátí

    OdpovědětVymazat
  16. Vyrobila bych srdce pro svou maminku,napadlo mne také misku, kde se otiskne moje dlaň
    Marie Dostálová

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, moc děkuju za všechny komentáře. :-) Nejvíc mě zaujal ten od paní Jany, která by chtěla vyrobit betonové zdraví. Věřím, že to půjde.
    Tak gratuluju a mějte se všichni krásně :-) Zítra pampelišková limonáda. Už ji testuju. Iva

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý deň Iva, chystám sa vyrobiť šperky z betónu - tak držte palce :)... ďakujem za Vašu skúsenosť a tipy ako pracovať s betónom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, děkuji za pochvalu. Budu ráda i za Vaši indpiraci. Do šperků bych se také někdy ráda pustila :) iva

      Vymazat
  19. Pěkný blog a pěkné výtvory. Květináče na kytky jsou super, ale inspirativní nápad se mi líbí ta podložka pod hrnce a také pod mýdlo. Nemáte vyzkoušeno cementovou hmotu také nějak probarvovat? Například tónovacími barvami na nátěry, mě napadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Květo, vyzkoušeno nemám, ale brzy budu - mám teď jednu krásnou formu na vázu :) Viděla jsem barvit barvami v prášku - ty se nerozlijí po celým a vytvoří jen takové mramorové mapy, jinak bych tónovala nějakými pigmenty rozpuštěnými ve vodě, která by se pak míchala s práškovou betonovou směsí nebo cementem. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  20. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  21. K těm kamínkům v betonu...asi jste objednala klasický betonový potěr který má zrnitost 0-4 mm,určitě by šel sehnat i jemnější. No a z mých stavebních zkušeností můžu jen poradit,že aby byl beton co nejhladší, musí být vstupní směs co nejřidší a ideálně ještě formu s betonem zvibrovat,stačí párkrát poklepat z venku do formy,dokud si beton bude "sedat "

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *