DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

5. září 2017

Lískooříškové DIY mléko

Čekáme si zrovna na potvrzení diagnózy intolerance na laktózu u Kristiánka, u našeho kocourka, který by mlíčko pil od rána do večera. Bohužel. Mám pocit, že ani moje tělo není z mléka nadšené, proto jsem ho taky téměř vyřadila a cítím se líp. Jenže hledejte pro dítě náhradu, popravdě se o to pokouším už delší dobu a pořád to není ono. Sojové mléko si jen čuchl, mandlové taky - jak domácí, tak i kupované.


Nedávno jsem zkoušela lískooříškové a je škoda se nepodělit, protože je výtečné. I když Kristiánkovi taky moc nejelo... snad si postupně zvykne.

Připravte si

  • hrníček lískových oříšků
  • 3 hrníčky vody
  • jemnou přírodní látku nebo jemné sítko
  • mixer
  • stévii, cukr nebo datle na ochucení

Oříšky jsem nechala pár hodin namočené ve vodě, pak jsem je s trochou vody umixovala skoro na máslo. Přilila jsem zbytek vody a potom přecedila přes kus látky. Zbytky oříšků jsem nevyhazovala, dala jsem je do piškotového těsta na dort. Mléko se dá dochutit nějakým sirupem, případně medem nebo tím, co preferujete.

Máte nějaké doporučení, co by tomu našemu klukovi mohlo chutnat? Napište a díky, Iva :)

PS: mrkněte na loňské makové a ořechové mléko (sezóna vlašáků už začíná).




8 komentářů on "Lískooříškové DIY mléko"
  1. To je moc dobrý nápad. Moc by mě zajímalo jak to chutná :) Věřím, že to musí být hrozné. Já sama mléko a mléčné výrobky miluji a nedokážu si představit, že bych je nemohla. Doufám, že brzy najdete něco co mu bude chutnat a neublíží mu to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lindo, mně to právě moc chutná :) Já jsem to vypila na posezení. Jen ty děti mají zafixovanou chuť, barvu, konzistenci, všechno... Mlíko mi vůbec nedělá dobře na pleť, jsem z něj jako puberťák :) Snad to nebude úplně ta nejhorší intolerance, ale jen něco slabšího. Krásný den a děkuju, Iva

      Vymazat
  2. Moje dcera od narození pije jen ovesné mléko a rýžové z DM.(alergie na kravskou bílkovinu) Neslazené. Když jsem vyrobila nějaké doma, nechtěla ho. Doporučuju pozorně číst, jestli mléko doslazují nebo ne. Z ovesného se dá udělat puding, obě se dají použít do pečení, palačinek, omáček. Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, díky moc za tip. :) Vyzkouším. Ono je to blbé, že právě Kristi má srovnání v chuti a děti, jak si na něco zvyknou, je to s nimi těžší. Krásné dny, iva

      Vymazat
  3. Mám intoleranci laktózy i potravinové alergie atd. Laktóza je obsažena nejen v mléčných výrobcích, ale i v šunce, sladkostech, lécích...nicméně se prodávají i u nás bezlaktózová mléka, smetany, sýry a kdo může jogurty, tvarohy -Kaufland, Tesco, Lidl. Bezlaktózové máslo vozím z Polska nebo na větší nákup z Německa, kde mají hromadu bezlaktózových potravin a mléčných dobrot. Dále se už i u nás dá koupit Laktraze (u nás se dalo sehnat v DM, možná už i v lékárnách), což je ten chybějící enzym, který štěpí v těle laktózu a je to princip mléčných bezlakózových potravin. U nás jen pozor, že někteří uvádějí "se sníženým obsahem laktózy" což nestačí. Má to s jídlem složité díky omezením, ale už to mám vychytané a vařím, peču co se dá :-)). Takže hlavu vzhůru, na mlíčku si lze pochutnat i ho nahradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, díky moc. My to tak zkoušíme. Ale nepije a nekonzumuje mléčných výrobků tolik, omezili jsme na minimum a kupujeme ty bezlaktózové. Nic zvláštního nám lékaři z krve nepotvrdili, asi bude jen citlivější na kravskou bílkovinu. Krásný den, Iva

      Vymazat
  4. Alergikovi bych tedy rozhodně lískooříškové mléko nedávala!!!
    Lískový ořech a mák jsou alergeny jako blázen a u citlivých lidí na ně lze alergii i "vypěstovat" jejich častou konzumací.
    V tomto případě bych volila rýžové mléko, to většina alergiků snáší dobře (a dlouhodobě)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za koment, ale příště prosím bez těch vykřičníků. Nejsem žádná malá holka, navíc jsem nikde nepsala o tom, že by náš kluk nemohl ořechy. Jí je odmalička a bez problémů a v přiměřeném množství.

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *