DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

13. prosince 2015

Jak rychle vyrobit dárky k Vánocům - tipy na kreslení na porcelán

Konečně jsem tenhle článek dodělala, i když pořád jsem nestihla všechno, co mě napadlo. Fixy na porcelán už jsem používala dřív, jen teď jsem vyzkoušela nové nevypalovací fixy Darwi Armerina - svým čtenářům na ně nabízím 10% slevu. A pokud by byl zájem, tak i soutěž/give away. :-)

Jak malovat s fixami na porcelán

Pracuje (kreslí) se s nimi stejně jako s vypalovacími. Byla jsem popravdě hlavně zvědavá, jestli se nebudou smývat - nesmývají se. Jen je důležité dodržet hlavní zásady - kreslit na dokonale čistou a odmaštěnou plochu. Mně se smyl jeden motiv, který jsem měla předkreslený normální fixou - takže to nedělejte.

První jsem vytvořila talíř, můžete se inspirovat jen jedním z motivů, použila jsem zlatou a černou fixu. Opravdu nemusíte umět kreslit. Vybrala jsem takové motivy, co zvládne každý. :-)


Mám ráda šípky, hodně ráda. Měli jsme je i jako hlavní motiv na svatbě.


Možná budete chtít darovat něco i svým čtyřnohým miláčkům (nebo milovníkům čtyřnohých miláčků).


Puntíky taky zvládnete, barevné jsou hravé.


A nezapomněla jsem na vánoční motivy. Ten se sobíky jste už možná viděli, druhý s vločkami je namalovaný modrou a stříbrnou barvou.



Jde o to, že se nesmíte moc snažit o maximální dokonalost. Radši kreslete od ruky, uvolněte si ji, dopadne to líp a nebude to křečovité. S fixami nezvládnete to, co dokáže stroj - nikdy. Nebo možná jo, ale za cenu, že u toho budete sedět hodiny. Radši otevřeně přiznejte ruční tvorbu. :-)

Zkoušejte různé varianty teček a čárek. Z teček vznikla sada dvou hrnečků s podšálkem, jeden zlatý, druhý stříbrný.


S puntíky můžete vytvářet obrazce, různobarevné kruhy a malovat je přes sebe.


Můžete namalovat cokoli, využívat různé barvy i techniky. Jen nezapomeňte, že méně je mnohdy více. Svoje výrobky nechte důkladně uschnout 48 hodin, pak je můžete směle používat.


Vyzkoušíte? Líbí se vám barvy, chtěli byste o ně soutěž? Napište. 


Sledujte mě na Facebooku a Instagramu, kam dávám i jiné nápady.
12 komentářů on "Jak rychle vyrobit dárky k Vánocům - tipy na kreslení na porcelán"
  1. Opravdu nejvíce se mi líbí ten porcelánový talíř s vločkami,ten je moc vyvedený :-) A zbytku rodiny se zase líbila ta mistička se šípky, takže je to taková naše TOP dvojka :-) Moc pěkné, děkuji za inspiraci. Simča :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, vidíš, já jsem spíš na ty ultrajednoduché motivy, takže vločky mi připadají už moc... Prostě každému se líbí něco jiného. :-) Měj se krásně, Iva

      Vymazat
  2. Zarazila me jedna veta,pisete nemuzete byt dokonale jako stroj.Existovalo remeslo...Malir porcelanu...nadarmo se neucil par let malovat na porcelan.Centrovat,linkovat a paskovat stetci,delat smitce...malovat rucni malbu.zlatit salky..atd.Vse ma totiz svuj postup a poloautomaty vse neumi.Ale samozrejme se nebranim volnemu pristupu,ktery nabizite..je to hrave...podpori to kreativitu rodiny.Ale priste prosim...nedavejte zasluhy strojum,kdyz u nas tento obor jeste zcela nevymizel.Kveta Drdova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, rozhodně nedávám zásluhu strojům, ani jsem to nebrala ve vztahu k řemeslu... Beru to tak, že dnešní obrázky na hrncích jsou zpravidla potisky od strojů a když si někdo usmyslí překreslit obrázek například nějakého animáka, tak se mu to nemusí povést - a to i třeba z toho důvodu, že to jsou fixy, ne barvy a štětec. Je mi jasné, že se v tom vyznáte ;-) Tohle je blog s mini projekty a vždycky se snažím brát v úvahu začátečníky. Iva

      Vymazat
  3. Zarazila me jedna veta,pisete nemuzete byt dokonale jako stroj.Existuje remeslo...Malir porcelanu...nadarmo se neucili par let malovat na porcelan.Centrovat,linkovat a paskovat stetci,delat smitce...malovat rucni malbu.zlatit salky..atd.Vse ma totiz svuj postup a poloautomaty vse neumi.Ale samozrejme se nebranim volnemu pristupu,ktery nabizite..je to hrave...podpori to kreativitu rodiny.Ale priste prosim...nedavejte zasluhy strojum, kdyz u nas tento obor jeste zcela nevymizel.Kveta Drdova

    OdpovědětVymazat
  4. To je dokonalee:))) Zboznuju puntiky a ten talir je krasny, i kdyz chapu, ze mel asi slouzit jako takove spektrum toho, co se vsecko da na talire udelat, tohle se mi ohromne libi:).
    Mimochodem, mate mail:)).

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Dede, děkuji za pochvalu. Na tom talíři jsem si zpočátku opravdu chtěla jen vyzkoušet různé motivy, ale nakonec ho takhle nechám a udělám ještě jeden - sehnala jsem je kdysi za 10 Kč na blešáku v Karlových Varech a je navíc obrovský, spíš jako tác. :-) PS: zrovna odepisuju na mail, vzkazovník jsem nikde nenašla.

    OdpovědětVymazat
  6. Iva ale do mycky tie taniere asi nemozu, skusala si? Mam taniere ktore za chvilu vdaka mycke budu biele. Takze material na co kreslit by bol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Atize, do myčky mohou, již jsem je myla několikrát a nechytil se jen jeden - kde jsem udělala chybu, že jsem barvu nanášela na předkreslený motiv. Ale pokud by sis chtěla být 100% jistá, pořiď vypalovací barvy v troubě - většinou se vypalují na 150/160 stupňů kolem 30 minut. Ty mám pomalované několik let a stále drží :-) Hodně štěstí při tvoření a krásný nový rok, Iva

      Vymazat
  7. Moc krásné :), první talíř je top. Krásný blog :)!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *