DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

16. února 2020

Jak na šitou batiku

Jak se díváte na batiku? Je pro vás nepřípustná, nebo téhle tradiční technice dáte šanci stejně jako já. Vyzkoušela jsem šitou batiku a z látky si ušila polštář.



O technice


Batikování je prastará technika barvení a "potiskování" látek. Jde o to, že určitá místa zakryjete a tím zabráníte, aby se obarvila. Nejznámější je asi barvení voskem, které ale má tu nevýhodu, že potřebujete barvit při nízké teplotě.

Určitě jste se setkali s takzvanou vyvazovací technikou, kdy jste ovazovali kusy látky provázkem. U šité batiky se používá nit, je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to.


Jak na šitou batiku?


Co si připravte:

  • bavlněnou, nebo lněnou látku
  • vhodnou barvu v prášku na daný materiál, já jsem použila šedou
  • jehlu a nit

Navlékla jsem si nit a do látky jsem vyšila předním stehem několik pruhů. Ty jsem nakonec stáhla a vznikl tak malý "uzlíček" připravený na horkou lázeň.

Vyšité pruhy byly poměrně blízko od sebe, takže se látka hodně navrstvila. Pokud bych chtěla docílit efektu světlých cestiček, udělala bych jen jednu, nebo dvě a umístila je dál od sebe.

Barvu si připravte podle návodu. Já jsem měla práškovou a barvila jsem ve velkém kastrolu na sporáku. Látku jsem nejdřív obarvila celou, protože jsem nechtěla mít tak silný přechod, ale vše si můžete přzpůsobit podle vlastní fantazie.

Dodržte délku barvení, pak postupujte podle návodu. Pravděpodobně budete muset látku ještě vymáchat v octové vodě, která barvu v látce zafixuje.

Tip: pokud budete používat černou barvu, doporučuju ji smíchat s modrou, nebo jinou barvou, ať vám nebledne do zaprané šedé. 

Zajímá vás tisk na textil? Mrkněte na starší článek o třech různých technikách tisku na textil.

Umíte si představit, že si něco batikovaného vytvoříte do bytu, nebo na sebe?


Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *