DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

29. května 2016

Udělejte si jahodový den - recepty z jahod

Jahody miluju. Už od malička čekám na tohle období a patří k těm nejhezčím v roce. Možná to nebylo jen tím, že mi jahody tak chutnají, ale taky oznamovaly příchod léta, prázdnin, koupání...




Ve Vraňanech jsme byli už loni a přiznám se, že si doteď živě pamatuju tu chuť - první jahody po roce, sladká, šťavnatá, úžasná... Jestli si chcete udělat výlet, vřele doporučuju. My jsme jeli vlakem, kluci byli hodní, z vlaku je to asi kilometr podél silnice a oni skákali do posekané trávy, která tam ležela na hromádkách. Když jsme koupili jahody, užili jsme si je na hřišti.

Ale letos ty jahody takový nebyly. Chutnaly skvěle, ale tak moc jako loni mě nedostaly. Možná to byla jiná odrůda, možná byly lehce poničený tou bouřkou, možná tolik nesvítilo slunce.

Každopádně jsem je doma musela rychle zpracovat, protože nevypadaly úplně, že by vydržely do druhého dne. Vyzkoušela jsem recept, co jsem našla na Pinterestu. 1 díl vinného octa a 10 dílů vody - v téhle lázni byly namočené 2 minuty, pak uschly na utěrce a dala jsem je do lednice. Prý takto vydrží  několik dní, my je snědli do 2 dnů a žádná nebyla zkažená nebo plesnivá.

A co jsem vyrobila? S klukama jsme snědli polovinu jen tak čerstvé - a to je nejlepší, nejzdravější :-)

Část jsem dala do mrazáku, část na jahodové máslo, další na limonádu, zmrzlinu a na dvě skleničky džemu.

Jahodové máslo


...se mi popravdě moc nelíbilo vzhledově, ale byla jsem zvědavá. Ve Francii jej používají na vafle, palačinky nebo croissanty, my jsme si na snídani koupili mandlový loupáky.

Připravila jsem si tohle: 250 gramů jahod, 30 gramů moučkového cukru, 50 gramů másla a trochu strouhané kůry z limetky. Jahody jsem rozmixovala, smíchala s cukrem a krátce povařila. Jakmile vychladly na pokojovou teplotu, pomalu jsem je přidávala do vyšlehaného másla - to mělo taky pokojovou teplotu. Ačkoli byla směs dokonale spojená, stejně na mě po zchladnutí působí trochu zdrcle. Ale máslo je výborné, plné jahod. Určitě ho zas udělám.



Jahodová zmrzlina


Tu jsem dělala už několikrát a nemám žádný speciální recept, poměr ingrediencí si navolte sami. Budete potřebovat smetanu (klidně i tvaroh, jogurt nebo směs tvarohu se smetanou, jogurtu se smetanou) a tu si oslaďte podle chuti - cukrem, medem, jak je libo. Pak ji dejte do mrazáku. Minimálně na hodinu, přidejte do mrazáku klidně i nádobu, ve které budete zmrzlinu vyrábět.

Jahody taky mějte zmrzlé. Já jsem na dvě porce zmrzliny vzala jednu oslazenou smetanu 200 ml a 15 zmrzlých jahod. Smetanu i jahody jsem vytáhla z mrazáku a rozdrtila mixérem, až vznikla hustá zmrzlina. Hned podávejte, protože rychle taje, jak je vidět na fotce. ;-)


Jahodová limonáda


Opět jsem se řídila vlastní chutí. Jahody rozmixovat s trochou medu. Pár jsem jich dala do mrazáku a použila jsem je místo ledu. Na dno nádoby jsem dala limetky, jahodovou směs a lehce promíchala. Potom dolijte sodovkou/vodou. Zchlaďte mraženými jahodami nebo ledem. Zdobte nastrouhanou limetkovou kůrou nebo mátou.


Jaký recept máte rádi (nejen) z jahod vy? Napište ho do komentáře, ráda vyzkouším.
6 komentářů on "Udělejte si jahodový den - recepty z jahod"
  1. Vypadá to skvěle, ale zrovna se mi rozbil mixer :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky za komentář :-) Možná by se to zvládlo nějak i bez něj, ale osobně mixér tahám ráda s sebou i na víkendy a různé dovolené. Krásný den, Iva

      Vymazat
  2. Výborná inspirace :) Už se těším, až si v Sedlčánkách na samosběru jahody sami natrháme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marie, tak pak dejte vědět, jak jste si to užili. :-) Iva

      Vymazat
  3. Super tipy :). Já z jahod dělám hlavně "frogurt" - zmrzlé jahody rozmixuju se studeným jogurtem a je to fakt moc dobrý :)
    Catamount

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *