DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

19. dubna 2017

Bylinková giveaway: bylinky a zelenina, co budu letos pěstovat

Zahradnice nejsem, ani vám neporadím, jak se zbavit slimáků, zato mě pěstování vlastního hodně baví - je to čerstvé, je to po ruce, je to eko. (to budu ráda, když poradíte vy) Připravila jsem si článek o tom, jak jsme pokročili se zahrádkou, kterou máme už čtvrtým rokem. Co všechno se osvědčilo nebo neosvědčilo... a taky třeba jakou zasadit zeleninu, aby vydržela i během zimy v půdě.



Jak to začalo

V Konojedech jsme si obdělali malé políčko už před třemi lety. Měli jsme na něm jen jahody, rajčata a pár bylinek. Jahody - sazenice máme z Vraňan, fakt doporučuju, zajeďte si tam. Mají tolik odrůd, hodně kvalitní a za dobré ceny. My už se tradičně a každoročně vypravujeme i na vraňanskou úrodu a kluci to berou jako super výlet vláčkem za Prahu. Jahody zbožňujeme celá rodina, na pár receptů z jahod se mrkněte sem a nezapomeňte - na konci května už ve Vraňanech začíná sezóna. Přidáte se k nám na výlet?

Co jsem se za 4 roky o jahodách (jejich pěstování) naučila? 

  • Že rostou skoro jako plevel, protože i když se ty předloňské zaoraly, stejně si našly cestu na povrch a letos budou plodit.
  • Že se musí zasadit tak, aby jim vykukovalo "srdíčko" - tedy střed rostliny nad zemí, nezahrabat ho. 
  • A že se jim daří na velkém slunci v kvalitní půdě - ta nám chybí, tak musíme přihnojovat. 
  • Že rychle plodí - loni jsme sázeli až koncem května a plodily (poslední jahody jsme trhali v listopadu!!) 
  • Že se rychle rozrůstají v hustý porost, ačkoli jsem je na podzim hodně protrhávala, aby šlahouny byly pouze od matiční rostliny a měli jsme řádky. Máme je tedy nadivoko, ale věřím, že jich bude dost. Jahody jsou zkrátka výborný.

Co je dobré o jahodách vědět? 
  • Jsou lehce stravitelné
  • Mají nízký obsah cukru
  • Obsahují spoustu vitamínů a stopových prvků
  • Zlepšují libido (!)
Práce a kluci


Na našem políčku už mám i svoje dva pomocníky - rostlinky i zahrádka je taky fascinuje. Mají nová zahradnická kolečka, co dostali pod stromečkem. Vytáhli je už během zimy, jak se nemohli dočkat :))



Zalévají, protrhávají, odvážejí plevel. Snažíme se jim pořizovat opravdové věci, které budou moct používat na normální práci. Rozhodně se vyplatilo koupit klasické hrábě a taky odolné pracovní oblečení Engelbert StraussNevím jak vy, ale u nás doma často zápasím se záplatami na kolenou, jedině pevný materiál zaručí, že se látka hned nesedře. Navíc ochrání, protože není tak tenký jako teplákovina. To samé si myslím i o nářadí. Taky jste se setkali s motyčkou, co se ohýbala? Babička o ní řekla, že je pro Pražáky na jejich “zahrádky”, u nás je půda často opravdu ztvrdlá.



Tipy na zeleninu, která přečká mrazy

Pórek

Důležité je vybrat správný druh, který zvládne přečkat v mrazu. Babička mi loni koupila sazenice a ty jsem opatrně, protože vypadaly asi jako pažitka, přesadila do země. Během zimy jsem pak několikrát sklízela vlastní zeleninu.

Kadeřávek

O kadeřávku jsem zatím jen četla, ale už mám připravená semínka. Je to totiž úžasná superpotravina. Budu chtít, aby přezimoval, tak jsem musela koupit speciální druh. Sázet budeme na začátku června.

Topinambur

O téhle rostlině jsem neměla tušení, ale vídala jsem ji v bedýnkách vietnamských prodejců. Je to celkem okrasná rostlina se žlutými květy, jako zelenina se používají hlízy. Topinambury se u nás množí hlízami, prodávají je například kousek od Roudnice, což my máme po cestě z Prahy. Budeme sázet na podzim a sklízet až příští rok.


Z čeho jsem nešťastná

Z rajčat. První dva roky byly celkem dobré, ale loni všechny zašly, plíseň je zachvátila kompletně. Byla jsem hodně zklamaná, že snad ani nevím, jestli to má ještě cenu. A to jsem jich zasázela víc než 20. Plíseň je častý problém, to vím. U nás je to navíc i celkem vysokou nadmořskou výškou, vyššími srážkami - loni navíc hodně v začátku sezóny. Co s plísní děláte vy? Jak bojujete?

Bylinky a soutěž o sazenice

Bylinky mě hodně baví, jsou odolné, okrasné a v kuchyni nepostradatelné. Ta čerstvá, zelená troška ovoní a ozvláštní každé jídlo. Takhle krásně už obrostlo oregáno - a to je teprve duben :)


Z máty a meduňky máme přes zimu skvělý čaj. Tymián používám k masu na grilování. Místo cukru sladíme stévií, z měsíčku zase vznikl olejový macerát. Šalvěj je super k třeba těstovinám, o domácí majoránce (která vám určitě navodí vzpomínky na bramboračku od babičky) ani nemluvím. Letos jsem navíc pořídila ještě citronový tymián a perillu (ta mě teď fascinuje nejvíc, je dokonalá na bun bo nam bo a úplně mě dostala její chuť).

Máte zájem o sazenice máty, oregana, šalvěje a tymiánu, měsíčku a medvědího česneku? Tak mi napište do konce dubna, jakou bylinku byste mi ještě doporučili a proč :) Pro jednoho připravím a doručím balíček sazenic a semínek. Můžete pěstovat i na balkóně nebo za doma za oknem.

Mějte se krásně, Iva





41 komentářů on "Bylinková giveaway: bylinky a zelenina, co budu letos pěstovat"
  1. Doporučila bych libeček.je to trvalka a skvělá do polévek.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Pardon za zmazaný koment, nejak mi to z mobilu skáče.
    Určite si neviem vynachváliť bazalku. Tá vôňa, tá chuť! Spoločbe s majoránkou ich dávam skoro všade.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orido, v pohodě. Bazalka je super, určitě zasadím. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    díky za tip na perillu, tu si budu muset pořídit. U nás hodně používáme rozmarýn, dávám ho na pečenou zeleninu nebo maso, v létě na grilování a taky chci letos zkusit rozmarýnový repelent. Veronika (v.belikova@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě bych ti doporučila ještě bazalku! Bez té bych se já osobně v kuchyni neobešla. Hodí se na různá pesta, na domácí pizzu, do nakládaných rajčat a na zimu se může usušit :)
    barcahrstkova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já používám hodně rozmarýn, brácha pěstuje koriandr - skvělé jsou listy i semena.
    Tereza.glocova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, koriandr miluju - jen je to jednoletka, takže ji ještě nemám. A ten rozmarýn vydrží venku během zimy? Díky, iva

      Vymazat
  7. Máme rádi rebarboru, do koláčů nebo do dezertů s kokosovým mlékem, libeček do polévky a pomerančovou mátu do nápojů během horkých letních dnů.
    Iveta
    medif@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tu rebarboru má moje babička. Tak ji zkusím někde sehnat. :) A zrovna včera jsem se divila, kolik druhů máty existuje, určitě se nechám inspirovat :) Díky, iva

      Vymazat
  8. Protože bazalka, libeček a pažitka nechcípnou ani mně (no, většinou, když je někdo zalije...). Ale chybí mi tam KOPŘIVY! Kopřivy se u nás prodávají i na trhu, hit letošní sezóny!
    Jinak Vraňany jsou super a topinambury, na ty chystám článek už dlouho :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak kopřivy máme kousek od zahrady. Mám je ráda na čaj, ale i do salátů. A jsem zvědavá na článek o topinamburech... Krásný den, Iva

      Vymazat
  9. Já jsem si před pár lety koupila na farmářském trhu citronovou trávu. V kuchyni ji tedy moc používat neumím, ale za to, jak nádherně provoní celou zahrádku má u mě už trvale vrátka otevřená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to je super vědět, že se dá pěstovat i u nás. Je to tedy trvalka? Kde ji sehnat a jak vypěstovat? Díky moc a krásný den, Iva

      Vymazat
  10. Ahoj Ivo, tak určitě bazalka, která se má pěstovat i vedle rajčat, prý jim to pomůže :-)) No hodí se k sobě. Pak citrónovou trávu na čaj, který je detoxikační a skvělý a taky do thajské kuchyně, petrželku, která je jak na polévky, na brambory, tak je z ní i zdravý čaj na ledviny (to já teď piju po zánětu ledvin :-). Saturejka a levandule, ale to asi není bylinka. Mám opravenou terasu, tak se těším, jak si budu taky všechno pořizovat. O víkendu je v Zemědělském muzeu v Praze Bylinkový den, tak tam bude asi hodně inspirace :-) Jitka, mmm.jitka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj jitko, no to musím zkusit s těmi rajčaty. I tu citronovou trávu! Díky za tipy, Iva

      Vymazat
  11. Dobrý den, vedle obligátní bazalky doporučuji levanduli. Je krásná, nenáročná, krásně voní (a smrdí naopak molům). Je z ní skvělý čaj i sirup a čerstvá i sušená kytička. A ozdobí Vám záhon. JAk to píšu, tak se na ni těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: A článek s radostí sdílím na svém FB Truhlíku ;-)

      Vymazat
    2. Díky Gábi, já bych se na ni taky těšila. Zatím nám moc neroste, je spousta druhů, jaký doporučujete? Iva

      Vymazat
  12. Krásný den přeji, doporučila bych bazalku, nez té se v kuchyni neobejdu, super do italských jídel :-) a také Kadeřávek :-). Trhala jsem z něj celou zimu, super když není zrovna petrželka :-). Ohledně rajčat bych vám poradila sázet je do pytlů :-). Takto zasazené je opřu o dům, na jižní straně, jako bodík navíc jsou pod balkónem. Teplo mají i od vyhřáté zdi domu, takže super :-). Takhle mi nikdy plíseň nechytily, protože na ně neprší :-). Při sázení do pytle ještě přihodím trochu rozmackanych skořápek od vajec :-). Jinak už je nepěstuju, na políčku se mi to právě neosvedcilo, ale toto mohu vřele doporučit. Pěstuje takto i tchyně na horách a paráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen ještě přidávám e-mail :-). VeronikaNova1@seznam.cz

      Vymazat
    2. Krásný den, Veroniko, na ten kadeřávek jsem zvědavá a tip s rajčaty zní skvěle. Vyzkouším a dám vědět. iva :)

      Vymazat
  13. Měla jsem stejný problém s rajčaty. Vždy chytly plíseň v době, kdy už to vypadalo, že první rajčata dozrají. Nakonec už několikátý rok za sebou pěstuji rajčata ve velkých kbelících na jižní straně domů a částečně pod střechou. A konečně máme každoročně super sklizeň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, díky moc za skvělý tip. ROzhodně letos zkusím a dám vědět. :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  14. Přeji hezký den!
    Za mě určitě rozmarýn a libeček. A proč?...prostě je to láska na první přivonění:)
    Veronika V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, díky moc za tip. A nezmrzne rozmarýn? :) iva

      Vymazat
  15. Minulé léto jsem se zamilovala do bazalky s miniaturními špičatě zakončenými lístečky (klasická mi čerstvá nevoní), bohužel nevím, jak se jmenuje. A rajčata nám chytila plíseň i v pytlích, naštěstí jen na listech a stihla dozrát. Eva (en.mail@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evo, díky moc za tip. Já jsem si všimla, že bazalek je hromada. :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  16. Zdravím Ivi, většinou se soutěží neúčastním, ale tato soutěž mne rozhodně nenechá (nebo spíš NESMÍ NECHAT?!) chladnou :)
    Snad by mě konečně donutila si pořídit ten mini skleník, nad kterým už tak dlouho neskutečně slintám..a pak bych konečně začala :) Zatím si bylinky pořizujeme v supermarketu (vím a stydím se za to :( :D)
    A teď k odpovědi.. Už se budu po některých opakovat, ale taky doporučuji bazalku. Tu přidáváme k salátkům, kuř.masu (manžel s ní umí zázraky..mňam), domácí pizza, rajčátka a mozarelka a k tomu čerstvá bazalka a ještě přidávám tip na rychlou večeři : široké nudle (předvařené), kuř.maso, sušená rajčátka, černé olivy a trochu bazalky, vše smíchat v jedné pánvi spolu s oliváčem, trochu dochutit solí a pepřem.
    My máme rádi i pažitku. Tu dáváme do brambor a nebo ji klukům dávám s chlebíkem a tvarohem.
    A ještě přidám doporučení k mátě v článku.. V zimě zahřeje, v létě příjemně zchladí v domácím mojitu :)
    Tak a já si jdu držet pěsti :)

    Monika
    muniiinek@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, za kytky ze supermarketu není třeba se stydět :) Možná jen někdy nevydrží kvůli podmínkám,které měly než se prodaly. Bazalku jakou konkrétně? Klasiku nebo nějakou specifickou? Krásné dny, Iva

      Vymazat
    2. U nas vede klasika :) ..manžel ji uzdibuje i sem tam z kvetinacku :)..ale je pravda, ze nektere bylinky ze supermarketu nevydrzi jak by mely :/ ..proto se odhodlavam k pestovani :)

      Vymazat
  17. Zdravím, doporučila bych lichořeřišnici, nejen že krásně barevně kvete, dá se dát do salátů, ale je zdravá, je to přírodní antibiotikum a antivirotikum. Nebudu tu vypisovat, na co všechno je, moudré knihy a internet poradí víc. Dají se jíst i květy, chutnají po ředkvičkách. Není na to si jít po zahradě nebo k truhlíku a sezobnout si barevný květ. Dělám si z ní na zimu tinkturu, myslím, že nám všem docela v zimě pomohla při kašlech a nachlazeních. Rajčata máme taky u zdi v pytlích na jižní straně, mírně pod střechou, většinou jsou bez plísně. Celý rok sbíráme pytle od psích granulí, abychom je zrecyklovaly na rajčata. Tak ať všechno dobře roste. Miluška

    OdpovědětVymazat
  18. Pěstuji na balkoně rajčátka, bylinky a letos prvně i jahůdky. Loni se mi úroda rajčátek vymkla trošku z rukou a celý balkon jsem měla obsazený rajčaty, že jsem tam nemohla ani věšet prádlo :D Teď jsem zasadila jen 4 keříky a 3 truhlíky jahůdek. Doporučila bych řeřichu a kopr :) Řeřichu jsem dávala do brambor a je to velká dobrota. mailík mám: marcrazy@centrum.cz a sleduji na fb jako libuska.krizova

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím, určitě bych doporučil RÝMOVNÍK. Tato rostlinka není tolik známá, ale je naprosto úžasná. Je opravdu nenáročná a stačí ji minimální zálivka, takže není problém, když se na ni pár dní zapomene. Listy nádherně voní a roste jako z vody. Její množení je také opravdu jednoduché, stačí uříznout kousek rostlinky a mít ji ve vodě, kořínky jsou vidět už po pár dnech. Začínal jsem s jednou rostlinkou a nyní jich mám už 10. Je skvělý na dýchací cesty, například právě proti rýmě, kdy stačí list rostlinky rozlomit a přičichávat. Je možnost z něho udělat i čaj.

    luke.96@email.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Milá Ivi,
    já bych ti doporučila, klidně je možno si ji i u nás vyzvednout, saturejku! roste to divoce a je jako plevel divoká, proto není dobré ji dávat k ostatním bylinkám neb je zadusí, ale jako solitér. A jak krásně ten voňavý kobereček kvete! Pak rozhodně Smil Italský, lidově zvaný kari nebo magi, výborná to věc a ačkoliv prý není mrazuvzdorný tak nám udělal malý keřík a zimu přežil krásně venku na záhoně! Všeobecně se u nás daří bylinkám jako je mateřídouška, oregáno, majoránka, šalvěj, meduňka, máta a třezalka. Ovšem letošní zimu nedal dlouholetý rozmarýn, což velmi zamrzí. Přeji úspěšnou sezónu! :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Ještě k rajčatům...pěstujeme je se sousedkami v kbelících (po barvách, normálních,po omítce atd. :-)) a podle potřeb je pak přesunujeme na sluníčko nebo do závětří a ťuk ťuk, daří se jim dobře až do října :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Určitě oregano :) Do italské kuchyně je perfektní - do těstovin, na pizzu, na gnocchi... Mám ho raději než bazalku :)

    OdpovědětVymazat
  23. Navrhuji levanduli - krásně voní, je léčivá a kamarádka dává její květy i do bábovky (já se na to teprve chystám). K těm rajčatům - máma je pěstuje na stříšce nad průchodem na zahrádku a jsou tam před plísněmi docela chráněná (z jedné strany stěnou, z ostatních nadzemskou výškou). (Pokud se (podobný) příspěvek zobrazí několikrát, omlouvám se, píši ho již poněkolikáté, stále ho zde nevidím, možná chyba prohlížeče.)

    OdpovědětVymazat
  24. Díky moc všem za komentáře - vylosovala jsem Jitku - s e-mailem mmm.jitka@gmail.com. Domluvíme se na předání/poslání? A kdyby měl někdo zájem si osobně vyzvednout oregáno nebo mátu - mám navíc pár kousků. Krásný den, Iva :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *