DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

11. ledna 2016

1.den výzvy



Tušila jsem, že to nebude jednoduché. Všechno skloubit dohromady s prací, dětmi a školou.

Každopádně jsem se do toho pustila a kreslení se dneska věnovala minimálně hodinu. Docela jsem se u toho i zapotila, protože s výsledky jsem rozhodně nebyla spokojená.

Kruh nebo čtverec?

Pamatuji si na první hodinu předmětu kresba, kdy se nás profesor ptal, jestli bychom si vybrali kruh nebo čtverec. Schválně - nepřemýšlejte a vyberte si...

My jsme tenkrát byli ve složení jeden muž a jinak samé baby. Skoro všechny si vybraly kruh, chlap samozřejmě sáhl po čtverci. Prý je to tak přirozené, že ženy mají radši oblý tvar. Co si o tom myslíte?

Začátek

Já jsem si na kreslení vzala nejdřív dřívko a tuš. Nevím proč, ale tyhle nástroje jsem si oblíbila. Musíte často namáčet, musíte pracovat rychle. Děláte chyby - ale někdy jsou právě ty chyby naprosto úžasné, zvlášť výborně při kresbě člověka. Kreslila jsem takhle moc ráda akty.

Kruh byl celkem v pořádku, ale ty krychle jsem opakovala pořád dokola a nedařilo se. Budu to zkoušet dál. Kreslila jsem velmi rychle, příliš jsem nepřemýšlela. Poměřovala jsem strany a úhly, sledovala body, kde se jednotlivé kostky dotýkají. Po několika (asi 15) kresbách jsem si byla jistější. Myslím, že kdybych takhle kreslila 100, 1000 stejných kostek, nakonec by byly dokonalé.

Je fakt nutné měřit - pomůžete si tužkou/dřívkem, které držíte v ruce a natáhnete ruku před své oko. A také měřit úhly, ty jsou dost podstatné. A nezapomínat na perspektivu - na ni jsem já při prvních pokusech nemyslela vůbec. No, chce to trénink. Pravidelný.

Při kreslení pohybujte celou paží, ne jen rukou od zápěstí. Schválně si vyzkoušejte tahy jen rukou a pak celou paží. Hned ucítíte ten rozdíl, upjatý versus uvolněný tah.



Zkuste rychlé skeče

To jsem vlastně dělala já s těmi kostkami. Kreslila jsem maximálně rychle, jedna kresba trvá jednu, dvě minuty. Takto můžete zkusit skečnout nějaký svůj oblíbený předmět, nebo klidně obyčejnou židli, pantofli z různých úhlů.

Zítra se zaměříme na živé bytosti. Téma šité ženám na tělo. :-) Už jste se připojili k nástěnce na Pinterestu? Kresby sdílejte taky na Instagramu, komentujte tady i na Facebooku. A napište svou inspiraci nebo tip na některou výzvu. :-)


4 komentáře on "1.den výzvy"
  1. Ta prostřední koule je velmi povedená :)
    Já doma našla jen vajíčko a vlastně to bylo poprvé, co jsem vajíčko kreslila. Zhodnotila bych to tak, že je vážně znát, když člověk delší dobu nekreslí.
    Z projektu jsem zatím velmi nadšená a dneska jsem si dokonce koupila i novou spešl tužku :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adél, děkuji za hodnocení. Jsem moc ráda, že se projekt líbí, už proto, že mu věnuji svůj volný čas. Každopádně bych zase chtěla mít volnější kresbu a styl. Měj se krásně, zítra téma výhledů...

      Vymazat
  2. Kreslení s dřívkem jsem tedy opravdu ještě nezkoušela. Asi to to v brzké době zkusím :) Mám spoustu tuše, ale nemám náhradní hroty, takže se pořád vymlouvám proč s ní nemůžu kreslit. (:
    Trošku to tady prošmejdím, Ta výzva mě zajímá.

    A je pravda, že ty tahy se zápěstím nebo paží, jsou úplně něco jiného. Ale často si prostě nemůžu pomoct a otrocky kreslím jenom zápěstí. A je to poznat. (:

    Bludiččino

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bludičko, výzva chodí mailem každé ráno :-) Zítra bude třetí den, klidně napiš mail, přidám Tě na seznam. Prohlédla jsem si Tvůj blog, určitě s Tebou budu v kontaktu. Měj se krásně, Iva :-)

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *