DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

12. listopadu 2020

20 tipů na detektivky pro malé i velké

Letošní rok jsem toho přečetla opravdu hodně. Účastním se už druhého čtenářského binga. Čtu a poslouchám knihy skoro pořád. A tady je můj výběr nejlepších detektivek letošního roku. 


Série Stefana Ahnhema o Fabienu Riskovi


Stefan Ahnhem se mi svými detektivkami opravdu vryl pod kůži. Postupně je střídavě poslouchám (z Audiolibrixu) a čtu. Fabien Risk se v prvním díle Oběť bez tváře stěhuje do rodného Helsinborgu, kde se okamžitě zapojuje do vyšetřování sériových vražd. 

Autor nás v jednotlivých dílech seznamuje nejen s rodinou Fabiena, ale také se soukromím jeho policejních kolegů a kolegyň. Každý z nich tak má silné, ale zároveň i velice stihné stránky. 

Chvílemi je série přitažená za vlasy, jak vrazi umí perfektně unikat, jsou nepolapitelní a štěstí je na jejich straně, na druhou stranu jsou knížky opravdu napínavé a čtivě napsané, takže jsem jim tu „úchylnou severskost“ odpustila. 

Osobně jsem se už ve dvou posledních dílech těšila na rozuzlení, protože celou sérií se vine jedna dějová linka a ta se bohužel ani na konci pátého dílu neuzavřela. (Uff, trochu mě to naštvalo, když mi asi hodinu před koncem došlo, že se nedočkám.) Doporučuju poslouchat hezky popořádku od prvního dílu. Mně svým stylem a střídáním dějových linek hodně zaujal třetí díl. 



Všechny knihy od Anderse de la Motte


I tenhle severský spisovatel se mi hezky trefil do vkusu. Začala jsem jeho dvěma knihami MemoRandom a Ultimátum, což byly klasické thrillery z prostředí organizovaného zločinu a informátorů. Trilogie Game, Buzz a Bubble byla čtivá, měla hodně svižné tempo, které udává Henrik Pettersson – obyčejný lůzr, co paří od rána do večera, krádež a levota mu nejsou cizí. Hlavní je vytřískat co nejvíc a dát do všeho co nejmíň. Připadal mi odporný. HP při jedné ranní cestě z party v metru objeví podivný telefon. Ten s ním začne komunikovat a chce od něj plnit úkoly. Nejdřív naprosto primitivní, později už jde samozřejmě o velkou hru. 

Nevynechte ani jeho krimi thrillery – Konec léta, Podzimní případ a Zimní oheň. Všechny jsou tak super, že je přečtete na jeden zátah. 


Otcovražda - Carina Bergfeldt


Knížka s krimi zápletkou Otcovražda je jednohubka na 2 - 3 večery, trochu jsem se zpočátku ztrácela v tom, kdo vlastně chce toho svého otce zavraždit, protože příběh byl vyprávěný střídavě třemi ženami ve třetí osobě + jedna (z nich) vyprávěla v ichformě. Téma vůdčího otce, který tyranizuje celou rodinu byla jen jednou z linií/zápletek. Ta druhá se týkala vraždy mladé ženy, kterou se dvě novinářky a jedna vyšetřovatelka snaží rozluštit. A jedna z nich se navíc chystá zavraždit svého otce. 


Skála – Peter May 


Na Petera Maye jsem si brousila zuby už delší dobu a musela jsem si na ni počkat. Objednala jsem si knížku v knihovně, čekala na splnění rezervace, ale pak ji stačil přede mnou přečíst ještě můj táta. Jeho tolik nezaujala, mně naopak velice. Příběh je zasazený na drsné pobřeží skotského ostrove Lewis, kde policejní detektiv Fin vyrostl a po mnoha letech se sem vrací vyšetřit vraždu. Finův život je dost poznamenaný nejen z dětství, vyplouvají na povrch různé křivdy a pravdy minulosti. V knížce se hezky střídá minulost se současností a pomalu si tak děláte celkový obrázek o tom, co se stalo. 

Rozhodně budu pokračovat v dalších dílech série i knihách. Doporučuju. 


Severské detektivní série pro malé čtenáře - Jorn Lier Horst


Případy pro detektivní kancelář č.2 -  kamarádi Tea a Oliver se psem Osem řeší případy odcizených věcí. Knížku doporučuju pro nejmladší čtenáře, má hezky velká písmena, mnoho obrázků a je hezky interaktivní. Série má do češtiny přeložené dva díly a děti budou opravdu bavit. 

CLUE - Tahle série má celkem šest dílů a je určena čtenářům od 9 let. Vypráví o třech dětech a psovi Egonovi. V prvním díle společně řeší případ vyplaveného těla pašeráka drog z moře. A tři malí detektivové se snaží zjistit, proč se utopil a co vlastně na moři dělal bez záchranné vesty. Druhý díl pak vypráví o tom, jak čtveřice malých detektivů pátrá po pachateli, který ukradl starobylé maltézské hodiny a šperky. Velice čtivé, svižné a hezky napsané. 

Autor píše i detektivky pro dospělé. Já jsem od něj poslouchala sérii Williema Wistinga, momentálně čtu Na zimu zavřeno.

Taky čtete napínavé knihy? Jakého autora jste si oblíbili? 



Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *