DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

13. listopadu 2017

5 tipů, jak si nejen před Vánoci přivydělat vlastníma rukama - svou tvorbou a DIY

Jestli si tvoříte a vyrábíte zatím jen doma do šuplíku, možná vás tenhle článek nakopne, abyste svou zálibu začali monetizovat. A třeba se časem z koníčku stane i práce. Tady je pár mých tipů, jak začít.



Už jsem psala o prodeji na internetu jeden starší článek, ale tentokrát se zaměřím víc na to, jak začít a hlavně, co prodávat prakticky hned, ještě teď před Vánoci.

On-line nebo off-line?

Zaměřila bych se na obojí - čím víc kanálů obsadíte, tím víc jste vidět - každému věnujte svůj čas, některému víc, některému míň. Hodně opět záleží, co budete prodávat a možná i odkud jste, nebo kdy máte čas. Recept na rychlý úspěch vám nepovím, ale jedno vím jistě: kdo nic nezkusí, nic nezkazí, ale taky nic nedokáže. Takže jo, jděte do toho, neodkládejte to na zítra - až to budete umět líp (vždycky to bude někdo umět líp, nebo spíš jinak), až budete mít vlastní e-shop, až budete mít vlastní značku, ateliér... NE! Překročte tu hranici, protože jakmile se tomu postavíte, půjde to. Věřte mi :) Prostě si to k sobě přitáhnete, z vlastní zkušenosti vím, že když něco chcete a aspoň trochu tomu jdete naproti, jde to.

Prodejní portály

Jako je Aukro, Fler (nebo i Mimibazar) se možná zdají ideální pro rychlý start, ale spíš tak fungovat nebudou. Nejsou špatné, ale svůj boom už mají za sebou a je hodně těžké se na nich prosadit. Na Aukru a Mimibazaru všichni čekají nízkou cenu, na Fleru je šílené hledání a to podle mě odrazuje i spoustu nakupujících (včetně mě), k tomu pokud nejste jejich "starý kůň", neproderete se dopředu. Takže od nich ani příliš nečekejte. Můžete to samozřejmě zkusit a vystavit si třeba jednu nebo dvě položky, třeba se zrovna něco povede. Berte to jako zrnka, která zasadíte - některá se uchytí a vyroste z nich obří rostlina, některá ani nevyklíčí.

Off-line - na jarmarcích a trzích 

Vyražte prodávat na trhy - pojedou vánoční dekorace - šité, foukané, z přírodnin. Co umíte, to nabídněte. Pokud si potřebujete jen přivydělat, je advent ideální čas, protože všichni nejvíc utrácí. Napečte cukroví, vyrobte malé dárky. Lidi touží po ručně dělaných věcech, po přírodních materiálech. Teď je ta pravá doba.

Co všechno to tedy může být? Adventní věnce, věnce na dveře, svícny, ozdoby na stromek, pohledy a vánoční přání, visačky, ale třeba i hračky a hry pro děti (tady pozor na věk dětí a na české zákony).

Po trzích a vánočních marketech se podívejte ve svém okolí.

Instagram a Facebook

Hlavně na Instagramu je mnoho umělců, kreativců, tvůrců, kteří prodávají po celém světě. Najděte si je. Hned po tom, co se propojíte se mnou;) Je to hlavně o fotkách, nic jiného není potřeba. Ale stejně si myslím, že je to i trochu o štěstí a o nějaké "auře", která je přenositelná a viditelná i v tom on-line prostředí. Taky si to myslíte?

A pak tu jsou i Facebookové skupiny. Doporučuju na těch prodejních/tvořivých sdílet svoje produkty, ale postupně si budovat i svou. Vaši vlastní skupinu vám nikdo nevezme, budete na ní mít vlastní pravidla - je to lepší. Mrkněte se na nějaký článek o tom, jak budovat facebookovou skupinu - spíš ve smyslu, jak na ni získat fanoušky, ne jak si ji založit.

Jestli máte nějaké edukativní hry nebo hračky pro děti, hravě je prodáte na Montessori bazaru, dobře fungují i velké skupiny tématicky zaměřené na tvoření.


E-shop

Jestli to myslíte s prodejem svých věcí vážně, e-shop je ideální řešení. V pronájmu od Shoptetu ho získáte i zdarma - tedy pokud budete mít na prodej do 10 položek. Přimlouvám se k Shoptetu hned z několika důvodů:
  • bude to váš nástroj, který si vybudujete od nuly, ale rostoucí počet návštěvníků bude patřit jenom vám
  • nebudete nikomu platit provizi z prodaných kusů - pouze měsíční nájem, který si vyberete podle vlastních preferencí (a nebo, jak jsem už psala existuje do 10 položek e-shop zdarma)
  • je to pronájmové řešení v šabloně - internetový obchod si zařídíte hned, stačí jen doména (osobně ji mám od Českého hostingu) - hosting je v tomhle případě na straně Shoptetu
Ačkoli se to může zdát, e-shop není úplně jednoduchá záležitost. Tedy jeho vedení, úprava šablony a nahrání svých výrobků je proti tomu brnkačka. Musíte svoje služby umět prodat - někomu to jde přirozeně, jiný bude tápat. Znamená to porozumět on-line marketingu, být vidět (ideálně i na místech, co jsem zmínila výše), komunikovat se zákazníky/fanoušky a tvorba obsahu (to bych nevynechala, zvlášť, když podobné produkty prodávají i další lidé).

Tady je skvělý průvodce pro začátky: mujprvnieshop.cz nebo si stáhněte příručku.

Znám pár blogerek, co už e-shop mají a blog jim pomáhá zviditelňovat svoje výrobky. Třeba Tamarki, Lucky, Myyna, Martina Estetka a mnoho dalších. Neprozradí nikde na stránkách svoje knowhow, ale určitě se podívejte, jak pracují s obsahem, jak na sociálních sítích komunikují se zákazníky. Umí to a přitom velmi přorozeně.


Umíte vymalovat byt nebo přidělat poličku? Nabídněte svoje služby

Pokud vám nejsou cizí ani tyhle "chlapský/řemeslný" práce, zkuste se zaregistrovat na Domelie.cz. Zrovna tam zpřístupnili možnost přivýdělku jako hodinový manžel. Můžete tam nabídnout svoje služby, tedy to, co umíte a vydělat si peníze. Výhodu vidím hlavně v tom, že tam ještě není zaregistrováno tolik lidí, tudíž je větší šance uspět a získat první zakázky, díky kterým pak získáte i reference a budete se později zobrazovat mezi prvními a ověřenými. .

A že jste žena? Nevadí, jedna už tam je. Navíc já bych si klidně ženu najala, možná i radši než muže. Jestli se nezaregistrujete vy, třeba o to bude stát tatínek nebo dědeček.

Tip od DIY blogerky ;)

Svojí tvorbou/DIY na blozích si ale můžete přivydělat i jinak. Ze strany firem je totiž poptávka po obsahu - po různých návodech, které ve čtenosti vedou a často dosahují tisíce zobrazení během několika dní, navíc se pak dobře umisťují ve vyhledávačích. Zkuste se s nějakou firmou, u které byste tušili poptávku po návodech nebo třeba workshopech, spojit a nabídnout jim služby. Mně takto oslovují zpravidla na workshopy, ale někdy chtějí i návody (hlavně fotonávody) na svoje stránky.

Uvažujete nebo jste někdy uvažovali o tom, že byste se živili vlastní tvorbou?


3 komentáře on "5 tipů, jak si nejen před Vánoci přivydělat vlastníma rukama - svou tvorbou a DIY"
  1. No, zkousim to, ale zadna slava. Asi je to tim, ze se zas tak moc nesnazim zviditelnovat a nevenuji tomu dostatek casu, ale treba to pujde i pomaloucku, polehoucku ;) kazdopadne diky za tipy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, určitě ano. :) Podle mě je důlěžitý fakt vyjít ven a být vidět mezi lidmi. Ten skutečný vztah prostě nic nenahradí a když si takhle najdete 10 a více reálných kontaktů, budou vás sdílet/doporučovat a je to zas o něčem jiným. Držím pěsti. Iva

      Vymazat
  2. Hmm, to je zajimave cteni. Ja bych na to zatim nemela cas, ale tyhle tipy jsou otevrene a sikovne:-). M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *