DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

6. února 2017

Vlakem na víkend do Ostravy s dětmi

Když jsem tam byla na podzim na Marketing festivalu, Ostrava mě okouzlila. Uhlí, železo, ocel... industriální památky, Svět techniky, Bolt tower i uhelné doly.



Až mi přijde líto, že jsem Ostravu celý život tak přehlížela. Pocházím z Ústí, tak jsem neměla touhu jezdit do města, které je průmyslem stejně postižené.

Na leden jsem přichystala víkendový výlet. Je součástí našeho plánovacího kalendáře.

Měli jsme v plánu:

  • projet se Pendolinem
  • navštívit Svět techniky a areál Vítkovic (sobota)
  • podívat se do dolu (neděle)


Komu bych výlet doporučila?


Myslím, že dětem od 3 let už se v Ostravě bude líbit a zabavíte je. Zvlášť kluky, koukali s otevřenou pusou při dvouhodinové prohlídce v dolu Landek.


Cesta vlakem tam i zpět


Na cestu jsem se těšila, vlak mám ráda. Klukům jsme slíbili Pendolino, druhá cesta byla RegioJetem. Pendolino nebo RegioJet? Pendolino je drahé, nenabízí tolik služeb jako Regio, které bylo v třídě relax hodně komfortní, u kluků ale jednoznačně vyhrálo. Cesta Pendolinem utekla mnohem rychleji, i personál byl vstřícnější a lidštější než v případě Regia - ale všechno je o lidech.



Svět techniky 


Je to obrovský komplex a zabaví děti i dospělé. Trochu by se dal přirovnat k brněnskému Vida, ale tohle je mnohem větší. Malý a velký svět techniky ve dvou budovách, k tomu i areál pro nejmenší děti od 2 do 6 let. A taky venkovní expozice. Určitě si prostudujte stránky, než vyrazíte a promyslete si, co chcete nebo nechcete vidět. Za den to určitě nestihnete všechno.

Pochopit fyziku a pobavit se jejími zákony a nejen to; velký svět techniky je rozdělený na několik částí: svět civilizace, svět vědy a objevů, svět přírody.


Pro nejmenší tu je prostor pro hraní a poznávání hrou. Klukům se líbil vodní svět a samozřejmě pískoviště, protože už mají teď v zimě deficit.


Malý svět techniky byl zavřený, měli jsme smůlu. Právě na něj jsme se totiž těšili, expozice je pro děti od 6 let. Velký svět techniky je ideální pro děti tak od 10 a více let.



Bolt tower 


Nejvyšší bod v Ostravě, s kavárnou i možností prohlídky. Jak jsem se těšila nahoru, tak jsem se pak těšila, až budu zase dole. Pro mě vysoko. Výhled i kafe stojí za to.



Landek park


K dolu se dostanete tramvají a autobusem, případně tam vede od tramvaje stezka. Je to velký areál s expozicí báňského záchranářství a podpovrchovou expozicí v dole.

Báňské záchranářství pro mě byla novinka, netušila jsem, co všechno za těžbou uhlí je. Průvodce všechno věděl, byli jsme tam skoro sami, tak jsme se mohli ptát. Pracovat stovky metrů pod povrchem nebylo úplně bezpečné a výjezdy k nehodám byly časté.

Na důl jsem byla zvědavá, nakonec jsme ale nesjeli výtahem nijak hluboko. Jen asi 10 metrů. Nedokážu si představit tu dřinu, při které šlo o život. Myslím, že spousta z těch horníků v sobě musela potlačit pocity klaustrofobie. Některé doly byly v hloubce i 1000 metrů a poté se ještě dojíždělo několik kilometrů tunelem k místům, kde se těžilo. Kdysi hlavně nástroji podobným sekyrám, později už za pomoci lepšího vybavení. V dolech mívali dokonce koňské stáje! Koně pak jednou za rok vyváželi na povrch, aby se v noci proběhli. Strašný. A horníkům hrozilo zasypání, otrava jedovatým plynem, zavalení vodou...






V areálu si určitě zajděte do BistrOpen, jejich menu stojí za to, interiér dokonalý. Nečekala jsem takový zážitek :) Mrkněte na jejich stránky.



Suma sumárum


Náklady na naši cestu byly celkem průměrné, určitě můžete na něčem ušetřit nebo mnohem víc utratit. Hotely se pohybují na noc okolo 1000. Za vstupy neušetříte.

- vlak tam i zpět pro celou rodinu, 1440 Kč (z toho je 890 Pendolino - platili jsme jen my dospělí)
- ubytování hotel Maria - 1200 Kč se snídaní, 3* 3lůžkový pokoj
- vstupy, jídlo 3000 (svět techniky, bolt tower, důl landek, večeře a oběd, kafe atp)

Pojedete taky? Budu moc ráda, když mi doporučíte vlastní tip na výlet :)
2 komentáře on "Vlakem na víkend do Ostravy s dětmi"
  1. Tak mi jsme vyrazili Pendolínem do Olomouce v pátek, stihli jsme Svatý kopeček, ZOO i aquapark :-) super den. Spali jsme v Krnově - muž tam byl na služebce. Ráno jsme vyrazili autem směr Ostrava - Svět techniky ... celý den nám nestačil .... a v neděli ráno autem do Olomouce - prošli jsme město, viděli orloj, došli si na oběd a už cesta s Leo expresem zpět ... a bylo to super :-)takže za mne doporučuji i Olomouc - prý mají i super hrací centra pro malé děti, i v Olomouci je taková malá IQlandie někde v pevnosti ... ale to nám zůstalo na příště :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sam, díky moc za tip. Olomouc je určitě taky krásný město, takže ho rozhodně tenhle rok zkusíme :) Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *